Економічні показники області повинні прямо відбиватися на добробуті кожного жителя. Юлія Світлична

24 квітня голова ХОДА зустрілася з активом профспілок Харківської області.

Під час зустрічі, що стала за останні роки традиційною, обговорили питання розвитку виробництва та захисту прав працівників підприємств області.

«Я рада тому, що в нас є діалог, – сказала, відкриваючи зустріч, Юлія Світлична. – Я підтримую профспілки й орієнтуюся на людей. Коли виїжджаю на заводи, обов’язковими учасниками моїх зустрічей є представники профспілок».

Керівник області зазначила, що в останні декілька років Харківська область демонструє хороші економічні результати, що дозволяє регіону займати провідну позицію за показниками соціально-економічного розвитку серед інших областей країни.

«Усі економічні показники, яких ми досягаємо разом, повинні прямо відбиватися на кожному жителеві Харківської області, – підкреслила керівник ХОДА. – Саме з цією метою ми відвідуємо великі промислові підприємства. Ми розуміємо, що обласна державна адміністрація може допомогти завантажити їх. Саме з цим питанням, як першочерговим, я виступала перед Прем’єр-міністром України минулого тижня».

Юлія Світлична зазначила, що серед перспективних напрямків завантаження промислових підприємств регіону – участь їх у програмах модернізації великих державних компаній (наприклад, таких, як «Укрзалізниця»). Беручи участь у подібних програмах, великі підприємства регіону також зможуть завантажувати замовленнями суміжників.

Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко подякував керівнику ХОДА за співпрацю з профспілковими організаціями та той соціальний діалог, який вона веде з керівництвом підприємств з метою підвищення заробітних плат їх працівникам.

«Те, що ви порушили питання завантаження промислових підприємств замовленнями перед Прем’єр-міністром України, – це важливий крок. Ми розраховуємо на ефект від такого звернення», – сказав Сергій Тесленко.

Інформацію про результати, яких було досягнуто в економічній сфері регіону, в ході зустрічі озвучив заступник голови ХОДА Михайло Черняк.

«У січні-лютому 2018 року індекс промислового виробництва в області становив 103,7% (при середньому по Україні 102,8%). У минулому році вперше за останні роки чисельність працівників у промисловості почала зростати. Протягом 2017 року в цій сфері було створено близько 3,7 тисячі нових робочих місць. У цілому по області було створено 39 тисяч нових робочих місць. Темпи зростання заробітної плати були вищими за середні по Україні й становили 140,5%. Зарплата продовжує зростати й у 2018 році», – поінформував Михайло Черняк.

Він також зазначив, що на даний момент у Харківській області найнижчий рівень безробіття в Україні.

За підсумками зустрічі голова ХОДА та представники профспілок домовилися про подальший розвиток співробітництва з метою підвищення соціальних стандартів на підприємствах Харківської області.