Це символ ефективної співпраці України та Європейського Союзу – Президент про новий Бескидський тунель

«Бескидський тунель, який ми разом з вами і усією Україною сьогодні відкриваємо – найбільший інфраструктурний проект, реалізований у нас в країні протягом останніх десятиліть. Його будівництво припало на останні чотири з половиною роки, коли ми боронимо країну від російської агресії. І в той же час – знаходимо сили та ресурси для модернізації нашої держави», – сказав Президент Петро Порошенко під час офіційної церемонії відкриття  нового Бескидського залізничного тунелю.

 

Глава держави нагадав, що плани будівництва тунелю були ще у двадцять років назад, а перші вибухи, якими прокладався тунель, пролунали у 2014 році. «Сиділи, радилися, проектували, а потім взяли і за чотири роки збудували. А ще й дякуючи зусиллям  підрядників, будівельників, залізничників зробили це на сім місяців раніше, вклавшись в кошторисну документацію», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив, що від роботи цього тунелю залежить дуже багато: «60% експортного потоку, який перевозиться залізницею, йде через Бескидський тунель».

«Цей тунель є символом співпраці «Укрзалізниці», української влади, Європейського банку реконструкції і розвитку, Європейського інвестиційного банку. Коли, об’єднавши зусилля, ми продемонстрували, що ми здатні в умовах війни, в умовах агресії робити масштабні проекти такого рівня», – сказав Президент та повідомив, що в проект було інвестовано майже 3 млрд грн.

Глава держави окремо подякував будівельникам та наголосив, що багато з них працювали за кордономі. Петро Порошенко підкреслив: «Надзвичайно важливо, що вони повертаються в Україну. Будують українське і роблять усе, щоб зростала економічна міць».

Президент також подякував іноземним партнерам, Уряду і Прем’єр-міністру, місцевій владі за скоординовані і ефективні дії та побажав «зелених семафорів на нашому шляху». «Це так важливо, щоб на шляху усіх наших реформ, завжди було зелене світло», – сказав Петро Порошенко.

«Напрямок тунелю – в Європу. Він чітко співпадає з підписанням Угоди про асоціацію з ЄС, вступом в дію поглибленої та всеохоплюючої Зони вільної торгівлі з ЄС, вступом в дію безвізового режиму», – сказав Президент та зазначив, що українська залізниця кожен рік збільшує на 20% перевезення  вантажів в напрямку ЄС.

«Тунель міцно зв’язав Галичину і Закарпаття», – сказав Президент. Він підкреслив, що це є надзвичайно важливим в умовах агресії Російської Федерації та її спроб розколоти нашу країну.

Петро Порошенко також зауважив, що «коли Росія закрила ринки для українських виробників, вони підвищили якість». «І на сьогоднішній день, одна Польща, за обсягами торгівлі майже дорівнює Росії. А весь Європейський Союз перевищує 40% нашого торгівельного обороту», – підкреслив Президент.

Глава держави зазначив, що «дуже важливим є те, що Україна є надійним транзитером не лише газу та енергоносіїв, але й вантажів».

Президент відкрив пам’ятну дошку з нагоди початку роботи тунелю, а також разом із членами делегації перевірили готовність тунелю, здійснивши проїзд від західного до східного його порталу.

Бескидський тунель довжиною 1764 метри – другий за довжиною залізничний тунель в Україні. Розташований в Українських Карпатах, на Бескидському перевалі. Належить до 5-го Пан’європейського транспортного коридору, який з’єднує Львів і Трієст (Італія).

Тунель є важливою логістичною складовою маршрутів експорту української продукції в Євросоюз. Це один з наймасштабніших інфраструктурних проектів за часи незалежності України.

Новий тунель зможе пропускати більше 100 пар поїздів на добу, тоді як старий – міг пропускати лише 47 пар. Це дасть змогу в декілька разів збільшити масштаби перевезень залізницею через Карпати та відкрити нові можливості виходу товарів на європейські ринки в напрямку Італії, Словенії, Угорщини та Словаччини.

Новий Бескидський тунель побудували на заміну старому, що діяв з 1886 року.