Юлія Світлична зустрілась з послами країн Вишеградської четвірки

Надзвичайні та повноважні посли Угорщини, Польщі, Чехії та Словаччини вперше разом відвідали Харківську область. Під час зустрічі говорили про розширення економічного співробітництва та освітніх програм.

 «Під час зустрічі ми визначили напрями співпраці харківських підприємств з країнами Центральної Європи. Заплановане минулого року виконали. Маємо плюс 30% у торгових відносинах з цими країнами, – відзначила, підсумовуючи результати зустрічі, голова ХОДА Юлія Світлична. – Домовилися про те, що всі підприємства-інвестори цих країн, що працюють на території Харківської області, продовжуватимуть своє виробництво, а деякі з них – нарощуватимуть. Також домовилися про розширення співпраці у стипендіальній програмі Вишеградської групи, щоб обдаровані діти мали можливість навчатися в кращих вишах усіх країн-членів групи».

У ході зустрічі Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень відзначив, що посли країн Вишеградської групи вперше відвідують Харківщину таким складом.

«Мета нашого візиту – ознайомиться з тим, які можливості є в регіонах України, в першу чергу – економічні. Щоб далі розвивати наші економічні й торговельні контакти. Також сьогодні матимемо зустріч у Харківській торгово-промисловій палаті, де з нашого боку хотіли передати конкретні пропозиції», – сказав Ерно Кешкень.

Пан посол відзначив зацікавленість Угорщини в розвитку співробітництва з Харківщиною у сфері освіти та участі в гуманітарних проектах. Про активізацію співпраці з нашим регіоном свідчить і бажання країни мати тут своє представництво.

«Ми, Угорщина, хотіли б відкрити на Харківщині почесне консульство, вже знайшли кандидата на роль консула, зараз почнемо процес», – повідомив Ерно Кешкень.

Про особливий інтерес до Харківського регіону з боку країн Вишеградської четвірки також говорили посли Республіки Польща, Словацької та Чеської Республік в Україні.

«Харківщина посідає виняткове місце серед українських регіонів. Мені так здається, що динаміка розвитку Харківщини виходить за рамки області та має вплив на сусідні регіони. І я вітаю вас з цим. Це говорить про те, що керівництво області добре працює», – відзначив Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула.

Надзвичайний і Повноважний Посол Словацької Республіки в Україні Юрай Сівачек повідомив, що останнім часом Харківщину відвідало вже декілька бізнес-делегацій його країни.

«Є інтерес словацьких підприємців працювати в Харківській області, є інтерес обмінюватися студентами, знаннями, вченими», – сказав Юрай Сівачек.

Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Польща в Україні Ян Пекло відзначив значущість підтримки України та прикордонної Харківської області з боку своєї країни та повідомив, що слідом за Президентом Польщі Анджеєм Дудою та маршалом Сенату Станіславом Карчевським Харківщину найближчим часом планує відвідати прем’єр-міністр Матеуш Моравєцький.

«Для нас важлива підтримка України та Харківської області, бо вона знаходиться на кордоні з Росією. Нам треба показати західному світу, що ми працюємо з Україною, – відзначив Ян Пекло. – Для нас цікаві всі можливі сфери співпраці. Економічна сфера, також обмін студентами, академічна співпраця».

Під час зустрічі голова ХОДА запросила всіх її учасників взяти участь у міжнародному економічному форумі, який відбудеться в Харкові у вересні цього року.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=01zw6_nzgag{/youtube}