Голова ХОДА провела зустріч з першим заступником керівника Моніторингової місії ОБСЄ в Україні

Під час зустрічі 6 липня Юлія Світлична та Александр Хуг обговорили питання щодо гарантування безпеки в області, а також створення умов для внутрішньо переміщених осіб.

Так, керівник області зауважила, що шість районів Харківщини межують з країною-агресором, ще шість – з Донецькою та Луганською областями.

«Тому ще у 2015 році в області було прийнято три безпекові програми, які координують діяльність всього силового блоку. Частину заходів у рамках програм щодо укріплення матеріально-технічної бази силових структур ми фінансуємо з обласного бюджету. Маємо таку змогу завдяки бюджетній децентралізації, ініційованій Президентом України, – розповіла Юлія Світлична. – І якщо з початком військових дій на сході наших міжнародних партнерів закликали утриматися від візитів на Харківщину, то вже у 2015 році ми повністю стабілізували ситуацію, домоглися зняття таких обмежень, повернули в регіон масові заходи».

Говорячи про умови, які були створені в регіоні для переселенців, голова ХОДА відзначила, що на даний момент на Харківщині офіційно зареєстровано 126,5 тисячі ВПО.

«Вони мають доступ до соціальної інфраструктури та мають всі пільги та можливості, які надає держава громадянам України. Маємо як державні, так і міжнародні та волонтерські проекти, які допомагають з працевлаштуванням, спрямовані на оздоровлення або надання психологічної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Створюємо всі умови, щоб вони відчували себе, як вдома», – зауважила керівник області.

Вона зазначила, що одне з найважливіших питань – забезпечення переселенців житлом.

«Цього року реалізуємо 13 проектів для створення умов для проживання ВПО. Це будівництво гуртожитків, будинків. Долучаємо до цієї роботи міжнародні організації та програми – GIZ, ООН, ЄС», – розповіла Юлія Світлична.

Вона подякувала Александру Хугу за увагу до нашого регіону, відзначивши важливість аналітичної допомоги в сфері безпеки, яку Харківщина отримує від міжнародних партнерів.

Перший заступник голови Моніторингової місії ОБСЄ в Україні, у свою чергу, подякував голові ХОДА за співпрацю та допомогу, яку представники місії отримують на Харківщині.

«Хочу пояснити нашу присутність у вашому регіоні: вона не говорить про те, що в області є якісь проблеми. Якщо у Донецькій та Луганській областях ми маємо понад 600 спостерігачів, то в Харківській – лише 9. Але ваша область є важливою для нас, оскільки межує з конфліктними регіонами, – зазначив Александр Хуг. – Ми цінуємо співпрацю з обласною адміністрацією – ви докладаєте максимум зусиль, щоб наші спостерігачі отримували об’єктивну інформацію. Також ми вдячні представникам силових структур області за те, що гарантували безпечні умови для роботи наших співробітників».

Також заступник голови Моніторингової місії відзначив роботу, яка проводиться в області для забезпечення ВПО гідними умовами.

«Це дуже важкий виклик, і ви вже п’ятий рік успішно долаєте його. Це надзвичайно важлива робота», – підкреслив Александр Хуг.