Починаємо грати на гітарі

 

Всі ми бачили по телевізору музиканта, який неймовірно круто грав на гітарі. Такі люди надихають. Деякі беруться за якусь іншу справу і вдосконалюють себе в ньому, а хтось бере в руки цей прекрасний струнний інструмент. І ось, настає довгоочікуваний момент покупки. Гітара виявляється у вас вдома, ви берете її в руки і … все. Приходить усвідомлення того, яка праця має бути в освоєнні цього музичного дива. З відчутним ентузіазмом ви починаєте гарячково шукати уроки гри в інтернеті, прагнучи швидше вивчити багато крутих пісень і мелодій. Знаходьте урок своєї улюбленої музичної композиції і … не можете її освоїти, тому що це важко. Багато хто після такого кидають цю справу. Справжні ж музиканти переходять до вивчення основ.

Перш ніж приступати до вивчення пісень на акордах, потрібно практикуватися в грі простих мелодій на бас-гітарі. Для таких потрібно опанувати всього однією або двома струнами, після чого затирати їх до дірок. Це просто необхідно для того, щоб, по-перше, навчитися правильно ставити руки, по-друге, щоб пальці звикли до грифу гітари, так як при вивченні пісень на акордах потрібно вся їх сила. Після частої гри пальці будуть дуже боліти, перш ніж ви зможете грати не напружуючись.

бас-гітари

Вивчення простих пісень не займе багато часу, але у вашій голові вже засяде думка про те, що ви вмієте грати на гітарі. Це додасть вам упевненості в осягненні подальших музичних навичок. Саме це буде грати ключову роль у вашому музичному майбутньому, так як рано чи пізно ви зіткнетеся з певними труднощами. Щоб їх подолати, необхідно буде тривалий час практикуватися. Тут знадобиться все: бажання, терпіння, мізки і так далі. 99% праці і 1% таланту. Якщо вас це не зупинить, то подальший процес навчання буде тільки в радість.

Гра пальцями поділяється на три способи по постановці руки. Перший спосіб – коли рука не має упору, вона не стосується гітари. Тільки кінчики пальців перебирають струни. Це складно, але дає повну свободу пересування руки. Спосіб другий – долоню впирається ребром на струни або деку. При цьому способі важко ефект глушіння струн ребром кисті, так званий, піццикато. І третій спосіб – коли рука спирається на бридж або на звукознімач великим пальцем. Грати можна великим пальцем (рекомендується при програванні повільних партій) і всіма пальцями руки.

З яких же мелодій варто починати? Для самого початку підійде такі мелодії, як “В траві сидів коник …”, який грається на одній, першій, струні. Таких мелодій вагон і маленький візок! Коли я починав, моєю першою мелодією була саме ця.

Якщо ви вирішили навчатися грі на гітарі самостійно, то ви повинні знати, що найголовніше – постійна практика. Займайтеся якомога частіше. Тоді ви встанете врівень, або навіть перевершить того віртуоза, який надихнув вас.

 

___________________

На правах реклами