У Харкові офіційно стартувала «Французька весна»

Почесними гостями відкриття традиційного фестивалю стали Посол Франції в Україні Ізабель Дюмон та голова ХОДА Юлія Світлична.

«Кожного року «Французька весна» особлива. Цього року вона більш потужна, модернова та європейська. Дуже сподіваюся, що це – запорука нашої плідної співпраці, яка дає нам не тільки ознайомитися з культурною спадщиною Франції, але ще й запровадити низку інших спільних проектів – в освітній та економічній сферах», – сказала Юлія Світлична під час урочистого відкриття фестивалю французької культури. Керівник області відзначила, що такі заходи не тільки надають нашим народам можливості для кращого пізнання, але й надалі сприяють активізації економічної діяльності на теренах області.

Надзвичайний та Повноважний Посол Французької Республіки в Україні Ізабель Дюмон нагадала, що цього року Харків у 15-те приймає «Французьку весну». «Французька весна» – це зв’язок між Україною та Францією, коли мистецтво та культура прагнуть об’єднати нас, допомагають краще пізнати одне одного, зміцнюють зв’язки, – наголосила Ізабель Дюмон. – Французькі митці привозять в Україну частинку сьогоденної Франції та після перебування в Україні стають послами, які знайомлять французів із сьогоденною Україною. «Французька весна» для Харкова – це також можливість для харківських митців показати свої вміння». У день офіційного відкриття фестивалю відбулося модне дефіле дизайнерки Ізабель Тош, на якому було представлено вечірнє вбрання, що зроблено з викинутих на смітник та забутих матеріалів.

Програма фестивалю розрахована до 29 квітня та включає музичні й візуальні події, а також традиційні кінопокази. Визначаючи найцікавіші події фестивалю, пані посол згадала франко-український проект – графічний роман «Герой поневолі», де представлені малюнки до однойменного твору Івана Франка. До програми цьогорічної «Французької весни» увійшли наступні події: – Театр. Концерт для двох клоунів від компанії Les Rois Vagabonds (13 квітня о 19:00 у театрі ім. Т.Г.Шевченка); – Кіно. Довгі ночі короткого метра (14 квітня о 23:20 у кінотеатрі «Київ»); – Музика. Концерт Тріо Ремі Паносян (20 квітня о 18:30 у Харківській філармонії); – Виставка. Відкриття виставки «Герой поневолі» в присутності авторів Міхая Тимошенка і Кирила Горішнього (21 квітня о 15:00 у Художній галереї ім. Г. Семирадського; виставка триватиме до 4 травня); – Виставка фотографій. Аделін Кейл. «Маленькі заворушення світу» (Художня галерея ім. Г. Семирадського, з 21 квітня до 4 травня); – Спорт. Турнір з петанку (22 квітня об 11:00 у парку ім.Горького); – Музика. Концерт: Походження гармонії Ж.-П. Рамо і О. Мессіана (24 квітня о 18:00 у ХНУМ ім. І.П. Котляревського); – Кіно. Роман з кіно: екранізація французьких бестселерів. Ретроспектива фільмів (25 – 29 квітня о 19.30 у Fabrika.Space).