Засоби захисту рослин та їх ефективність

 

Практичний досвід свідчить про те, що з існуючих методів боротьби з шкідниками і хворобами плодових насаджень найбільше значення має хімічний спосіб. Він має високу продуктивність, ефективністю, економічністю і доступністю. Сучасні препарати инсектицидного, акарицидного і фунгіцидної дії належать до різних класів хімічних сполук, мають різні механізми дії. Вони рекомендовані для захисту яблуні, більшість з них відносяться до групи середньо- і малонебезпечних сполук і в цілому відповідають російським санітарно-гігієнічним вимогам.

Відбір препаратів для захисту садів повинен проходити в декількох етапів. На першому етапі вибираються об’єкти, проти яких необхідно вести боротьбу. Якщо йдеться про вибір інсектоакарицид, то в першу чергу враховують особливості розвитку шкідника, терміни його появи, число поколінь, а також характер харчування шкодить фази. Проти тих, хто гризе комах вибирають інсектициди кишкового або кишково-контактної дії, а проти малорухомих шкідників з високим потенціалом розмноження підбирають з’єднання контактно-системної дії. Якщо вибирається фунгіцид, то спочатку визначається джерело первинної і вторинної інфекції, а також час зараження і швидкість наростання інфекції. При наявності відкритої інфекції вибирають фунгіциди захисної дії.

Якщо інфекція є прихованою, то для її придушення підбирають фунгіцид з лікувальним (куратівним) дією. У всіх випадках при підборі препаратів необхідно орієнтуватися на придушенні патогена або комахи, що викликають найбільші втрати врожаю. На другому етапі вибір засобів захисту рослин необхідно пов’язувати з періодом їх захисту. Проти шкідників, що ведуть схований спосіб життя, вибирають препарати системної дії, а проти шкідників з розтягнутим періодом розвитку вибирають стійкі препарати або речовини специфічної дії, що дозволяють забезпечити ефективність обробки проти шкідників на весь період їх шкодочинності. Для посилення ефективності, особливо проти хвороб, використовують кілька діючих речовин одночасно. На третьому етапі вибір препаратів здійснюється з урахуванням їх спектру і механізму дії. Найчастіше вибирають препарати з широким спектром дії, щоб однією обробкою домогтися ефекту проти кількох шкідливих об’єктів. Для боротьби з хворобами використовують фунгіциди з різними механізмами дії.

При такому способі використання препаратів можна добитися підвищення токсичності препаратів і подовження термінів їх захисної дії, що в підсумку дозволяє зменшити ризики формування резистентних популяцій. З метою забезпечення природного балансу необхідно дотримуватися відомі правила. В умовах, коли пестицид ще працює, але явно помітно його ослаблене вплив на об’єкт, бажано його замінити на більш токсичний продукт родинного класу. На тлі швидкого зростання резистентності доцільно замінити препарат на продукт з іншого класу або замінити «односайтовие» фунгіциди на «Многосайтовий». І, нарешті, якщо ситуацію з резистентністю неможливо контролювати, слід відмовитися від застосування подібного роду препаратів.

 

____________________

На правах реклами