Президент запровадив День морської піхоти України 23 травня – Указ

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Миколаївської області підписав Указ «Про День морської піхоти України». Документом затверджується свято – День морської піхоти України, яке буде відзначатися щорічно 23 травня.

 «Як Президент і Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України прийняв рішення встановити новий День морської піхоти України, який нині відзначатиметься на державному рівні 23 травня. З цього приводу я підписую відповідний Указ», – сказав Глава держави під час урочистостей з нагоди 100-річчя створення морської піхоти України.

Як підкреслив Петро Порошенко, метою документа є відновлення національної ідентичності, відродження та розвиток військових традицій морської піхоти Військово-Морських Сил Збройних Сил України.

«Я змінюю дату святкування Дня морської піхоти України, виходячи з нашого власного історичного календаря», – сказав Президент, нагадавши, що рівно сто років тому, 23 травня 1918 року, гетьман Української держави Павло Скоропадський віддав наказ про початок формування бригади морської піхоти в складі трьох полків для несення служби.

 «Це був перший офіційний документ про створення морської піхоти незалежної України. Звідти і пішла історія національної української морської піхоти, яка ще в ті часи дислокувалася, зокрема і тут, в Миколаєві – місті зі славетними морськими і кораблебудівними традиціями», – зауважив Петро Порошенко, підкресливши, що всі присутні є свідками історичної події, адже із запровадженням нової дати святкування Дня морської піхоти України ми «повертаємося до нашої історичної пам’яті і відновлюємо справедливість».

Разом із встановленням нової дати професійного свята українська морська піхота сьогодні змінила колір беретів. «Усвідомлюю, що цей процес є дуже не простий, бо зачіпає пам’ять, зачіпає особисте почуття багатьох, хто в різні часи пов’язав свою долю з цим родом військ. Та вважаю, що згадані зміни назріли і поставлені перед нами самою історією і російською агресією проти нашої держави», – підкреслив Президент.

«Зберігаючи чорні берети на почесних місцях, у музеях, визволяти Україну в ході операції Об’єднаних сил, Морська піхота віднині буде в новому однострої, що відрізнятиме елітних воїнів, готових нищити окупантів на морі, на суходолі, в повітрі. Відсьогодні колір беретів українського морпіха набуває відтінку морської хвилі – як штормове Чорне і Азовське море», – наголосив Глава держави.

Петро Порошенко також зауважив: «Я добре обізнаний з традиціями, якими живуть українські воїни «трьох стихій». Тільки найкращі, найсильніші, найстійкіші удостоюються привілею промовити слова клятви морського піхотинця. Знаю, що усі ви успішно пройшли цей важливий етап на шляху до отримання почесного звання морського піхотинця і тому наказую до складання клятви морського піхотинця приступити». Присутні на урочистостях військовослужбовці проголосили клятву морського піхотинця, після чого відбулася церемонія зміни беретів.  

Першим головний убір нового зразка Верховний Головнокомандувач вручив Командувачу морської піхоти Військово-морських Сил ЗСУ генерал-майору Юрію Содолю. Президент також вручив Юрію Содолю бойовий прапор Командування морської піхоти.

Під час урочистостей Глава держави також підписав Закон «Про внесення змін до деяких законів України з питань оборони щодо Десантно-штурмових військ». Документом заміняється назва роду військ з Високомобільних десантних військ на Десантно-штурмові війська з урахуванням національної ідентичності та впровадження нових бойових традицій Збройних Сил України.

Підписуючи цей Закон, Петро Порошенко висловив переконання, що відновлення нашої національної військової ідентичності для українських Збройних Сил є не менш важливим, ніж бойова підготовка. Президент нагадав, що «відновлення і вивчення власної історії, ідеологічне розмежування з країною-агресором» було розпочато ще у 2014 році із запровадженням Дня захисника України 14 жовтня, а у листопаді минулого року було змінено назву, символіку і однострій десантників та запроваджено 21 листопада Днем Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

«Користуючись нагодою, я підписую прийнятий Верховною Радою Закон про внесення змін до деяких законів з питань оборони щодо десантно-штурмових військ. Вітаємо наших бойових побратимів. Цей законодавчий акт врегульовує назву цього славетного роду військ – Десантно-штурмові війська», – сказав Глава держави, зазначивши, що Закон є важливим етапом подальшого розвитку армії.

Одночасно із заходами у Миколаєві зміна беретів на нові відбулася також у підрозділах морських піхотинців, які несуть службу на лінії розмежування з тимчасово окупованим Кримом. Церемонія також транслювалася у прямому ефірі.

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=S_Uccts21x8{/youtube}