Лозівська ОТГ: що змінилось для жителів найбільшої об’єднаної громади

На території  Чернігівського старостинського  округу, що одним з перших вирішив приєднатись до Лозової, проживає більше 800 жителів,  200 з них – діти. Коли вирішували, чи приймати пропозицію Лозової об’єднуватися, люди найбільше переймалися, щоб у селі залишили школу та дитсадок, розповів колишній депутат Чернігівської  сільської ради Григорій Легкий.

«Побоювалися люди, думали, що будуть обіжать нас з міста і кошти будуть не доходити. Тому, що школу одну наше селище би не потягло, скажем так в відношенні фінансовому, тому що зарплати і вчителям і працівникам дитячого садка. Не хватало би коштів, однозначно, ми би просто самі не змогли би вийти з цього положення», – Григорій Легкий, колишній депутат Чернігівської сільської ради.

Викладач молодших класів Світлана Лобейко поділилася, завжди є страх, що дітей з сільських освітніх закладів батьки можуть перевести у міські школи, бо там кращі умови. Але після об’єднання початкову ланку  осучаснили новими меблями та технікою.

 «Ми меблі весь час переставляємо з місця на місце і це добре для роботи в парі, для роботи у групах. І дітям подобається, що у кожного індивідуальна парта, місце і, звичайно, стало краще. Із-за того, що ми перейшли, і гарне у нас таке приміщення. Я думаю, що ми і надалі будемо працювати і дай Бог нам діток», – Світлана Лобейко, вчитель початкових класів комунального закладу «Чернігівський ліцей».

Нову техніку отримала  і старша ланка учнів. Після об’єднання у Чернігівському ліцеї обладнали комп’ютерний клас, і далі чекають на обнови, розповів директор закладу Віктор Бутенко.

«В серпні ми вже отримали меблі для нової української школи, для першого і для другого класу. І вже, буквально, з нового року ми отримали новий комп’ютерний клас, ми отримали новий холодильник, і зараз ми в очікуванні, що буде у нас будівництво спортивного залу. Ще чекаємо ми три класних дошки», – Віктор Бутенко, директор комунального закладу «Чернігівський ліцей».

Віктор Бутенко поділився, завдяки новому спортивному залу  діти, які перейшли до міських шкіл та їздять туди на секції, зможуть повернутись до сільського закладу.

«І у нас все-таки діти є, які ходять до міста, до міських шкіл. Я думаю, це одне із питань, що все-таки частина дітей відвідують не нашу школу, не наш садочок, на жаль. Тому, в перспективі використовувати спортивний зал  і для уроків фізкультури, і відкрити секції спортивної школи «Юність», – Віктор Бутенко, директор комунального закладу «Чернігівський ліцей».

Очільниця Чернігівського староснинського округу Тетяна Максюта розповіла, дійсно, перед об’єднанням люди боялися втратити школу, але зараз вже спокійні.

«Люди боялися, що закриється школа, що за довідками будуть їздити до міста Лозова, що є незручним для людей. Але, як показала практика, все залишилося на містах, і довідки ми видаємо. Ну, тобто для людей зовсім нічого не помінялось. І школа у нас існує, і ФАП існує, тобто, для людей взагалі нічого не помінялось», – Тетяна Максюта, виконуюча обов’язки старости Чернігівського старостинського округу.

Після об’єднання новим обладнанням поповнився не лише ліцей. У місцевому ФАПі оновили найнеобхіднішу техніку.

«Ну боялися, що будуть скорочувати, і ФАП можуть закрить. Но нас не сократили, ФАП работає так, як і работали. Нічого не помінялося, все як було, так і є. Люди не сильно так переживали, в принципі. Ну були там разговори, там да, но протів ніхто не був. Після об’єднання нам дали холодильник і дитячі ваги»,– Анна Білошніченко, фельдшер Чернігівського ФАПу.

Зараз у ФАПі є все необхідне, поділилася фельдшер. Працює аптека з найнеобхіднішим, часто приїжджають лікарі, і можна поруч з домом робити уколи та щеплення.

«Просто може ремонт так сделать, косметичний, просто обновить. А так, у нас все є необходіме. Так, больше ми нівчому не нуждаємся»,– Анна Білошніченко, фельдшер чернігівського ФАПу.

Ремонти ФАПів вже запланували на 2019 рік, завірив очільник сімейної медицини Лозівського територіального медичного об’єднання Олексій Євсєєв. Спеціаліст розповів, у Лозівській ОТГ працюють 16 ФАПів та 12 амбулаторій, зараз їх усі оглядають та визначають, де терміново потрібно робити ремонт.

«Все ФАПы находятся, ну скажем так, нуждаются в ремонте. Кое-где крышу сделать, кое-где забор, котлы поменять, то есть вот такая вот ситуация. Но все они нуждаются… так же само и амбулатории более находятся в лучшем состоянии. Ну а ФАПы, конечно, у нас, надо заниматься, ремонтировать. Нам перечислят 550 тысяч на утримання ФАПив. Будем выбирать самые такие ФАПы, которые нуждаются в срочном  ремонте, и  будем эти деньги туда направлять»,– Олексій Євсєєв, директор комунального некомерційного підприємства «Лозівський центр первинної медико-санітарної допомоги».

Після об’єднання округ забезпечили не лише технікою і меблями для школи, а і допомогли вирішити проблему з питною водою – свердловину почистили, і вже півроку насоси працюють без поломок, розповіла виконуюча обов’язки старости Чернігівського старостинського округу Тетяна Максюта.

«У нас дуже село було проблематичне у плані питної води. Дуже багато років у нас не ремонтувалася і не чистилась свердловина. Виникала загроза, що село залишиться без води. Я поставила цю проблему перед міським головою Зеленським Сергієм Володимировичем, і ви знаєте, дуже оперативно, в короткий термін було питання вирішене.  Почистили свердловину, і от уже півроку, як у нас не виходять із ладу насоси. Самостійно ми не змогли б вирішити це питання»,– Тетяна Максюта, виконуюча обов’язки старости Чернігівського старостинського округу.

Місцеві жителі розповіли,  після об’єднання пройшло ще зовсім мало часу, але зміни на краще вони вже помічають. Люди поділились, впевнені, що їхня громада розвиватиметься і надалі.
Загалом, У Лозівській ОТГ планують створити єдиний освітній округ, до якого увійдуть усі навчальні заклади колишнього Лозівського району. Попри складнощі із фінансуванням медицини, вдається робити ремонти та частково оновлювати обладнання ФАПів.