РОЗРОБЛЕНИЙ МІН’ЮСТОМ ЗАКОН, ЩО ЗУПИНЯЄ «МАСКИ-ШОУ» НА ПІДПРИЄМСТВАХ, ПРИЙНЯТО ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ

Верховна Рада прийняла в цілому проект Закону, який зупинить «маски-шоу» на українських підприємства. 312 народних обранців підтримали Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування». Розроблений Міністерством юстиції спільно з парламентарями та експертами документ запроваджує низку новел, які позбавлять бізнес від такого ганебного явища, як «маски-шоу».

«Прийняття даного закону – це нова сторінка в історії країни щодо забезпечення захисту прав і інтересів бізнесу. Фактично до цього моменту правоохоронці могли прийти і безпідставно паралізувати роботу будь-якої компанії. При цьому вони залишалися абсолютно безкарними. Прийнятий Закон ліквідовує таку можливість», – прокоментував голосування Міністр юстиції Павло Петренко.

Документ вводить низку новацій, котрі унеможливлять незаконні репресивні дії з боку представників правоохоронних органів.

Зокрема, вводиться обов’язкова відео- та аудіо фіксація судового засідання, на якому ухвалюється рішення про проведення обшуку, а також весь процес обшуку. Без наявності таких записів отримані докази визнаються недопустимими.

Адвокати підприємства отримують право залучатися до обшуку на будь-якій його стадії. Докази, отримані під час обшуку, на який не було допущено захисника, так само мають бути визнані недійсними.

Закон забороняє вилучення оригіналів фінансово-господарської документації, комп’ютерної техніки, серверів та мобільних телефонів суб’єктів підприємницької діяльності. Також він передбачає заборону повторного порушення закритих кримінальних  проваджень та забезпечує розумні строки провадження кримінальної справи.

«Особи, права яких обмежуються, отримують право оскаржувати бездіяльність слідчого та вносити клопотання про застосування розумних строків провадження. Разом з тим представники бізнесу отримають право на підтвердження реєстрації кримінальної справи», – пояснив Міністр юстиції.

За його словами, ще однією важливою ініціативою є запуск механізм аудиту діяльності правоохоронних органів у напрямку розслідування економічних злочинів.

«Буде створена незалежна комісія, до складу якої увійдуть правозахисники, представники бізнес-асоціацій та органів державної влади. Вона розглядатиме завершені справи і даватиме оцінку законності діям правоохоронців щодо представників бізнесу. Цей законопроект має всі шанси прибрати найбільш масові прогалини, які дають змогу правоохоронним органам використовувати свої повноваження з метою тиску на бізнес», – зазначив Павло Петренко.

 

Видео за посиланням: https://minjust.gov.ua/watch/ministr-yustitsii-pavlo-petrenko-prokomentuvav-perspektivi-zakonoproektu-proti-tisku-na-biznes

 

{youtube}Eod2o_wBV_A{/youtube}