Як захистити себе від шахрая під час оренди квартири

 

Бажаючі зняти квартиру на добу частіше за інших схильні до ризику потрапити в шахрайську схему і втратити гроші. Це пов’язано з тим, що довгостроково квартиру зазвичай знімають тільки після того, як оглянуть її особисто. Нерідко укладають договір оренди. Тобто є час оглянути саме житло і подивитися всі відповідні документи. Хоча і тут існує ризик зняти «ліву хату». А при короткостроковій оренді це найчастіше відбувається віддалено, з передоплатою за бронювання на конкретну дату або дати. Що значно підвищує ризики подарувати комусь свої гроші безповоротно.

Щоб на 100% захистити себе від «кидал», пише авторитетний сервіс подобової оренди квартир Apartila, потрібно дотримуватися 4 простих правил:

  • шукати варіанти тільки на перевірених сайтах в інтернет;
  • оглянути квартиру перед оплатою її оренди;
  • переконатися, що особа дійсно має право розпоряджатися власністю (квартирою);
  • укласти договір на оренду.

Звичайно ж, через те що ринок короткострокової оренди на 80-90% знаходиться в «сірій» зоні, цих правила мало хто дотримується:

  • варіанти шукаються всюди, в тому числі на популярних дошках оголошень, які кишать «шахраями»;
  • передоплата відправляється незнайомій особі без особистого контакту і огляду квартири;
  • ніхто не перевіряє ні документи, ні майнові права при в’їзді;
  • про договір оренди квартири при короткостроковій аренді мова взагалі не йде.

На що варто звернути увагу, щоб не зв’язатися з шахраєм

Низька ціна оренди. Наприклад, якщо зняти квартиру подобово в Харкові вам пропонують за 100 грн на добу при середній вартість оренди 300-350 грн на добу, то поміркуйте двічі. Здаючи неіснуючу квартиру за 100 грн на день 50-ти довірливим людям, шахрай робить солідну касу.

Обов’язкова передоплата. У цивілізованих країнах – це нормально, робити передоплату за житло. Але тільки не в Україні. Особливо, якщо просять сплатити на Webmoney, Qiwi, Яндекс.Гроші або іншу платіжну систему, з якої навряд чи вийде повернути кошти. Навіть у разі судового розгляду і судового рішення. Робіть передоплату тільки перевіреним людям і тільки на перевірених сайтах.

Платіжна карта іншої людини. Якщо ви домовлялися з Андрієм, а платити він просить на карту Ірини, то це теж повинно насторожити. Бо нерідко шахраї використовують загублені або вкрадені картки.

Власник не орієнтуються на місцевості. Найчастіше шахрай «не паскудить» там, де живе. Тому по місцевості дуже слабо орієнтується, чи не оперує дрібними деталями. Не може зрозуміло пояснити, як дістатися до оселі, які орієнтири поряд, який під’їзд.

Якщо власник наполягає, застосовує прийоми НЛП або методи обмеження за часом. Одна справа, коли ажіотаж сезонний, але коли в мертвий сезон розповідають про чергу на аренду і надприродню завантаженість, то тут привід задуматися.

 

______________________

На правах реклами