У Золочеві створюють сучасну дитячу музичну школу

З ходом реконструкції будівлі закладу ознайомилася голова ХОДА Юлія Світлична під час робочої поїздки в район 13 квітня.

 

Реконструкція Золочівської дитячої музичної школи розпочалася в листопаді минулого року. Але ремонту будівля потребувала вже давно: дах і підлога були у вкрай поганому стані, маленькі класи не мали звукоізоляції, велика кількість дерев’яних конструкцій не відповідала нормам протипожежної безпеки.

На даний момент у будівлі демонтовано старі покрівлю, перекриття, підлогу, системи опалення та водопостачання, відбита штукатурка й плитка. Будівельники посилили дверні та віконні прорізи, зробили стягнення та посилення цегляних стін, улаштували монолітний пояс, зробили перекриття з металевих балок та встановили дерев’яні конструкції покрівлі.

У Золочівській музичній школі навчаються 120 учнів, працюють 11 викладачів. Зараз тут є класи гітари та домри, фортепіано, баяна, акордеону. Після реконструкції планується відкрити додаткові класи – сольного співу та театральну студію.

Під час реконструкції будівлі навчальний процес юних музикантів не переривався, розповіла директор школи Наталя Кучеренко.

«Частково класи перейшли в Будинок культури, також нам надали приміщення два загальноосвітні заклади. Діти дуже хочуть повернутися «додому», вони мріють про нові класи», – розповіла Наталя Кучеренко.

«Розпочати таку масштабну реконструкцію вдалося завдяки спільним зусиллям згуртованої та зацікавленої у розвитку громади. Батьки захотіли, щоб у їхніх дітей була нова музична школа, влада підтримала їх. Держава передала кошти та повноваження на місця – і тепер, спираючись на думку громади, ми можемо робити те, на що люди чекали роками», – сказала Юлія Світлична, спілкуючись з колективом та вихованцями закладу.

Голова ХОДА також підкреслила важливість того, що у новій будівлі буде розташована тільки музична школа, ніякі приміщення не будуть здавати в оренду, як це було раніше.

За словами голови Золочівської РДА Ігоря Гуріна, унікальність проекту реконструкції музичної школи в тому, що він створювався у постійному діалозі з батьками учнів.

«Ми почули мрію батьків і зрозуміли, що школу потрібно не просто ремонтувати, її потрібно робити сучасною та особливою. До розроблення проекту долучили батьків, були жваві дебати. І сьогодні вони продовжують брати учать – контролюють процес будівництва, триває постійний діалог щодо наповнення класів, облаштування концертного майданчика просто неба», – розповів Ігор Гурін.

Така активність громади – результат децентралізації, вважає голова РДА.

«Завдяки децентралізації, сьогодні громада вирішує що потрібно робити, на що спрямувати бюджетні кошти. Люди вже добре розбираються у теплоенергетиці, знають, як і на чому заощаджувати, вивчають технічні питання, – розповів керівник району. – Приємно бачити, як змінюється свідомість людей, з’являється діалог з владою. Так, ми брали учать у різних конкурсах, щоб залучити кошти до реалізації проекту. Але саме завдяки підтримці обласного керівництва, голови ХОДА Юлії Світличної, кошти на роботи були виділені з державного бюджету. Те, що ми маємо, – плоди діалогу влади з людьми».

{youtube}https://www.youtube.com/watch?v=z3fa8sUqgGo{/youtube}