Президент: Біль кримських татар – це біль усіх українців

Весь український народ поділяє смуток кримських татар через жахливі події, які сталися з кримськотатарським народом 74 роки тому, наголошує Президент Петро Порошенко.

 

«Хочу наголосити, що біль кримських татар – це біль усіх українців. Трагедія 44-го була лише прелюдією, початком багатолітньої політики гонінь», – сказав Глава держави під час виступу на заходах у зв’язку з Днем боротьби за права кримськотатарського народу та Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Петро Порошенко зазначив, що кожен народ має певні дати, навколо яких він об’єднується – радісні чи скорботні. «Для кримськотатарського народу таким вікопомним днем стало 18 травня. Без року три чверті століття відділяють нас від тієї трагічної події. Йдуть з життя свідки, але спогади про влаштований Москвою геноцид кримськотатарського народу залишаються в історичній пам’яті кримських татар і у пам’яті усього українського народу. Те примусове виселення було однією з найбільш злочинних і брутальних операцій тоталітарного комуно-московського режиму», – підкреслив Президент.

«Цілий народ обмовили, пограбували його, по-звірячому вигнали зі своєї Батьківщини, винищивши при цьому майже половину його складу. І поселили тих, хто залишився в живих, у напівпустельних територіях Середньої Азії, Уралу та Сибіру», – зазначив Глава держави, нагадавши слова  великого українця, правозахисника Петра Григоренка.

Він також нагадав, що у 1948 році Президія Верховної Ради СРСР встановила довічний термін депортації кримських татар і запровадила кримінальну відповідальність за втечу з місць обов’язкового примусового поселення. «Таке драконівське обмеження, яке правозахисник Григоренко називав «десятилітнім тримання в резерваціях», було знято лише у 1956 році, але й після того Крим був закритою зоною для його корінного населення», – сказав Глава держави

етро Порошенко підкреслив, що за повернення на рідну землю кримськотатарський народ вів наполегливу боротьбу з радянським режимом. «В середині вісімдесятих ви першими серед поневолених народів вийшли на Красну площу Москви вимагати своїх національних прав», – нагадав він.

Президент висловив переконання, що із встановленням незалежності України у 1991 році відбувся розквіт та відродження спільноти кримських татар. Водночас, він констатував, що державна влада попередніх років недооцінила потенціал цього народу.

Недостатнє забезпечення його культурних, політичних й економічних прав на Батьківщині, яке десятиліттями відбувалося на догоду кримінальним елітам в Криму, було безумовною помилкою. І ці прорахунки врешті-решт і призвели до російської анексії та окупації Криму», – сказав Президент, підкресливши, що нині кримські татари на окупованому Росією півострові зазнають утисків та переслідувань.

«Арешти, утиски свідомих українців і кримських татар, постійні обшуки, залякування, фізичний та психологічний тиск, безслідне зникнення людей – все це сучасні будні російської окупації Криму», – констатував Петро Порошенко.

Президент наголосив: «Крим, Севастополь, так само як і Донеччина та Луганщина – це Україна і ніяк інакше». Петро Порошенко підкреслив, що для відновлення суверенітету на цих землях, повернення Криму з окупації, Україною задіяні усі політико-правові дипломатичні механізми.

«Ми продовжимо працювати і над якнайскорішим поверненням в Україну усіх українських заручників з окупованих Донбасу та Криму. І політичних в’язнів, які утримуються на території окупованого Криму, в російських тюрмах на території Російської Федерації», – також підкреслив Петро Порошенко.

 {youtube}https://www.youtube.com/watch?v=4lHq1q36SJw{/youtube}