Як вибирати вишиванку

Українські вишиванки стали улюбленим одягом не тільки для свят, але і на кожен день. Елегантні візерунки на якісних тканинах, вільний крій дозволяють виглядати в них красиво, а відчувати себе – зручно. Однак, як і кожен товар, їх потрібно вибирати так, щоб гарантувати довгу яскравість фарб і якість шиття. А ще не варто забувати, що кожен візерунок несе в собі таємні знання, що дарують власникові особливі можливості.

Як оцінити якість матеріалів

Як повідомляє інтернет магазин вишиванок фабричні вироби перевірити легше, основні дані є на етикетках. Ручні вироби майстринь оцінити складніше, але теж можливо. Треба, щоб:
• тканина була натуральною, приємною для тіла, підійдуть бавовна або льон;
• нитки краще використовувати синтетичні, вони краще зберігають колір і не тягнуться;
• вишитий візерунок із зворотного боку не повинен мати вузлів або перекручених ниток, максимально акуратний вигляд без довгих переходів нитками;
• шви повинні бути густими, довжиною не більше 3 мм, ретельно обробленими, щоб уникнути віторочення обрізаних ниток по краях;
• приміряючи, звернути увагу, шви не тиснуть по всій лінії рукава.
Складно зрозуміти, чи будуть нитки линяти. Якщо йдеться про прикрі підробки, досить крапнути краплю теплої води, щоб на виробі початку розпливатися кольорова пляма.

Вшиті побажання: значення візерунка

За давніми віруваннями, кожен візерунок на сорочці щось значить, тому дарувати і носити їх треба обережно:
1. Весь візерунок на рукаві, по низу вироби і кругом шиї повинен бути замкнутим колом, щоб не пропускати злі сили свого володаря.
2. Є жіночі та чоловічі елементи. Калина бажає жіночого щастя, виноград – достатку та родинного затишку. Жолуді і дубове листя вплітають в візерунки чоловічих сорочок, щоб вони були сильними і здоровими, як дуби. Парні сорочки для молодят або одружених прикрашають голубами, що символізують любов, щирі і вірні почуття один до одного.
3. Колірна гамма залежить від регіону. Її можна підбирати в залежності від особистих уподобань.

Але сьогодні не всі візерунки несуть такі глибокі смисли. Те ж саме стосується кольору самої вишитій речі. Колись користувалися тільки домотканим полотном, яке дуже рідко фарбували. Сьогодні легка промисловість може запропонувати безліч варіантів.
Вибір одягу за призначенням

Кожна вишивка в усі часи мала своє призначення, і на сьогоднішній день принцип підбору не змінився:
1. Чистий колір, багата вишивка, яскраві кольори – все це атрибути святкового речі, яку одягають на офіційні та особисті свята, з нагоди виходу в світ (театр, кінотеатр, прогулянка ввечері і ін.).
2. До офісу не кожна вишиванка підійде. Найчастіше вимагають чистий білий верх, тому для таких випадків біле полотно розшивають білими або кремовими нитками, візерунок тонкий, лягає легким обробкою вишуканого крою.
3. Щодня краще носити кольорову тканину, яку легше прати, а засмальцюваті не так просто. До них часто теж виконують вишивку нитками в тон, або ж вибирають темні кольори.
4. Для національних свят краще вибрати традиційну вишивку, притаманну конкретної місцевості, щоб підкреслити свою єдність із землею предків, їх звичаями, прагненнями, і з гідністю демонструвати це оточуючим.
Гарна вишиванка завжди актуальна. Досить вибрати її правильно, щоб мати стильний і зручний одяг для будь-якого випадку.

__________________

На правах рекламы