Послуги грамотного бухгалтера завжди були і будуть в ціні

 

Послуги грамотного бухгалтера завжди були і будуть в ціні. Якщо ви відкриваєте свою невеличку справу, вам також можуть знадобитися знання з бухгалтерського справі, навіть якщо ви плануєте наймати фахівця. Крім того, такого роду навички можуть стати в нагоді і для ведення бухгалтерії для IT компаній.

Найперше, з чого потрібно почати, якщо ви вирішили самостійно оволодіти бухгалтерським обліком, – з вивчення системи налогообложеніяРоссіі. Якщо у вас вже є вища економічна освіта, швидше за все, цю стадію навчання можна буде пропустити. Вам знадобиться тільки освіжити в пам’яті глави Податкового кодексу і ознайомитися з появою недавно.

Визначтеся, з якою системою оподаткування ви будете працювати. Якщо мова йде про спрощену систему, то необхідно вивчати положення закону, що стосуються саме її. Так, в Податковому кодексі ССО (спрощеної системи оподаткування) про спрощену сістемегласіт однойменна стаття 26.2. Щоб розібратися з усіма тонкощами, звичайно, одного читання Кодексу недостатньо, тому купите, наприклад, книгу Смишляєва С. В. “Правила і нюанси прімененіяупрощенной системи оподаткування”.

Після цього вирушайте або на спеціальні курси, або продовжуйте самостійне освоєння предмета. Що стосується курсів, вони бувають різних типів: на базі середньої освіти (зазвичай тривають до року) і на базі вищої освіти (термін навчання – близько 5-6 місяців). Диплом видається в обох випадках.

Самостійно вивчити основи бухгалтерії ви можете за допомогою віддалених курсів або книг. Тут важливо вибрати гарне керівництво, що містить інформацію, яка не відстає від останньої редакції Податкового кодексу. Купіть, наприклад, книгу Тамари Бєлікової “Бухгалтерський облік від нуля і до балансу”. Про неї хороші відгуки серед тих, хто сам опановував навичками бухобліку. У навчальних посібниках наведені найпростіші завдання на складання проводок і розрахунок балансу. Спробуйте їх вирішити, а також скласти свої на їх базі. Якщо ви зумієте впоратися з цим, вважайте, що бухгалтерським обліком ви володієте.

Врахуйте, що зараз весь облік ведеться в спеціальних комп’ютерних програмах, заснованих на базах даних. На курсах вас навчать ними користуватися. Але якщо ви вирішили обійтися без допомоги педагогів, доведеться додатково купувати керівництво по використанню програми, яку ви виберете. Найпоширеніша з них – 1С.

Відділ бухгалтерії – це самостійна структура в організації різних форм власності. Структура і кількість співробітників в бухгалтерії для IT компаній залежить від багатьох чинників: від того, якими видами діяльності займається організація, від розміру підприємства, приватна це структура або державна. У невеликих організаціях часом досить і одного фахівця фінансової служби. А на великих підприємствах в державних установах існує кілька відділів, очолюваних головним бухгалтером.

Існує кілька відділів в бухгалтерії:

• Матеріальний відділ

• Каса

• Відділ обліку заробітної плати

• Кадрова служба

• Розрахунковий відділ

 

Всі ці відділи очолює і контролює головний бухгалтер. Основним завданням головного бухгалтера є організація процесу з постановки та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві або в організації, з метою надання правдивої інформації про фінансовий стан різних користувача. Головний бухгалтер формулює облікову політику організації, контролює фінансову службу, становить необхідну проміжну управлінську звітність, надає податкову звітність фіскальним органам. На головного бухгалтера покладено обов’язки з організації кадрової служби та підвищення кваліфікації співробітників бухгалтерії.

Приймається на роботу або призначається на посаду головний бухгалтер тільки керівником організації. Складно перерахувати всі обов’язки головного бухгалтера. Міра відповідальності його не можна порівняти з іншими посадами. Головний бухгалтер повинен не тільки очолювати і контролювати бухгалтерську службу, а й надавати допомогу керівнику підприємства в розробці фінансової стратегії. Адже головний бухгалтер як ніхто інший знає справжнє фінансове становище організації. Посилення контролю з боку податкових органів, так само змушують головного бухгалтера постійно вивчати нові нормативні акти і закони.

Бути в курсі всіх змін в податковому законодавстві. На головного бухгалтера лежить відповідальність за організацію обліку товарно-матеріальних цінностей, проведення щорічної інвентаризації по рахунках обліку. Кількість функцій і обов’язків, покладених на головного бухгалтера неймовірно. Це вимагає від фахівця високого професіоналізму, постійного підвищення рівня знань, самовіддачі.

 

___________________

На правах реклами