На Балаклійщині реалізують проект «Енергія світла»

Сучасне енергоефективне освітлення з’явилося на п’яти вулицях селища Савинці.

47 нових опор та 60 ліхтарів встановили на вулицях, які раніше були абсолютно темними.

«Минулого року ми підготували проект освітлення вулиць, у тому числі – щоб освітити основну дорогу, якою люди дістаються залізничного вокзалу», – розповідає Савинський селищний голова Юрій Матвієнко.

За допомогою в реалізації проекту керівництво Савинців звернулося до облдержадміністрації, й селище включили до обласного проекту «Енергія світла», ініційованого головою ХОДА Юлією Світличною.

«Голова ХОДА стримала своє слово, і наш проект було внесено до цієї програми. З обласного бюджету були виділені кошти на освітлення вулиць Якова Чернігівця, Привокзальна, Сунична, Ветеринарна та Комунальна. На деяких з них навіть не було опор, тому встановили нові, та загалом почепили 60 ліхтарів. Ці роботи були виконані вчасно та якісно. Зараз, як тільки йдуть перші сутінки, ліхтарі вмикаються – вони працюють автоматично», – відзначає Юрій Матвієнко.

У жителів селища найбільш популярною є вулиця Привокзальна – нею дістаються залізничної станції ті, хто щодня їздить на роботу до Харкова або інших міст області. Люди розповідають – раніше дорога була небезпечною, ходити доводилося з ліхтариками.

«Я дуже задоволений новим освітленням. Тепер ідеш на вокзал – усе світиться, на гору підіймаєшся – все світиться. Стовпи нові встановили, протягли лінію. Молодці! Усі вулиці освітлені, й Савинцями тепер не страшно ходити», – говорить місцевий житель Валерій Єфременко.

На досягнутому в Савинцях зупинятися не збираються – вже розробили проект для оновлення освітлення на центральних вулицях селища.

«Ми хотіли б продовжити освітлення основної дороги – аж до закінчення населеного пункту (в’їзду від Морозівки). Там також треба монтувати опори. А також переробити й частково замінити ліхтарі в центральній частині. Це вулиці Леоніда Талалая, Богдана Хмельницького, Вишнева, Слобожанська та провулок Слобожанський», – розповідає про подальші плани селищний голова.

Нагадаємо, ініційований головою ХОДА Юлією Світличною проект «Енергія світла» стартував у регіоні цього року. Він розрахований до 2020-го. За цей час планують вирішити питання освітлення в усіх населених пунктах області. Уже цього року вуличне освітлення з’явиться на 300 вулицях у 137 населених пунктах області. Роботи вже провели в Балаклійському, Дергачівському, Коломацькому та Ізюмському районах. У низці районів області тривають проектні роботи та тендерні процедури.