Юлія Світлична привітала співробітників ДСНС Харківщини з Днем рятівника

Святковий захід відбувся в Національному університеті цивільного захисту України.

Вітаючи співробітників Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, викладачів та курсантів профільного вишу, голова ХОДА побажала, щоб на їх професійному шляху «було якомога менше надзвичайних ситуацій та якомога більше радісних подій». Вона відзначила, що особовий склад ДСНС в області налічує більше 3000 рятівників, і лише за цей рік бійці врятували життя близько 160 жителів регіону.

«Ваша справа – надзвичайно відповідальна та надзвичайно важка. І ми щиро вдячні всім, хто кожного дня, ризикуючи власним життям, рятує найважливіше, що є, – життя наших громадян. Ви віддані цій справі 24 години на добу. Тому й слова вдячності до вас лунають не тільки в цей день – день професійного свята, але кожного дня», – сказала Юлія Світлична.

Вона вручила співробітникам ГУ ДСНС України в Харківській області та викладачам НУЦЗУ відзнаки облдержадміністрації. Керівник області також передала рятівникам слова вдячності від Президента України Петра Порошенка та державні нагороди.

Орден «За мужність» ІІІ ступеня отримав командир відділення, старший прапорщик служби цивільного захисту Олександр Омеляненко. Він працює в ДСНС уже 30 років і за цей час брав участь у ліквідації багатьох пожеж і надзвичайних ситуацій та в евакуації людей.

«У нашій професії найголовніше те, що тебе оточують надійні люди, – поділився Олександр Омеляненко. – На пожежі, якщо поруч не буде надійних людей, сам ти нічого не зробиш. Пожежа все показує – хто чим дихає, і хто як себе веде. Справжній рятувальник повинен бути надійним, а сила, спритність, сміливість – прикладуться».

Звання Заслуженого діяча науки та техніки України присуджено проректорові НУЦЗУ з наукової роботи Володимиру Андронову. Він відзначив, що його державна нагорода – це результат роботи команди університету та, звичайно, похвалив своїх студентів та курсантів.

«Студенти – люди креативні, – відзначив Володимир Андронов. – Щодо вимог до знань, то вони значно підвищилися в наш час, бо рятівник – це людина, яка повинна мати комплекс рис, у тому числі – пов’язаних з іншими професіями. Це й водій, і психолог, і розмінувальник. У навчальному процесі ми велику увагу приділяємо практичній складовій. Кожень день, починаючи з 2-го курсу кожен курсант заступає на бойове чергування в підрозділах ДСНС Харківської області, що забезпечує йому дуже непогані практичні навички. По завершенню 4-го курсу він уже може самостійно здійснювати керівництво караулом пожежної або аварійної частини».

Втім, як відзначив проректор, для справжнього рятівника освіта – не єдиний важливий елемент професії.

«Рятівником може бути тільки той, хто має у своїх думках та серці бажання надати допомогу людині, що опинилася в біді або небезпечній ситуації», – підкреслив Володимир Андронов.