Будівельні роботи в обласній філармонії йдуть максимальними темпами. Юлія Світлична

У великій залі Харківської філармонії вже фарбують стіни й укладають паркет, а в історичній частині фойє відновлюють ліпнину.

«Будівельні роботи йдуть максимальними темпами. Зробимо все, щоб вже на початку наступного року харків’яни почули довгоочікуваний концерт у довгоочікуваній філармонії», – говорить голова ХОДА Юлія Світлична.

Керівник області наголошує: обласна філармонія – не просто будівельний, а культурно-історичний об’єкт.

«На цій сцені виступав Шаляпін, були з прем’єрами і концертами Чайковський, Рахманінов, Хачатурян… І ця зала буде однією з кращих в Україні, – запевняє Юлія Світлична. – Це буде потужний філармонічний комплекс. Два роки тому ми здали органну залу на 500 місць. Цього року працюємо над реконструкцією великої зали філармонії на 777 місць. Плюс – камерна зала. У цілому комплекс зможе вміщати 1,5 тисячі людей одночасно».

Фінансування на ведення будівельних робіт виділено й з обласного, і з державного бюджетів. За інформацією підрядників, фінансування надходить вчасно, тому роботи йдуть за графіком.

«Касову залу вже завершено – залишилося тільки фарбування. Завершуємо монтаж металоконструкцій холу, монтуємо покрівлю. Фасад касової зали завершили вже на 90%, а головний фасад будемо робити за пару місяців», – перераховує основні напрямки роботи начальник будівельної дільниці об’єкта Сергій Ломакін.

У великій залі філармонії вже повністю зробили стелю та змонтували сцену. Фінішне оздоблення проводять в оркестровій ямі. Також фарбують балкони другого поверху та окремі елементи золотом. Будівельники починають укладати в залі дубовий паркет. Уже замовлені та виготовляються 30-кілограмові кришталеві люстри та крісла, що повністю копіюють оригінальні.

«Іноді буває, що нічого кращого, ніж було раніше, вигадувати не потрібно. Усе вже давно придумано. І ця сцена буде відповідати сценам всіх старих театрів, всіх старих залів, які є в будь-якій європейській столиці. У цьому сенсі ми тепер теж будемо там. При цьому все робиться за сучасними технологіями», – коментує директор і головний диригент Харківської обласної філармонії Юрій Янко.

Серед особливостей відновленої старої зали філармонії буде «мобільна» оркестрова яма, яку зможуть піднімати й опускати, а також «мушля», що фокусує звук.

«Нам вдалося зробити абсолютно приголомшливу акустику в органній залі, й дуже сподіваюся, що вона й у великій залі буде дуже хорошою. У цьому плані великий помічник – «мушля», яка фокусує звук. Він не губиться за лаштунками, в тканинах на сцені, й глядачі можуть насолоджуватися кожною нотою, – пояснює Юрій Янко. – Я радий, що це все збувається. І ми, харків’яни, – молодці. У нас дійсно слово не розходиться з ділом».