Будемо застосовувати нові форми і методи навчання на всіх освітніх рівнях. Юлія Світлична

Під час обласного педагогічного форуму голова ХОДА відзначила необхідність розвитку всіх рівнів освіти для відкриття коридору можливостей дітям, які навчатимуться в «Новій українській школі».

Керівник області відзначила, що зараз у регіону вже є необхідний фінансовий, матеріально-технічний та організаційний фундамент, щоб надалі будувати систему освіти за найкращими стандартами та у відповідності до вимог часу.

«Ми будемо працювати на всіх освітніх рівнях. Будемо застосовувати нові форми і методи навчання, запроваджувати нові форми співпраці між закладами освіти, а також підприємствами та організаціями регіону, – запевнила Юлія Світлична. – Ми розуміємо, що «Нова українська школа» – це початковий етап у формуванні особистості нового громадянина. Тому сьогодні нам важливо створити механізми, які відкриють перед ним подальший коридор можливостей. Харківська область має свою позицію в цьому питанні. Вона підтримується міністерством і полягає у концентрації коштів державного, обласного та місцевих бюджетів на тих закладах та їхніх об’єднаннях, які здатні забезпечити нову – європейську – якість навчання».

Керівник області підкреслила, що, окрім розвитку загальноосвітніх навчальних закладів, в області акцентується увага на реформуванні сфери професійно-технічної освіти та розвитку вишів.

«Зараз на Харківщині завершується процес об’єднання окремих навчальних закладів у потужні центри профтехосвіти. Різницю побачити вже можна. Замість списаних верстатів середини минулого століття – сучасні тренажери, цифрові навчальні комплекси. Замість випуску «в нікуди» – затребувані кадри, яких охоче беруть на роботу національні та міжнародні компанії», – сказала голова ХОДА.

Вона пояснила, що задля проведення якісних змін у системі ПТНЗ до співпраці залучили бізнес. І це дало результати.

«Минулого навчального року перші три заклади уклали договори про дуальне навчання з «Укрзалізницею», а також з одним з найбільших забудовників у регіоні – компанією «Житлобуд». А наступного року закладів, які розвивають дуальну освіту разом з реальним сектором, на Харківщині буде вже 16», – повідомила Юлія Світлична.

Щодо вищої школи, то тут значну роль відіграло об’єднання ЗВО в Харківський університетський консорціум.

«Завдяки створенню університетського консорціуму Харківській області вдається не лише зберігати статус одного з десяти найбільших студентських центрів Європи, а і посилювати свої позиції. Кількість іноземних студентів у нас сьогодні найбільша в державі, і вона щороку стабільно зростає», – наголосила керівник області.

На необхідності системної взаємодії закладів освіти всіх рівнів наголосив і голова Ради ректорів Харківської області, ректор ХНУ ім. В.Н. Каразіна Віль Бакіров.

«Зараз треба виходити на принципово новий рівень взаємодії вищої та загальної середньої школи. «Нова українська школа», яка стартує 1 вересня, – це не чергова реформа, яких ми вже багато бачили, але не завжди бачили позитивні результати. Це, як на мене, фактично революція в організації та змістовній наповненості шкільного життя, – наголосив Віль Бакіров. – Принципово змінюється парадигма взаємодії вчителя та учня. І це потребує нової генерації вчителів. Потрібна розгорнута та комплексна програма участі харківських ЗВО у розбудові «Нової української школи» та постійне соціологічне супроводження запровадження «Нової української школи» на території області. Для усього цього важлива координувальна роль. Скажу відверто, нам пощастило, що керівництво області та, перш за все, голова ХОДА Юлія Світлична, надає постійно нам усю необхідну допомогу. Далеко не кожна область може похвалитись таким ефективним та збалансованим трикутником (загальноосвітні школи – університети – держадміністрація), який діє на Харківщині. І це є запорукою того, що ми зможемо вирішити всі складні, надзвичайно відповідальні завдання нового навчального року».

Більше фото