У Пісочині заклали «перший камінь» будівництва нової початкової школи та дитячого садка

У заході взяла участь голова ХОДА Юлія Світлична, яка 22 вересня відвідала Харківський район з робочою поїздкою.

мЗбудовані з нуля початкова школа та ДНЗ з’являться у мікрорайоні «Надія» Пісочина. Сьогодні тут проживають близько 150 дітлахів віком від 3 до 6 років та більше 200 дітей від 6 до 10 років – всі вони мають їздити на навчання або до інших мікрорайонів, або до Харкова.

«Дитячий садок в мікрорайоні «Надія» мав з’явитися ще понад 20 років тому. Люди дуже чекають на нього, і ми виправимо цю несправедливість. Ми змогли побудувати з нуля за 2,5 роки школу в мікрорайоні «Мобіль», відкрили сучасний спортивний комплекс, в якому понад 500 дітей займаються у секціях безкоштовно. Спільними зусиллями реалізуємо і цей проект, – сказала Юлія Світлична. – Завдяки децентралізації,  маємо зміцнені місцеві бюджети та можливість фінансувати такі об’єкти. Будемо робити все, щоб наші діти вчилися в комфортних умовах».

За словами голови ХОДА, нова початкова школа (1-4 класи) матиме три поверхи і розрахована на 240 місць. У садочку зможуть навчатися 95 дітлахів. Відповідно до проекту обидві будівлі будуть з’єднані харчоблоком. Вхід до навчального закладу буде обладнано пандусом, створено безперешкодний доступ до усіх приміщень, запроектовано спеціальний туалет для дітей з особливими потребами, ліфт для підйому на 2 та 3-й поверхи. Також передбачено придбання спеціальних меблів для дітей з особливими потребами.

Кошти на початок робіт вже виділено з районного та пісочинського бюджетів.

«Цей проект для нас надзвичайно важливий. Місць для дітей в Пісочині дуже не вистачає, адже селище молодіжне, тут постійно будується житло, яке купують молоді сім’ї з дітьми, – розповідає спеціаліст у справах дітей Пісочинської селищної ради Валентина Черушникова. – В Пісочині є три садочка – в мікрорайоні «Мобіль» на 16 груп і два маленьких у приватному секторі на 2 та 4 групи. Мікрорайон «Надія» знаходиться далеко від них, батькам доводиться возити дітей в Харків, а це дуже незручно».

Школярам з мікрорайону «Надія», щоб потрапити до школи, потрібно переходити через залізничні колії та трасу. Коли школа з’явиться в мікрорайоні, дітям буде набагато безпечніше, говорять батьки.

«Це величезна радість, що поруч з нами буде і школа, і дитячий садок, – говорить Лілія Рудакова, мама-вихователь місцевого дитячого будинку сімейного типу. – Вчитися тут будуть і мої діти, і діти моїх вихованців. Наш район молодіжний, дітей тут як гороху насипано. Ми дуже давно чекали на садок, який обіцяли побудувати тут ще 20 років тому, але так і не побудували. Тепер ми бачимо, що почалося дійсно велике будівництво».

Голова Пісочинської селищної ради Олег Чернобай подякував Юлії Світличній за підтримку проекту та можливість розвивати селище.

«Від всієї громади щира вдяка вам за реалізацію проектів, які люди чекали дуже довго. Це і нова школа, і сучасний ФОК, і соціальний автобус. Впевнений, що за вашої підтримки, ми швидко побудуємо і новий навчальний комплекс», – сказав селищний голова.