У Грушинському НВК на Первомайщині капітально відремонтували дах та утеплять фасад

Окрім робіт, виконаних цього року, за останні 3 роки в закладі повністю замінили вікна й систему опалення та відкрили дошкільний підрозділ.

У Грушинському НВК Первомайського району зараз навчаються 106 дітей – у 11 класах школи та дошкільному підрозділі. 25 учнів приїздять сюди з сусіднього, Кегичівського району. Директор закладу впевнена – їздять недарма, адже останнім часом школа в селі Грушине повністю змінилася. Таких коштів, які заклад отримав за останні 3 роки, сюди не вкладали за всі 30 років його існування, відзначає директор Грушинського НВК Зоя Бардіна.

«Цим коштом проведена велика робота. Зроблена модульна котельня на твердому паливі, повністю перероблено систему опалення, повністю замінені всі вікна на енергоощадні. Цього року зробили та утеплили дах, у жовтні розпочинаються роботи з утеплення фасаду НВК. Усе завдяки допомозі голови Харківської облдержадміністрації та голови нашої РДА», – розповідає Зоя Бардіна.

Першачки НВК з 1 вересня займаються за концепцією Нової української школи. Усе необхідне для цього в закладі є .

«У Новій українській школі працювати дуже цікаво, – говорить вчитель вищої категорії Грушинського НВК Олена Мальцева. – Це подобається й мені як учителю, і моїм дітям. У першому класі в мене 8 учнів. Найулюбленішою вправою у нас є ранкове коло. Це дає можливість дітям виразити свої емоції, розповісти про свій настрій та взагалі зорієнтуватися на ту роботу, яку будемо виконувати протягом дня. Також дітям подобається працювати в групах. Потижневе планування дає свої плоди, тому що діти можуть опрацювати повністю всю тему та інтегрувати знання з одного предмета в інший».

Олена Мальцева відзначає: спочатку батьки учнів з пересторогою відносилися до нових методів навчання, проте вже побачили його результати.

«Зараз вони дуже задоволені, тому що їх діти навчилися розмовляти, бо вдома батьки дуже мало спілкуються з дітьми. Ми провчилися місяць, результати вже є. І батьки нам дуже допомагають під час опрацювання матеріалу», – розповідає вчитель.

Окрім обладнання та меблів для 1-го класу, за останні півтора року Грушинський НВК також отримав сучасний кабінет математики та 10 комп’ютерів для кабінету інформатики. І цей комплекс – далеко не єдиний заклад у районі, в розвиток якого вкладають кошти.

«Зараз у районі реалізується проект на 10 млн грн – з державного бюджету та за підтримки ХОДА – щодо капремонту опорної школи в селі Олексіївка. За кілька днів до першого вересня ми відкрили інклюзивно-ресурсну кімнату на базі іншого – Біляївського НВК, – коментує голова Первомайської РДА Володимир Павленко. – Проекти, які реалізуються в районі, переважно реалізуються за схемою повного співфінансування. Тобто, фінансування – з бюджетів різних рівнів: державного, обласного, районного та місцевих».