Скалічені війною: у Лозівському музеї відкрилася нова художня виставка

Лозівчанам  7 травня показали портрети людей, яких покалічила війна.

На десятку картин зображені не усім відомі герої війни, а ті, кого ховали від людей після закінчення бойових дій – скалічених війною, розповів директор музею В’ячеслав Харченко.

«Починаючи з кінця 40-х, у 50-х роках просто відловлювали по вулицях наших міст союзу колишнього, і висилали у спеціальні, їх називали інтернати,  а насправді – це були табори, які підпорядковані були НКВД. І один з таких – на острові Валаам, на Ладозькому озері», – В’ячеслав Харченко, директор Лозівського краєзнавчого музею.

Більшість портретів, виставлених у музеї – це роботи художника Геннадія Доброва. Їх він написав у 1974 році у одному з таборів, куди заслали інвалідів війни.

 «(Художник ) потрапив на острів Валаам, не допускали його туди. Лише після того пустили, як він згодився там попрацювати санітаром по уходу за цими нещасними. Він пропрацював там досить таки великий час , і створив серію портретів, присвячених саме оцим нещасним  – людям, які жили у цій обителі печалі »,– В’ячеслав Харченко, директор Лозівського краєзнавчого музею.

Ці портрети чіпляють за живе та змушують замислитися над втратами, якими далася перемога, поділилися відвідувачі виставки. Одна з картин найбільше вразила лозівську казкарку Зою Скіпіну. «Сталінський самовар» – саме так називали людей без рук та ніг.

 «Поразил, конечно, «Сталинский самовар». Это уму человеческому непостижимо. Это непостижимо современному человеку. И это не должно повториться в будущем. Дети должны видеть это», – Зоя Скіпіна, лозівчанка, відвідувачка виставки.

Представлені на виставці також картини присвячені реаліям війни, написані художником Костянтином Чернявським.

 «Доповнює цю виставку художник, який має відношення до Лозової, ветеран Другої світової війни, який був кілька разів поранений – Костянтин Чернявський. У нас зберігається кількасот його робіт, щоб показати саму війну», – В’ячеслав Харченко, директор Лозівського краєзнавчого музею.

Побачити незвичайну виставку  у Лозівському музеї можна буде до кінця літа, у будні з 9 до 16 години. Вартість квитка для дорослих 2 гривні та 1 гривня для дітей.