На Лозівщині немає питної води – ані в колодязях, ані «з крану»

Колодязна вода у Лозівському районі не придатна до вживання. Про це повідомили у районній санепідемстанції. 

Ситуація з питною водою у Лозівському районі критична, розповідає лікар загальної гігієни Тамара Садовнича. У колодязях загального користування завищена норма вмісту шкідливих речовин. Так, одних нітратів більше у 10 разів, чим має бути.  Пити таку воду не можна.

 «Вода очень некачественная по химическим показателям и по бактериологическим, по тем или иным причинам. Где-то 74% воды по химическим показателям не соответствует требованиям госта, и 30 по бактериологии», – лікар загальної гігієни Тамара Садовнича.

Споживання забрудненої води може викликати купу захворювань. У тяжких випадках може вести до отруєнь, захворювань раком, гепатитом та навіть смерті.

 «Нитраты – это гемолитический яд. Еслиэтойводойсразупослероддомавыпаиватьребеночка, или варить ему кашку на этой воде – ребенок может умереть. Допустим, повышенное содержание соли естественно влияет на обмен веществ человека. А желудочно-кишечная инфекция, если там может быть микроб брюшного тифа, дизентерии, вирусного гепатита В, – это может быть эпидемия», – лікар загальної гігєни Тамара Садовнича.

Для того, щоб убезпечити себе, потрібно правильно розташовувати колодязі. Не викопувати їх поблизу відхожих ям та туалетів. За старими нормами, відстань між колодязем та туалетом не повинна бути менше 15 метрів. Також, необхідно слідкувати за станом води у питних водоймах. Не купатися там, не мити автомобілі та не прати килими. Вже зараз, приводити воду у Краснопавлівському водосховищі до питного стану – складно.

 «Эту воду трубно привести до соответствия госту «вода питьевая». И вот уже по 15 показателям Краснопавловское водохранилище и КВ «Днепро» не может сделать воду, которая бы отвечала требованию госта «вода питьевая», – лікар загальної гігєни Тамара Садовнича. 

Перевірити стан води у домашніх колодязях можливо, здавши тест на вміст шкідливих речовин. Найдешевший аналіз на один показник коштує, за старими цінами, близько 190 гривень, а більш повний– 700 і більше гривень.

Вирішити проблему з питною водою на Лозівщині можливо, зазначають фахівці. Для цього потрібно дотримуватися мінімальних санітарних норм та кожного року чистити і хлорувати колодязь.  Але це тимчасова міра, переконаний завідувач відділенням організації санітарно-гігієнічних досліджень Микола Трофименко. Зараз потрібно задуматися над тим, щоб підключити район до центрального водопостачання, та перевести колодязі загального користування на баланс ОТГ. Потім, назначити людину, яка постійно буде контролювати якість води у колодязях та слідкувати за її станом, говорить Микола Трофименко.