Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: Відповідальність за майбутнє власних дітей повинна бути пріоритетом кожного з батьків

Другий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, не лише посилив відповідальність неплатників аліментів, але й заохотив тих батьків, які своєчасно та справно виконують свій батьківський обов’язок. У цей пакет законів включено положення про податкову пільгу.

Податкова пільга збільшує перелік підстав для отримання податкової знижки батьками, які оплачують навчання дітей. Тепер батьки можуть зменшити розмір сплачених за навчання коштів завдяки поверненню частини сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Варто зазначити, що право на отримання податкової знижки на навчання мають не всі громадяни України. Приватним підприємцям податкова знижка не надається.

Отримати знижку можна на оплату навчання дитини у дитячих садочках, гуртках, секціях, школах, профтехучилищах, коледжах, закладах вищої освіти і наразі її орієнтовний розмір складає 18% від фактично сплаченої суми.

Для того, щоб скористатися податковою знижкою на навчання, потрібно:

– оплатити навчання та зберегти квитанцію про оплату;

– отримати від роботодавця довідку про доходи за формою №3;

– до 31 грудня поточного року заповнити податкову декларацію про майновий стан та доходи за минулий рік;

– подати документи на отримання податкової знижки в ДФС за місцем реєстрації.

Тобто, щоб отримати компенсацію за оплату навчання за 2018 рік, слід подати декларацію у період з 1 січня до 31 грудня 2019 року.

Ще одна важлива ініціатива – «муніципальна няня». Планується, що компенсація буде виплачуватись в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, встановленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, якій надається послуга з догляду муніципальною нянею. З 1 січня 2019 року — 1626 гривень.

Компенсація надається за умови укладання договору про здійснення догляду між батьками чи опікунами та муніципальною нянею.

Компенсація не надаватиметься зайнятим батькам, які є батьками-вихователями дитячих будинків сімейного типу, прийомними батьками, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до законодавства.

Відповідальність за майбутнє власних дітей повинна бути пріоритетом кожного з батьків. Якщо батьки дбають про дитину, у них з’являються приємні бонуси.