Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: Подорожі з дитиною за кордон бути

Завдяки реалізації ініціативи #ЧужихДітейНеБуває подорожувати за кордон змогли і ті діти, батьки яких розлучилися і не проживають один з одним. Дбаючи про захист прав кожної дитини, Міністерство юстиції запровадило механізм виїзду такої дитини за кордон без необхідності  отримання згоди на виїзд того з батьків, з яким дитини не проживає.

Наразі, якщо дитина проживає з одним з батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною то отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд дитини за кордон (на строк до 1 місяця) НЕ ПОТРІБНО.

*Якщо мета поїздки: лікування; навчання; участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах; оздоровлення та відпочинок.

Для того, щоб дитина змогла виїхати, необхідно зробити наступне:

1) У випадку, якщо відоме місце проживання другого з батьків, останнього необхідно повідомити рекомендованим листом про державу перебування, мету та тривалість поїздки;

2) Пред’яви на кордоні копію рішення суду або органу опіки і піклування про визначення (підтвердження) місця проживання дитини.

ВАЖЛИВО! Законодавець чітко визначив термін можливого перебування дитини за кордоном без необхідності надання згоди другого з батьків. За умисне порушення строків перебування дитини за кордоном наступає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн. та подальша втрата права виїзду з такою дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Досить частими є випадки, коли батьки заборгували дитині сплату аліментів на її утримання. У випадку наявності такого боргу понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою – можна виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника.

Для цього необхідно:

1) Отримай довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів за місцем виконання рішення про стягнення аліментів.

2) На кордоні пред’яви довідку про наявність у другого з батьків заборгованості:

– понад 4 місяці або

– понад 3 місяці та документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

У випадках відсутності боргових зобов’язань щодо сплати аліментів, з дитиною можна виїхати за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду.

З цією метою необхідно:

1) Написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон.

2) Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків.

3) На кордоні пред’яви нотаріально посвідчену згоду другого з батьків на виїзд або копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

Нагадаю, двома пакетами законів #ЧужихДітейНеБуває запроваджено:

  • призначення суспільно корисних робіт за несплату аліментів
  • тимчасові обмеження деяких прав боржника.
  • збільшено мінімальний рекомендований розмір аліментів до рівня прожиткового мінімуму
  • посилено відповідальність за ухилення від сплати аліментів
  • змінено правила тимчасового виїзду дитини за кордон
  • надано право на отримання податкової знижки на навчання у закладах дошкільної, позашкільної та середньої освіти.