Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: Конституція – Основний Закон України

 

У червні 1996 року депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію України. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. Щорічно 28 червня святкується державне свято – День Конституції України – єдине державне свято, згадка про яке є в самому тексті Основного закону (стаття 161).

Слід зазначити, що Україна була останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію. З перших днів проголошення незалежності спроби прийняти Конституцію не увінчались успіхом. В 1995 році президент і Верховна Рада підписали Конституційний договір, в якому обговорювалися ключові засади розподілу влади в країні до прийняття Основного закону.

Прийняття Конституції завершило складну, титанічну працю депутатського корпусу тринадцятого скликання, вчених, апарату Верховної Ради, зокрема її Інституту законодавства, та інших державних структур. Ця робота розпочалася набагато раніше, відразу ж після проголошення Декларації про державний суверенітет України.

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

У Конституції України передбачена досить жорстка процедура внесення до неї змін та доповнень. Для схвалення відповідних змін до різних її розділів вимагається від 2/3 до 3/4 голосів від конституційного складу Верховної Ради України. Якщо ж зміни скасовують чи обмежують права й свободи людини і громадянина або спрямовані на ліквідацію незалежності чи загрожують територіальній цілісності держави, то Конституція України взагалі не може бути змінена

До основних положень Конституції України 1996 року належать норми, що визначають загальні засади державного ладу України. Народ визнається носієм суверенітету і єдиним джерелом влади. Демократизм форм правління в Україні визначається й тим, що державна влада здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. Відповідні органи здійснюють свої повноваження у встановлених конституцією межах і відповідно до законів України. Україна є соціальною державою. У «Загальних засадах» закріплено характеристику України як правової держави.

Важливими і послідовно демократичними настановами «Загальних засад» є ті, що визначають український народ як суб’єкт права власності на землю, її надра, повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України. Право користуватися природними об’єктами, що є власністю народу відповідно до закону, має кожний громадянин України. Конституція України визначає правовий статус власності.

Визначаючи спрямованість зовнішньополітичної діяльності держави, Конституція України 1996 робить наголос на забезпеченні національних інтересів та безпеки України шляхом підтримання мирного і взаємовигідного співробітництва з членами міжнародного співтовариства за загальновизнаними принципами й нормами міжнародного права.