Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко: Двадцять восьма річниця здобуття Україною незалежності

24 серпня український народ відзначає своє головне державне свято – День незалежності України. У цей день 1991 року Верховна Рада Української Радянської Соціалістичної Республіки ухвалила Акт проголошення незалежності України, у результаті чого постала сучасна Українська держава. Вперше у вітчизняній історії право на свою державність було здобуто без війн і кровопролиття.

Тож розповім про події, які були безпосередньо пов’язані з проголошенням незалежності.

7 лютого 1990 року Центральний Комітет КПРС оголосив про ослаблення монополії на владу, протягом декількох тижнів пройшли перші конкурентні вибори. Значну частину місць в парламентах союзних республік отримали національно-демократичні сили.

Протягом 1990-1991 років відбувся «Парад суверенітетів», в ході якого всі союзні (однією з перших була РРФСР) і багато автономних республік прийняли Декларації про суверенітет, в яких оскаржили пріоритет загальносоюзних законів над республіканськими, чим розпочали «війну законів». Також ними були вжиті заходи з контролю над місцевими економіками, включаючи відмови сплачувати податки в союзний і федеральний російський бюджети. Ці конфлікти перерізали багато економічних зв’язків, що ще більше погіршило економічне становище в СРСР.

Поява на політичній карті світу вільної і самостійної України стала однією з визначних подій всесвітньої історії Другої половини ХХ-го століття, закономірним результатом прагнення нашого народу бути господарем у власному домі.

З метою всенародного підтвердження Акта незалежності Верховна Рада України вирішила провести 1 грудня 1991 р. Всеукраїнський референдум. Під час зазначеного референдуму Акт отримав підтримку понад 90 % громадян України, що підтвердило волю українського народу жити в самостійній соборній українській державі.

Проголошення Незалежності увінчало багатовікову боротьбу українців за право мати власну державу, вільно розвивати національну культуру, бути повноправним членом міжнародної спільноти.

Чесні й прозорі вибори, свобода слова й віросповідання, міжетнічна та міжконфесійна взаємоповага й толерантність стали важливими демократичними надбаннями України. Це реалії, без яких сучасне покоління українців уже не уявляє свого існування.

Сьогодні це вже віха в історії, знаменна риса нашої держави, вимріяної і вистражданої протягом віків усіма поколіннями українського народу.

З гордістю і душевним піднесенням зустрічаємо ми нині 28-у річницю незалежності Української Держави, яка постала рівною серед рівних поміж країн світового співтовариства, впевнено йде шляхом поступальних політичних та економічних реформ.

Впродовж двадцяти шести років незалежності Україна утвердилася як демократична, суверенна і соборна європейська держава, зміцнила свої міжнародні позиції, підтвердила омріяне у віках право на самовизначення реальними здобутками державотворення.