Технології виробництва кастрюль з алюмінію та рекомендації по вибору

Каструлі алюмінієві можна розділити на литі і штамповані (листовий алюміній). Листова технологія простіше і дешевше. Це найбюджетніший сегмент на ринку.

каструлі алюмінієвіПорівняння методів виготовлення

Суть листового методу в тому, що вироби штампують з листа алюмінію, піддаючи його механічній обробці – карбуванню або куванню. Поверхня, в залежності від фінішної обробки, виходить матовою і полірованою.

Карбування – найдешевша технологія, в процесі якої ємності видавлюють з листів. Заготовки з листа поміщають в верстат болванкою яка крутиться. У процесі карбування змінюється структура металу, погіршується теплопровідність і знижується його міцність. Найчастіше таким способом виготовляють тонкостінні вироби з невеликою вагою. Для поліпшення характеристик дно каструль доповнюють алюмінієвим диском.

Кування – більш витратний спосіб виготовлення штампованого алюмінієвого посуду. У процесі кування алюміній стає міцнішим, а його теплопровідність збільшується. Каструлі з кованого алюмінію стійкі до деформації, особливо якщо є потовщення дна. Коштують дорожче, але довговічність виправдовує витрати.

Найдорожчий посуд роблять методом лиття – заливка розплавленого алюмінію в форми. При такому способі виробництва метал не змінює структуру, що позитивно позначається на теплопровідності і стійкості до деформації.

Литі каструлі алюмінієві товще і важче штампованих, з вигляду вони нагадують чавунні. А якщо виконані зі сплаву з чавуном, то і за властивостями поступаються йому не багато в чому. Литий алюміній довше зберігає тепло і рівномірно прогрівається. Таким способом виготовляють каструлі для смаження, сотейники, казани.

Зверніть увагу, що складну форму можна отримати виключно штампуванням. Литтям виробляють тільки посуд з нескладною конфігурацією, інакше не вийде зняти болванку. Аналізуйте, вивчаючи характеристики, зазначені виробником.

Яку каструлю з алюмінію вибрати – литу або штамповану?

Відповідь залежить від завдань. Легкі штамповані каструлі алюмінієві підійдуть для варіння макаронів, яєць, овочів, кип’ятіння води і молока. Тобто, для швидкого приготування. Для тривалої термічної обробки потрібна кутий або литий посуд.

Що таке багатошарове дно і навіщо воно потрібне?

Багатошарове дно в каструлі це «сендвіч» з різних видів металу. Найчастіше таку конструкцію використовують для посуду зі сталі, запечатуючи між двома сталевими пластинами алюмінієву. Алюміній в «пирозі» прискорює нагрів і розподіляє тепло по всій поверхні дна.

В алюмінієвому посуді подвійне або потрійне дно отримують за рахунок більш товстої пластини алюмінію. Таке дно зустрічається в кованій групі з товстими стінками, частіше в казанках і казанах. Додаткова пластина захищає від деформації і прогорання на плиті.

Також багатошарове дно присутнє у посуду для індукційних плит, там додатковим шаром служить пластина з феромагнітного сплаву на основі міді. У цьому випадку на упаковці повинен бути значок про сумісність з індукційною поверхнею.

Завдання і переваги антипригарного покриття

Навіщо алюмінієвій каструлі антипригарне покриття, якщо в ній планується тільки варити? Не поспішайте робити поспішні висновки. Протипригарне покриття виключає контакт металу з їжею, а значить можна готувати практично будь-які страви, включаючи кислі компоти і борщі. В антипригарному посуді не пригорить молоко і каша, як і не пристануть до стінок макарони або вареники.

Захисний шар наносять двома методами – накату і напилення:

  1. Накат використовують для штампованого посуду, в цьому випадку протипригарний склад наносять на лист металу до штампування. Але в процесі формування можуть з’явитися мікротріщини.
  2. Напилення – обробка готового посуду, більш надійна і якісна технологія. Цей метод більш витратний, його застосовують для литої або кованої посуди. Чим більше шарів протипригарної речовини нанесено, тим краще.

При виборі антипригарної каструлі алюмінієвої зверніть увагу на тип покриття:

  • Керамічне не любить тривалого контакту з водою, тому не дуже підходить для перших страв – залишок доведеться переливати в супницю для зберігання.
  • Тефлонове дуже капризне та боїться контакту з металом – потрібно відмовитися від металевих половників, шумівок та ложок.
  • Кам’яне покриття більш практичне, але якщо воно дійсно містить в складі мінерали.

Деякі виробники не відносять свої розробки до будь-якого виду і придумують власні. Тут важливо розуміти, що будь-яке напилення робить каструлю алюмінієву більш безпечною і зручною, але вона перестає бути невибагливою у догляді і зберіганні. Всі види покриттів уразливі до перепаду температур – Не лийте в розігріту посудину холодний бульйон або воду.

Якщо вам потрібна проста каструля для макаронів, пельменів або яєць, кип’ятіння води і інших швидких завдань не переплачуйте за покриття.

Дійно якісні каструлі алюмінієві, ціна яких вас неодмінно порадує можливо знайти та придбати в інтернет-магазині Мій Посуд, перейшовши за посиланням – https://moya-posuda.top/kastryuli/

________________

На правах рекламы