Лікування наркоманії

Наркоманія – це давно відома залежність людини від різноманітних речовин, які мають сильний вплив на психіку людини. Це проблема всесвітнього значення, так як розвивається стрімкими темпами. На сьогоднішній день в кожній країні існує проблема боротьби з наркоманією, але на відміну від інших хвороб, труднощі вилікувати хворого полягає саме в його небажанні лікуватися і в незаконності його дій. Першою причиною виникнення залежності є незрілість характеру наркомана, так як в більшості випадків наркомани – це підлітки, які перший раз спробували наркотичні речовини в молодому віці, а відмовитися він них у зрілому віці вже не можуть, завдяки сильній залежності від наркотичних засобів.

 

Як повідомляє https://www.resens.com.ua/likuvannya-narkomaniyi/ залежно від застосування наркотичних засобів буває два види наркоманів: ті, яким наркотичні засоби приписані для медичного застосування (у випадку з деякими серйозними захворюваннями) і ті, які застосовують наркотичні засоби без припису лікаря, тим самим просто отруюючи свій організм заради короткострокового задоволення (ейфорійного ефекту).
Наркоманія (симптоми, лікування якої в корені відрізняються від інших захворювань) – це, в першу чергу, захворювання психічне, а після тривалого застосування наркотичних засобів – фізичне. При тривалому застосуванні наркотичних засобів захисні властивості організму потроху пропадають, більше того – наркомани вимагають все більш систематичного застосування засобів і збільшення дози, що є самим згубним чинником у цій залежності. Варто вказати, що дози, які вживаються наркоманами, в 10-15 разів перевищують ті кількості, які пропонуються в лікарні, тому деструкція організму проходить набагато швидше. Залежно від вживаних наркотичних речовин, а також від способу їх застосувань існує кілька видів наркоманії:

  • Куріння наркотичних трав
  • Введення безпосередньо всередину харчового тракту
  • Внутрішньовенне введення препарату та інші види підшкірних ін’єкцій.

Наркотичні речовини, які дуже часто застосовуються в медичних цілях, здатні також призвести до наркоманії, якщо вживання їх систематичні.

Першим симптомом наркоманії є залежність від препаратів, які вживає людина, і при їх відсутності можна спостерігати дуже запеклий, нервову поведінку людини, втрату розуму часткову, або повну, неадекватне сприйняття наданої інформації. Інтенсивність розвитку хвороби у великій мірі залежить від того, наскільки різким було застосування наркотиків, а також від того, якій дозі був схильний організм. Психофізіологічні розлади людини будуть дуже яскраво проявлятися на тлі його щоденного життя і причиною цьому саме наркоманія. Симптоми наркоманії погано виражені на початковій стадії, але дуже добре визначаються, через деякий час застосування наркотичних засобів. Щодо симптомів і поведінки людини, а також його фізичного стану, існує кілька стадій розвитку наркоманії:

  • Перша стадія характеризується тим, що звичайне потяг до наркотиків існує тільки з загального інтересу і психічної залежністю. Початківець наркоман поводиться ще адекватно, добре живе в суспільстві і кілька років можна навіть не підозрювати про те, що він залежний від наркотичних засобів. Потім людині потрібно збільшувати дозу наркотичної речовини і це виражається в постійному погіршенні психологічного стану людини.
  • Друга стадія наркоманії відрізняється вже синдромом фізичної залежності, при якій у людини буває «ломка» при відсутності своєчасного вживання наркотичної речовини, рівень якого потрібно постійно підтримувати для нормального психологічного та фізичного стану. Протягом цього часу наркоман адаптується до наркотичних речовин і виникає абстинентний синдром – сукупність психологічних і фізичних розладів організму. Організм наркомана відчуває сильний дискомфорт, неспокій, різноманітні вегетативні зрушення, погане харчування та інше. Також дуже часто може виникати розлад шлунка, підвищена температура, блювота. Абстиненція триває в межах 4-5 тижнів і після утримання від наркотичних речовин хворий може знайти звичайний стан організму і залежність від наркотичних речовин проходить. У період першої та другої стадії наркоманії хворий може ще бути вилікуваний, саме в цей період доза зростає до 50мл розчину морфіну (наприклад).
  • На третій стадії наркоманії розвивається патологія в психіці хворого, яка може бути і невиліковною. Повна відсутність апетиту сприяє зменшенню ваги хворого, а також його повного авітамінозу і відсутності захисних сил організму, що сприяє розвитку безлічі захворювань. Хворі дуже слабкі в цій стадії наркотичної залежності. Сухість шкіри, карієс, швидке старіння організму людини.