Причини і симптоми печії

 

Печія – це відчуття дискомфорту або відчуття жару, печіння за грудиною, що поширюється догори від епігастральній (подложечной) області по ходу стравоходу. Поява печії відбувається періодично, в основному через годину після їжі, особливо якщо їжа була багата і гостра. Рідше вона виникає під час фізичного навантаження, при нахилі тіла або в горизонтальному положенні.

Зазвичай щоб зняти (купірувати) печію, досить випити ліки від печії, можна купірувати печію прийомом антацидів (речовин, що нейтралізують дію кислоти). Однак напади печії можуть повторюватися досить часто і порушувати нормальний спосіб життя.

Печія, що турбує людину більше трьох разів на тиждень, значно погіршує якість життя. Хоча спостерігається деяка залежність між періодами виникнення печії, тривалістю стравохідного кліренсу і наявністю або відсутністю пошкодження слизової оболонки стравоходу, вона не завжди буває достатньо чіткою. Деякі хворі, які страждають вираженим езофагітом (запаленням слизової оболонки стравоходу), не скаржаться на печію.

Печія може супроводжувати гастриту з підвищеною кислотністю, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, холециститу, токсикозу вагітних, зустрічається при діафрагмальної грижі, непереносимості деяких харчових речовин. Якщо печія поєднується з відрижкою (особливо кислої), то це може служити ознакою гастриту або виразкової хвороби шлунка. Якщо біль посилюється в лежачому положенні, то, ймовірно, проблема в стравоході.