Urban hall Лозівської юнацької бібліотеки

Затишок, комфорт та кава. Саме з таким слоганом колектив Лозівської юнацької бібліотеки вирішив створити місце, де могла б збиратися молодь.

Зараз ця кімната вже майже готова до спілкування підлітків, майстер класів та телемостів. В ній багато вільного місця, світла, нові меблі та книги, але ще кілька місяців тому приміщення виглядало зовсім не так. Тоді, керівник читальні Інна Майстренко розповідала, яким вона бачить бібліотечний урбан хол, де та що має стояти в кімнаті. Ідею модернізації своєї кімнати запозичили у Львівських читалень та Тростянецької бібліотеки.

«Вони створюють медіа бібліотеки, вони створюють простори дозвілля для молоді. Платформи, де можна створювати нові проекти, молодь спілкується. Це досить вільне спілкування за кавою», – Інна Майстренко, завідуюча Лозівською юнацькою бібліотекою.

Інна Майстренко розповіла, мріяли створити таке місце де відчувався б запах кави, книг, було затишно та зручно зустрічатись молоді. Зараз ідея урбан холлу втілена майже на 100 відсотків. Не вистачає деяких меблів.

«У нас буде, так скажемо, бібліотечний офіс, будуть новинки технічні, яких раніше у нас не було. У нас є вже ламінатор. Будемо ламінувати документи. Є вже брашуратор. Також ми придбали термопрес, ми придбали принтер А3 формату, сублімаційний друк ми будемо робити. Друк буде і на футболках і на кепках  і на чашках і на тарілках», –  Інна Майстренко, завідуюча Лозівською юнацькою бібліотекою.

Персонал бібліотеки вже почав готуватися до повноцінної роботи, вивчає інструкції та рекомендації фахівців, щоб швидко стати з новою технікою на «Ти».

 «Зараз самі опановуємо техніку. Встигли… Ну, зараз тільки пробуємо, звісно. Друкуємо фотографії, будемо на футболках логотипи друкувати, також на чашках. Зараз пробуємо. Дебют, раніше я з такою технікою не працювала, тому вчуся»,– Тетяна Москвічова, бібліотекар дитячого абонементу Лозівської юнацької бібліотеки.

Але попри те, що читальня ще на завершальній  стадії ремонту,  перший захід тут вже відбувся. Активна молодь з кількох областей України провела тренінг на тему екології.

«Мій проект був першим, який пройшов у цій бібліотеці. Ми довго шукали якесь підходяще приміщення і нам вдалося домовитися, але ми не очікували, що буде так круто. Тому що бібліотека, всі представляють якесь таке маленьке, тихе приміщення з купою книг, але ми прийшли в дійсно просторий зал, де є вся необхідна техніка, де є всі полички, багато місця, і нам вдалося провести дійсно класний захід»,  – Тетяна Ткаченко, молодіжний лідер.

Інна Майстренко поділилася, за годину до візиту активістів вішали штори та прибирали залишки ремонту. Попри це, юна активістка Тетяна Ткаченко завірила, і вона і її друзі залишилися більше, ніж задоволені новим дизайном бібліотеки.

«Коли ми прийшли, тут ще не була повністю встановлена техніка. Ми дещо хвилювалися, намагалися допомогти, але  ось саме вчасно, буквально хвилина у хвилину, але ми все встигли, і захід пройшов класно. Вся техніка працювала, місця всім вистачило, всі були задоволені. Для молоді дуже важливі такі приміщення, ми були дійсно дуже здивовані, що у нас у місті облаштували таку бібліотеку, таке приміщення, де ми можемо проводити заходи. А крім цього можемо просто збиратися з друзями, приходити, балакати про своє, або якісь нові ідеї обговорювати саме тут. Є місце, де можна посидіти. І дійсно комфортно тут. Тобто, особисто я з друзями зможемо без проблем тут зібратися, і нам тут затишно», – Тетяна Ткаченко, молодіжний лідер.

Завдяки першому заходу, що провели у читальні, про обнови і модернізацію ще до відкриття вже дізналося чимало підлітків. Одна з таких Марина Свиридова. Дівчина поділилася, і раніше відвідувала бібліотеку, а тепер з ще більшим нетерпінням чекає на відкриття.

«Я дізналась від директора, що тут будуть проводити перегляди фільмів, які потрібні на ЗНО з української літератури, і я тепер з більшим задоволенням буду ходити. Ну, я вже була тоді, коли кімната там, де книжки була вже більш-менш обладнана. Було приємно, але все-таки дискомфорт, тему що багато людей збиралося в одній кімнаті. А зараз, я так розумію, обладнали ще одну кімнату для того, щоб збирати ще більше дітей, народу і буде комфортніше», – Марина Свиридова, відвідувачка Лозівської юнацької бібліотеки.

Керівник читальні поділилася, планують додати різних цікавинок в інтер’єр кімнати. На підвіконня поставити вазонки з квітами, прозорі акваріуми з камінцями та різні фігурки. Новий диван прикрасять подушками стилізованими під старі газети. Тканину на них вже подарували місцеві підприємці. Інна Майстренко поділилася, була здивована, що стільки бізнесовців будуть допомагати створити куточок для молоді. На цьому працівники читальні обіцяють не зупинятися.

«Зараз у нас відбулися не тільки зміни, там ми зробили меблі нові поставили, технічні новинки якісь купили. В нашій бібліотеці в читальному залі ми зробили капітальний ремонт. Робили мі його досить довго це і ми поміняли вікна, двері, у нас нова стеля, нова підлога. Вирівнювали підлогу. Зробили це досить комфортним. Міняли батареї, усе замінили. Таке саме ми хотіли б зробити і на дорослому абонементі», – Інна Майстренко, завідуюча Лозівською юнацькою бібліотекою.

Зараз бібліотека готується відкрити двері своєї облаштованої кімнати для усіх читачів. У планах не лише розважати, а і вчити. У новому куточку дітей безкоштовно навчатимуть німецькій мові, а завдяки новому обладнанню бібліотеки, юні знавці зможуть через телемости спілкуватися з носіями мови.