Як правильно розмножити фікус вдома: крок за кроком інструкції

Як розмножити фікус в домашніх умовах покроково

Фікус – одна з найбільш популярних рослин для озеленення домівок та офісних приміщень. Він відносно невибагливий у догляді та може стати чудовим елементом інтер’єру. Якщо ви маєте дорослу рослину фікуса і хочете помножити її, це нескладно зробити за допомогою живцювання.

Спочатку важливо знати, що існує багато різновидів фікусів, але не всі вони підходять для розмноження живцями. Тільки певні види фікусів можна успішно розмножити цим способом. Почніть з вибору здорової гілочки або стовбура, не занадто молодої і не занадто дорослої рослини.

Тому, щоб зробити нову рослину фікуса з живцеванням, початковий матеріал можна взяти двома методами: живцями з верхньої частини стовбура або листочками. Якщо обираєте перше, орієнтуйтесь на гілку молодого фікусу. Обрізайте її в нижче найближчому місці до горщика рослини.

Як виростити нові пагони зі старого фікуса основні аспекти

Як виростити нові пагони зі старого фікуса основні аспекти

Фікус є одним з найбільш популярних рослин для вирощування в домашніх умовах. Він відмінно росте як на північному, так і на південному вікні. Але часом власникам стає занадто багато великих гілок і вони хочуть позбутися зайвих стовбурів. Так вирощування нових пагонів зі старого фікуса може стати чудовим рішенням.

Методів розмноження фікуса є кілька, і найбільш простий та доступний – розріз або живцювання. Для цього потрібно відшукати на старому фікусі молоде і здорове місце з декількома листочками і зрізати його гілку або стебло. Допомогою острого і чистого ножа стільки разів, скільки на одному кінці гілки знаходиться листопадний вузол. Втуляючи ніжковий розріз гілки в розтушовану надходжень, процедуюче важливо зіткнути точку на розтлілому шматочку з нижче все робиться декілька листками.

Тільки потім садять розрізаний живець в кімнатній умові. До цього можна приготувати і ємність, наприклад, великі горщики. З цією метою біля самого початку вставте стебло і, як це часто буває, влаштуйте листочками на нього.

Потрібно враховувати, що фікус пускає коріння дуже повільно, але як тільки корінь зачепить землю, він почне активно рости. Можна використовувати пляшки з водою, в них ретельно заплутайте коріння, потім пересадіть розсаду в підходящу зимовку з грунтом.

Розмноження фікуса живцюванням

Розмноження фікуса живцюванням

Фікуси – це чудові декоративні рослини, які можна розмножувати живцюванням. Даний метод розмноження є досить простим і ефективним.

Для початку потрібно обрати молоду гілочку фікуса, оскільки доросла рослина занадто довго приживається при такому способі. Гілочку треба виділити ножицями, зробивши розріз під кутом 45 градусів вище або нижче вузла з листочками.

Емність, в якій буде розмножуватися гілочка, повинна бути наповнена підготовленим грунтом. Зробіть з горщиків найбільш стандартних форматів основні горщики. Потім поставте у цю ємність головну гілку, тільки під самий грунт. Залишіть зверху кілька сантиметрів гілки для росту.

Допомогою ємності і грунту фікуси приживаються дуже швидко, тому можна не боятися, що рослина може не прижитися. За кілька тижнів живці почнуть коренитися, і з’явиться нова листя.

Перші пагони фікуса можна пересаджувати у окремі горщики, враховуючи, що емність повинна бути набагато більше, ніж вона була з насінням. Важливо дотримуватися правил поливу, умов і світла, які потрібні для певного різновиду фікуса.

Ви можете розмножити фікуса живцюванням самостійно. Цей спосіб є дуже простим, а його результат приємно вражає. Тому обирайте найкращі гілки, та вирощуйте прекрасні екземпляри фікусів у своєму домі.

Використовуємо живці з листочками

Один з найпростіших способів розмноження фікуса – це використовувати живці з листочками. Допомогою цього методу можна отримати нову рослину від основної. Але є кілька основних правил, які потрібно дотримуватися.

  • Відломіть або обріжте молоду гілочку з живим листком. При цьому не можна тримати фікус довше двох днів без води.
  • Виберіть потрібну ємність для посадки живцю: це може бути горщик або вертикальна ємність з хорошою дренажною системою.
  • Перед посадкою обріжте корені живця, розрізавши його на декілька частин.
  • Поставте живець в підготовлену ємність і притисніть його нижче рівня ґрунту.

Перші три тижні після посадки будуть найбільш важливими для росту нової рослини. Тому важливо дотримуватися основних правил:

  • Забезпечте постійне поливання рослини, не давайте ґрунту висихати повністю.
  • Зрошуйте листя фікуса вогким способом.
  • Створюйте оптимальні умови для росту – температура повітря має бути в районі 22-24 градусів, і освітлення фікуса повинно бути розсіяне.

Потім, як тільки фікуси утворять дорослі стовбури і почнуть рости активно, можна відтинати пагони з молодими листочками і використовувати їх для подальшого розмноження. За деякий час кожен живець приживеться і стане самостійною рослиною.

За допомогою повітряних відводків

За допомогою повітряних відводків

Один зі способів розмножити фікус в домашніх умовах – це за допомогою повітряних відводків. Для цього вам знадобиться ємність з водою, ножиці та еластична стрічка.

Почніть з нарізання гілки фікуса на декілька шматочків. Поставте їх у ємність з водою так, щоб нижня частина гілки занурювалася в воду. Потім замітайте їх еластичною стрічкою таким чином, щоб вода не випадала.

Через деякий час, приблизно через два-три тижні, на гілках почнуть з’являтися корінці. Тільки з того моменту, коли корінці будуть достатньо розвинені, можна їх вирощувати окремо.

Для цього виберіть горщики і наповніть їх ґрунтом. Поставте молоді фікуси в горщики, обережно виймаючи їх з води. Задержуйте ріст корінців більше не можна, тому що вони можуть почати псуватися.

Розмножуючи фікус за допомогою повітряних відводків, можна отримати нові рослини найбільш різновидів фікуса. Цей спосіб розмноження набагато ефективніший, ніж живцюванням, тому що нова рослина вже має готовий корінь імолода.