Як вибрати ноутбук: Ключові моменти для успішного вибору

“Як вибрати ноутбук?” – питання, вартісне обговорення на рівні “Що? Де? Коли?”. За дві хвилини розмовляють великі мозги (разом з додатковою), обговорюючи, що важливо в переносному комп’ютері. Вага? Відеокарта? Обсяг оперативної пам’яті? Тип екрана? Відповідь може бути зображена у вигляді мему, на якому зображений бородатий дядько і написано “Так”. Тому що вибір ноутбука залежить від цілей, для яких його купують. Наприклад, заміна настільного ПК для всього, інструмент для роботи в дорозі, перегляду відео і так далі. Зараз ми розкажемо вам, з чого складається ноутбук, і дамо поради, який ноутбук вибрати, враховуючи ваші побажання.

При виборі ідеального ноутбука завжди слід ретельно враховувати ваші потреби та завдання. Якщо вам потрібен порадник у виборі, перегляньте розширений каталог на найкращому порталі з ноутбуками за посиланням https://dkt.ua/noutbuki/, де ви знайдете великий вибір та корисні рекомендації для кожного типу користувача.

Який ноутбук мені потрібен?

Перед тим як купувати ноутбук, вам слід визначити, для чого він вам потрібен. Також ви повинні розуміти, яку частину фінансових ресурсів ви готові виділити на його покупку. Ноутбук часто коштує дорожче стаціонарного ПК з такими ж характеристиками. Виробнику потрібно уважно “втиснути” всі вміст у компактну форму, продумати охолодження, дизайн та інші параметри. В настільному комп’ютері один блок живлення може важити більше, ніж ноутбук! При покупці ноутбука ви платите за комфорт, портативність пристрою, можливість носити його з собою на будь-які відстані. Можливо, вам подобається змінювати робоче місце: вітальня, кухня і, з допомогою, туалет! Це актуальна проблема для працівників на віддаленому робочому місці, між іншим. Або ви часто подорожуєте, але вам потрібно завжди мати доступ до робочого Excel-аркушу чи інших важливих програм. ПК майже завжди можна поліпшити або навіть погіршити, зрозумівши, що покупка системи з RTX 3090 все-таки була зайвою. Ноутбук – це цілісна екосистема. Дуже рідко власник ноутбука “лізе” у внутрішність пристрою, щось змінюючи в ньому. Тому вам слід чітко розуміти, навіщо вам потрібно це пристрій. Це дозволить зрозуміти, на які характеристики варто звернути увагу.

Для навчання

Підійдуть різні моделі, в тому числі і бюджетні. Важливо, щоб ноутбук дозволяв відкривати багато вкладок браузера, не тормозив у текстових редакторах чи інших програмах, що необхідні для розгризання граніту науки. Звертайте увагу на продуктивність процесора, обсяг оперативної пам’яті, ємність батареї, якщо ноутбук потрібен для записування за швидко говорячим лектором в університеті.

Для ігор

Дуже важлива відеокарта. Щоб тягнули новинки, потрібна RTX серії 2000 або 3000. Також важливо звернути увагу на обсяг оперативної пам’яті. Для новинок потрібно 16 Гб, а для піксельних пригод і інших інді-проектів підійде відеокарта простіша (наприклад, серії GTX), а також менше оперативної пам’яті. Відтворення кольорів – також важливий момент для ігрового ноутбука, тому вам, можливо, знадобиться IPS-екран.

Для роботи

Багато залежить від того, яка у вас робота. Якщо ви поважаний офісний працівник, який розбирається в таблицях і звітах, то вам підійдуть і бюджетні моделі, наприклад до 20 або 30 тисяч гривень. Якщо ви дизайнер – можливо, вам варто дивитися в бік “трансформерів” з сенсорним екраном (тип матриці також важливий, якщо ви хочете бачити яскраві кольори). Якщо ви працюєте з відео, то звертайте увагу на моделі з продуктивними процесорами, оскільки монтаж сильно навантажує саме ядра процесора.

Для перегляду кіно

І знову підійдуть різні моделі. Можливо, вам захочеться дивитися фільми на великому екрані з діагоналлю від 15 дюймів і вище. Навіщо вам RTX 3090, одна з найпродуктивніших відеокарт, в ноутбуці для перегляду відео з YouTube?

Для подорожей

Тоді вам важлива не тільки продуктивність (враховуючи те, чим ви займаєтеся в подорожах: працюєте в Photoshop чи просто дивитесь відео), а й вага. Вам малоймовірно захочеться таскати на спині важку модель. Перед переходом до пояснення параметрів, розповімо про те, які взагалі бувають ноутбуки. Окрім класичних універсальних моделей, ноутбуки також поділяються на кілька типів.

Ігрові ноутбуки

Ці пристрої розраховані передусім на любителів ігор. Оснащуються продуктивними дискретними відеокартами, здатними запускати сучасні ігрові проекти з красивою графікою. Екрани у таких моделей зазвичай не найточніші за передачею кольорів, але зате з низьким рівнем затримок і часто з підвищеною частотою оновлення. А клавіатури можуть похвалитися яскравою підсвіткою. Одні з найвищих за вартістю. На порталі «Ельдорадо» є окрема категорія для ігрових ноутбуків.