Лозівські школярі вдруге відвідали французьке місто Томблейн

Цього разу основна мета поїздки – навчання. Півтора місяці 17 учнів 3 класу Лозівського ліцей №5 «Лінгва» навчалися за програмою української школи та вивчали французьку. Лозівські школярі стали першими в Україні, кому майже цілим класом вдалося виїхати на навчання до французької школи.

Поїздка проходила у супроводі класного керівника, вчителя-перекладача та аніматора. Організатор поїздки, як і першого разу, благодійна організація «Прихисток».

 – Навчалися ми за своєю програмою, українською мовою, але за розкладом французької школи, – розповідає директор ліцею №5 «Лінгва» Алла Середа, яка супроводжувала діток. – Заняття проходили з 8.30 до 16.30. Тривалість уроків – від години до півтори. Предмети діткам викладала їхній класний керівник Французьку мову – головна освітянка міста Томблейн.

Програма поїздки не обмежувалася лише навчанням. Діти після школи та у вихідні дні відвідували гуртки, займалися спортом та танцями. Брали участь у екскурсіях та святкових заходах. Стали частими гостями футбольних змагань.

Формат офлайн-навчання дійсно дається в знаки, говорить класний керівник Світлана Блоха. Діти приїхали з гарним результатом – покращилися каліграфічні навички, знання з математики. Навчалися з задоволенням, повністю занурювалася в учбовий процес. У тридцяти хвилинні перерви діти спілкувалися й заводили нові знайомства з французькими школярами. У велику двогодинну – обідали, відпочивали, розважалися.

Французькі викладачі відзначили гострий розум та старанність українських діток. Мер міста Томблейн Ерве Ферон запропонував заходи не передбачені програмою поїздок. Для більш дієвого результату запросив діток приїхати на навчання, у цьому ж складі, в березні наступного року.

На прощання французькі школярі, на знак поваги до нових друзів, залишили свої підписи на українському прапорі. Його передали до ліцею № 5 «Лінгва».

Алла Середа подякувала французькій стороні за створені умови й щирий прийом у місті Томблейн. Зауважила, що для лозівських діток, які живуть в умовах війни – це психологічне розвантаження, нові знайомства, спілкування,  розваги й повернення до звичного формату навчання. Відзначили позитивний вплив від поїздки й батьки діток. Дякували організаторам за створену можливість відвідати європейську країну, тим паче у такий важкий час для України.

За умовами приймаючої сторони на навчання запросили дітей з одного класу віком 8-9 років зі своїм класним керівником, які вивчають французьку мову.

Джерело: Лозівська міська територіальна громада