Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України

Підписаний документ дозволить надсилати озброєння в Україну без бюрократичної тяганини

У понеділок, 9 травня, президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України.

«Українці щодня борються за своє життя. Ціна боротьби висока, але поступ агресії коштує ще більше», – сказав Байден, затверджуючи документ, повідомило видання The New York Times.

Підписаний документ дозволить надсилати зброю, боєприпаси та обладнання в Україну без бюрократичної тяганини.

Президент України Володимир Зеленський подякував Джо Байдену за підписання закону про ленд-ліз.

«Сьогоднішнє підписання закону про ленд-ліз є історичним кроком. Я переконаний, що ми знову разом переможемо. І ми будемо захищати демократію в Україні. І в Європі. Як 77 років тому», – написав Зеленський у Twitter.

Нагадаємо, що законопроект про ленд-ліз та захист демократії в Україні був ухвалений минулого місяця обома палатами Конгресу США. Зокрема, Сенат одностайно підтримав документ 6 квітня, Палата представників проголосувала 28 квітня. Заплановано було, що президент США Джо Байден мав підписати документ 9 травня.

Виконувати програму ленд-лізу будуть не лише США, але й ключові союзники НАТО. І це озброєння буде виходити за межі поточних поставок протитанкових і легких зенітних ракет, включаючи системи протиповітряної оборони середньої та великої дальності, мобільну артилерію та військові безпілотники, а також продовольство, паливо, медичне обладнання та інше, щоб Україна могла підтримувати свою боротьбу

Програму ленд-лізу американці розробили і вперше використали у 1941 році для боротьби з німецьким нацизмом. І після завершення Другої світової війни США більше ніколи не використовували такого формату, що передбачає постачання зброї, продовольства та іншої необхідної допомоги своїм союзникам.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter