Лозівська міська рада, за зверненням Південної й Придніпровської залізниць, опрацьовує питання перейменування чотирьох залізничних зупинних пунктів

Обговорити пропозиції щодо зміни назв залізничних зупинних пунктів, які пролягають по території  Лозівської ТГ зібралася комісія з питань  упорядкування найменувань вулиць, провулків, майданів та пам’ятних знаків на території Лозівської громади. Відбулось засідання під головуванням секретаря міської ради Юрія Кушніра.

Члени комісії розглянули звернення Південної залізниці стосовно перейменування роз’їзду Гражданського, а також Придніпровської залізниці щодо зміни назв зупинних пунктів: 936 кілометр, 939 кілометр та 940 кілометр.

Члени комісії розглянули звернення та напрацювали пропозиції щодо нових назв. Вони притаманні місцевості через яку пролягають зупинні пункти. 

936 кілометр пропонують перейменувати у Марусів  сад. Розташований цей залізничний зупинний пункт поряд з 5 мікрорайоном. Лозівський історик Вячеслав Труш, розповів, що  за свідченнями місцевих людей, ще на початку 20 сторіччя, на місцевості, що веде у бік 5 мікрорайону,  знаходився панський фруктовий сад поміщика на прізвище Марус. На той час, для багатьох лозівчан,  Марусів сад був знаковим містом. Це одна з небагатьох історичних назв, як збереглася у Лозовій (на зразок Молдаванки), говорить Вячеслав Труш.   Тому, члени комісії запропонували зберегти її ще й у новому найменуванні залізничного зупинного пункту. Раніше комісія з питань топоніміки перейменувала на Марусів сад –  вулицю Комарова.  

Щодо 939 кілометру йому пропонують дати назву – Дачний, 940 кілометр перейменувати на Нестеліївка. Роз’їзд Гражданський – Нове (поруч селище Нове).

Запропонований перелік найменувань направлять на розгляд Південної та Придніпровської залізниць. 

Під час засідання секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір підсумував результати роботи комісії у 2022-23 роках та подякував за великий обсяг виконаної  роботи з опрацювання зміни назв топонімів.  Зауважив, перелік нових найменувань був одностайно підтриманий і затверджений депутатами міської ради.

–  Інформаційний фронт в умовах війни не менш важливий ніж фронт реальний бо саме він формує людську свідомість і  над цим треба працювати, – наголосив секретар Лозівської  міської ради Юрій Кушнір. – У Лозівській громаді вже перейменовано понад 120 топонімів.  Це результати нашої з вами попередньої роботи, яка триває вже понад рік. Нові назви прив’язані до історії Лозівської тер громади, нашого краю і держави у цілому.  Я дякую членам комісії за проведену роботу й виважений підхід до перейменування кожної вулиці.

Джерело: Лозівська міська територіальна громада