Розповідали про відновлення громад та переймали досвід у галузі медицини: Сергій Зеленський зустрівся з міськими головами Ізюму та Чугуєва

Валерія Марченка та Галину Мінаєву Лозова гостинно приймала сьогодні, 2 травня. Керівники ділилися труднощами у відновлення громад: Ізюмської, яка стала зоною активних бойових дій й потрапила під окупацію та Чугуївської, її територія піддалася частим ракетним і артилерійським обстрілам. Лозівський міський голова Сергій Зеленський розповів про руйнування, які спричинили російські ракети у Лозівській громаді й що робиться для відбудови Палацу культури й ліцею № 8.

Очільники відзначили, таке дружнє спілкування дає сили і натхнення рухатися далі й робити все можливе для забезпечення життєдіяльності громад, працювати на кращий результат. Дякували один одному за підтримку та співпрацю, яка стала ще більш тісною з початком повномасштабного вторгнення. Наголосили, Лозівська громада — це справжні друзі, які з перших днів війни підставили своє плече – вивозили жителів з зони активних бойових дій, приймали переселенців, допомагали з гуманітарною допомогою.

Постійні ракетні та артилерійські удари по Чугуївській громаді призвели її інфраструктуру до важкого стану, розповідає очільниця Галина Мінаєва. В осінньо-зимовий період комунальникам доводилося працювати у вкрай небезпечних умовах, спричинених обстрілами, аби забезпечити мешканців теплом, водою та електрикою. Є велика кількість руйнувань, як багатоповерхівок так і приватного сектору. Цього року вже почали роботи з відновлення.

У місті Ізюм, яке побувало в окупації, капітального ремонту потребують майже 120 будинків, близько 60 — поточного, не кажучи про те житло, яке зруйноване майже вщент, відновити їх неможливо, говорить мер міста Валерій Марченко. В опалювальний період у місті запустили 10 котелень з 24, опалювали 90 будинків. У понад сотню багатоповерхівок опалення подати не змогли. Тому цього року, перед собою поставили завдання відновити його подачу, аби ізюмчани мали змогу повернутися у рідні домівки.

Велика проблема в Ізюмі й з закладами освіти. З 11 ліцеїв 5 зруйновані повністю, інші – потребують ремонтів. Повертатися дітям на навчання немає куди. Ізюм очікує підтримку від іноземних партнерів, обласної адміністрації, виділяє на відновлення власні кошти. Валерій Марченко тішиться, що люди повертаються й має надію, що з часом місто відбудується і відновиться.

Цього ж дня гості з Ізюму та Чугуєва відвідали стаціонарне відділення № 1 Лозівського термедоб’єднання. Пройшлися вже відремонтованими відділеннями, оглянули неврологію в якій триває капітальний ремонт. Відвідуючи педіатрію, мери передали подарунки маленьким пацієнтам — настільні ігри.

Галина Мінаєва відзначила, що у Чугуєвської громади є досвід управління первинною ланкою медицини. Нещодавно на їхній баланс передали й вторинну і є велике бажання змінити усе на краще. Цей досвід приїхали перейняти у лозівській лікарні. Управління нею повністю зоорієнтоване на людину — чудові умови в пологовому, педіатрії, травматології, а головне персонал лікарні, який вкладає душу у свій заклад.

Лозівський міський голова Сергій Зеленський подякував гостям за те, що знайшли можливість відвідати громаду, дружньо поспілкуватися та обмінятися думками.

 

 

Джерело: Лозівська міська територіальна громада