У Лозівській громаді несумлінним землекористувачам земельних ділянок рекомендують укладати договори добровільного відшкодування

На розгляд уповноваженого виконавчого органу Лозівської міської ради, який здійснює контроль за використанням та охороною земель на території Лозівської тергромади, винесли півтори сотні питань щодо здійснення діяльності на земельних ділянках без достатньої правової підстави. За підрахунками фахівців міської ради, за період з 2021 по 2023 роки, землекористувачам для відшкодування до бюджету громади нараховано понад 7 мільйонів гривень.

Засідання уповноваженого виконавчого органу відбулося під головуванням секретаря Лозівської міської ради Юрія Кушніра. Фахівці розглянули матеріали актів, складених за підсумками обстежень комісій. Виявили використання земельних ділянок, у тому числі на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, землі водного фонду, садових товариств, сільгосп призначення, без оформлення на це законного права та не у відповідності з укладеним договором. На засіданні несумлінним землекористувачам рекомендували укладати договори добровільного відшкодування. Частина з них погоджується сплатити податки, деякі сперечаються з приводу нарахованих сум. 

Однією з них, є  власниця колишнього кінотеатру «Восток».  За землю вона має сплатити понад 900 тисяч гривень. У бюджет Лозівської громади підприємиця сплачувала податок за нерухомість і була впевнена, що він включає використання землі. Останній платіж склав 180 тисяч гривень.

Не вважає порушенням, використання орендованої землі не за призначенням, й керівник городнього кооперативу одного зі старостинських округів. При укладанні договору оренди землі з Лозівською районною державною адміністрацією, розмір орендної ставки для ведення городнього господарства, визначено на рівні 1% від нормативно-грошової оцінки землі. Під час виїзду комісія виявила невідповідність умовам укладеної угоди, 16,7 га з 20, використовується під товарне сільгоспвиробництво. Відповідно відсоткова ставка має зрости. 

Практику стягнення безпідставно збережених коштів за використання земельних ділянок у Лозівській громаді започаткували декілька років тому. 

Головуючий, секретар Лозівської міської ради Юрій Кушнір, відзначив, що від сплати податків за землю напряму залежить наповнення бюджету громади. Це ресурс на ремонт доріг, забезпечення належної роботи житлово-комунального господарства, допомоги Збройним Силам України й інші видатки. 

У разі відмови землекористувачів від добровільного відшкодування, заподіяні збитки, відповідно до орендних ставок, відстоюватимуть у судовому порядку або звертатимуться до відповідних органів влади.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *