У Лозівській тергромаді діє Програма соцпідтримки учасників АТО та ООС

sXQhpIy6dtcFfw6dctdQ.r695x430

Програмою соцпідтримки учасників АТО та ООС передбачено надання матеріальної допомоги, покращення матеріально-побутових умов. Окремим напрямом Програми є медичне обслуговування учасників АТО/ООС, членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників бойових дій. Серед заходів Програми значна увага приділяється соціальному захисту дітей учасників АТО/ООС Ведеться робота з взяття на квартирний облік та виділення земельних ділянок для особистого селянського господарства.

 

ДОВІДКА

про виконання Програми соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях у районах її проведення, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників бойових дій на 2021-2023 роки в Лозівській міській територіальній громаді за І півріччя 2021 року

 

Станом на 01.07.2021 р. на обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, перебуває:

– 11 осіб з інвалідністю внаслідок війни – учасників АТО/ООС;

– 755 учасників бойових дій – АТО/ООС;

– 13 сімей (21 член сімей) загиблих учасників АТО/ООС.

Для організації скоординованої діяльності всіх причетних структурних підрозділів міської ради по соціальній підтримці учасників АТО/ООС, членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників бойових дій рішенням Лозівської міської ради Харківської області від 28.01.2021 р. № 130 була затверджена Програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції та здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях у районах її проведення, членів їх сімей та членів сімей загиблих учасників бойових дій на 2021-2023 роки в Лозівській міській територіальній громаді. Головними розпорядниками коштів за цією Програмою є управління праці та соціального захисту населення міської ради та управління житлово-комунального господарства та будівництва міської ради. Загальна сума на фінансування заходів Програми на 2021 рік складає 704,4 тис.грн., в тому числі 542,7 тис.грн. – кошти бюджету Лозівської міської територіальної громади (далі ТГ), 161,7 тис.грн. – кошти обласного бюджету.

За рахунок коштів Програми протягом І півріччя 2021 року надано матеріальну допомогу 9 учасникам АТО/ООС, які потребують тривалого лікування у зв’язку з отриманим пораненням, на суму 25,0 тис.грн.; 3 учасникам АТО/ООС надано клопотання для проходження безоплатної комп’ютерної томографії в ТОВ «ЛДЦ – Скаймед».

Спеціалістами управління праці та соціального захисту населення міської ради проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед учасників АТО/ООС, членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників бойових дій щодо отримання пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, забезпечення санаторно-курортним лікуванням, проходження психологічної реабілітації, професійного навчання в рамках професійної адаптації за рахунок коштів державного бюджету, можливості відпочити в санаторіях Харківської області за рахунок коштів обласного бюджету.

Окремий розділ заходів Програми передбачає покращення матеріально-побутових умов учасників АТО/ООС, членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників бойових дій.

В І півріччі 2021 року за рахунок коштів Програми проведено поточний ремонт житлового будинку учаснику бойових дій з числа учасників АТО/ООС. Вартість виконаних робіт склала 14,978 тис.грн.

За І півріччя 2021 року до виконавчого комітету міської ради заяв щодо взяття на квартирний облік учасників бойових дій, членів сімей загиблих учасників бойових дій, які потребують поліпшення житлових умов, не надходило. Консультації з питання взяття на квартирний облік та надання житла були надані одній особі з числа учасників бойових дій під час її особистого звернення до відділу з питань управління комунальним майном.

На даний час на квартирному обліку в першочерговому списку перебувають 33 особи зазначеної категорії.

Для забезпечення учасників АТО/ООС земельними ділянками відділом містобудування, архітектури та земельних відносин міської ради розроблено Положення по розподілу земельних ділянок між учасниками бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, для передачі земельних ділянок безоплатно у власність та Порядок і умови проведення жеребкування з визначення номерів земельних ділянок серед учасників бойових дій, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції, для передачі земельних ділянок безоплатно у власність.

Станом на 01.07.2021 р. 258 учасників АТО/ООС виявили бажання отримати вільну земельну ділянку, із них 198 – для будівництва та обслуговування житлового будинку, 60 – для ведення особистого селянського господарства.

Міською радою вже винесено 49 рішень про затвердження проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, із них 21 – для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та 28 рішень для ведення особистого селянського господарства та передано їх у власність.

Окремим напрямом Програми є медичне обслуговування учасників АТО/ООС, членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників бойових дій. Станом на 01.07.2021 р. в медичних закладах КНП «Лозівський ЦПМСД» зареєстровано 280 учасників АТО/ООС, з них 3 особи мають групу інвалідності. Сімейними лікарями оглянуто 240 учасників АТО/ООС, 310 членів сімей учасників АТО/ООС та 18 членів сімей загиблих учасників АТО/ООС. Проведення щорічних профілактичних медоглядів сприяє ранньому виявленню та профілактиці захворюваності учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Для покращення якості медичного обслуговування в кожному відділенні стаціонару КНП «Лозівське ТМО» виділені окремі двомістні палати (всього 10 ліжок) для госпіталізації учасників АТО/ООС та членів їх сімей, членів сімей загиблих учасників АТО/ООС. Протягом І півріччя     2021 року пройшли лікування 10 учасників бойових дій та 1 член сім’ї загиблого учасника АТО/ООС.

На Лозівський Центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді покладено завдання щодо надання підтримки учасникам операції об’єднаних сил на сході України та їх сім’ям. Так, протягом звітного періоду працівниками Центру визначено потреби 24 сімей/осіб, в яких виховується 26 дітей даної категорії, та сімʼї загиблого учасника АТО, яким надано загалом 96 соціальних послуг: інформування, консультування, представництво інтересів, соціальної профілактики, соціального супроводу.

Працівниками Центру здійснювався соціальний супровід 1 сімʼї учасника бойових дій на сході України, яка перебувала у складних життєвих обставинах. В сімʼї виховується 3 дітей. Родина отримала комплекс соціальних послуг та дієву допомогу, спрямовану на подолання кризи. Соціальний супровід завершено з позитивним результатом – у зв’язку з мінімізацією обставин, які стали причиною взяття під супровід. Наразі, триває соціальна підтримка родини.

Серед заходів Програми значна увага приділяється соціальному захисту дітей учасників АТО/ООС, загиблих учасників бойових дій. До Міжнародного Дня захисту дітей 386 дітям вищезазначених категорій придбано солодкі подарунки на суму 33,08 тис.грн. До Дня Святого Миколая діти також отримають подарунки за рахунок коштів Програми.

Управлінням освіти, молоді та спорту міської ради вживаються заходи щодо організації оздоровлення та відпочинку дітей із сімей учасників АТО/ООС. Протягом І півріччя 2021 року взято на облік 14 дітей учасників АТО/ООС для отримання путівки на оздоровлення, з них 1 дитину направлено до державного підприємства «Український Державний Центр «Молода гвардія» з оплатою 80% вартості путівки за рахунок коштів державного бюджету.

Діти долучаються до участі у всіх спортивно-масових заходах, спрямованих на популяризацію здорового способу життя, вихованню відповідального ставлення до власного здоров’я. 223 дитини із сімей учасників АТО/ООС охоплені позашкільною освітою та гуртковою роботою.

Значна увага приділяється національно-патріотичному вихованню дітей, як в шкільних, так і в дошкільних навчальних закладах. Учасники антитерористичної операції приймають участь у всіх шкільних заходах патріотичного спрямування. Діти з великим задоволенням долучаються до зустрічей, круглих столів з учасниками АТО/ООС, привітань сімей учасників АТО/ООС та сімей загиблих учасників бойових дій з національними святами.

Під час дистанційного навчання було організовано онлайн-зустрічі. За      І півріччя 2021 року проведено 34 виховних заходи за участю учасників АТО/ООС.

На Великодні свята (квітень-травень) здобувачі освіти Лозівської міської територіальної громади взяли участь у міській акції «Вітаємо наших захисників!». Учні передали до батальйону «Донбас – Україна» листівки, обереги та солодощі.

В Програмі також передбачено заходи, які фінансуються за рахунок трансферту з обласного бюджету. Це двотижневий відпочинок та дводенний відпочинок вихідного дня в санаторно-курортних закладах Харківської області. На відпочинок (14 днів) видано 11 направлень учасникам АТО/ООС, станом на 01.07.2021 р. 4 учасника АТО/ООС відпочили в санаторіях «Роща» та «Березівські мінеральні води». Відпочинок (2 дня) пройшли 4 особи, з них: 1 учасник АТО/ООС, 3 члени сімей учасників АТО/ООС. Санаторно-курортним закладам за рахунок трансферту з обласного бюджету перераховано 29,5 тис.грн.

На вересень заплановано короткотерміновий відпочинок матерів та дружин загиблих/померлих учасників бойових дій в санаторії «Березівські мінеральні води».

Протягом ІІ півріччя 2021 року всіма причетними підрозділами міської ради і надалі буде проводитись системна робота щодо всебічної підтримки учасників АТО/ООС, родин загиблих учасників бойових дій, подальшою реалізацією запланованих заходів Програми соціальної підтримки учасників АТО/ООС та їх сімей.

–>

Джерело: Лозівська міська рада