Північна Македонія передала Україні чотири штурмовики Су-25, – ЗМІ

Македонія купила їх в України у 2001 році за чотири мільйони євро

Чотири військові літаки «СУ-25», які Македонія купила в України у 2001 році за чотири мільйони євро, цими днями передали Україні. Про це повідомляє військовий портал «Defense Express» з посиланням на македонське видання MKD.

Міністерство оборони Північної Македонії на запит видання не підтвердило і не спростувало інформацію, зазначивши, що рішення про надання Україні озброєння будуть «розсекречені й представлені в порядку прозорості». Не коментують наразі цю інформацію і в українських оборонних відомствах.

«Рішення, ухвалені станом на зараз, не впливають на бойову готовність нашої армії», – додали у відомстві.

Як нагадує MKD, під час конфлікту в Македонії у 2001 році країна придбала чотири штурмовики Су-25 в України – три одномісні й один двомісний. Навесні 2003 року їх списали зі збройних сил через відсутність потреби, а у 2004-му – підготували для продажу.

У 2011 році Міноборони Македонії розглядало можливість модернізації Су-25 під стандарти НАТО, але так і не втілило ці плани в життя.

У червні цього року північномакедонська Ліва партія з посиланням на військові джерела заявила, що Су-25 нібито почали ремонтувати й перевіряти для передачі Україні за участі українських інженерів.

Оновлено 5.08. У Повітряних силах ЗСУ не підтвердили інформацію про те, що Північна Македонія передала Україні чотири літаки Су-25.

Нагадаємо, що наприкінці липня міністерство оборони Північної Македонії ухвалило рішення передати Збройним силам України 31 танк типу Т-72А, частина з яких уже прямує до нашої країни. Ці танки македонська армія отримала в 2000 році від Росії, коли сама Македонія воювала проти албанських сепаратистів. По суті, Північна Македонія віддає ЗСУ весь танковий арсенал.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter