У Харкові під обстріли потрапила ядерна установка «Джерело нейтронів»

Науковий інститут, де міститься ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів», вже тричі потрапляв під обстріл

26 березня ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут» потрапила під обстріли. Про це повідомили у Державній інспекції ядерного регулювання України.

За інформацією експлуатуючої організації, оцінити масштаби пошкоджень наразі неможливо через бойові дії, які не припиняються.

«Звертаємо увагу, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій. Продовження її бомбардування та/або обстріли можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій», – зазначено у повідомленні.

Також у інспекції додали, що з 24 березня ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан, зовнішнє електропостачання відсутнє. Досі не вдалося знешкодити вибухонебезпечний нерозірваний реактивний снаряд «Смерч», який виявили неподалік від установки.

Нагадаємо, це не вперше ННЦ з ядерною установкою потрапляє під обстріли. 6 березня була повністю зруйнована підстанція, пошкоджені кабелі кондиціонерів системи охолодження та теплотраса, 11 березня в інституті виникла пожежа у трансформаторній підстанції через обстріли.

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та
натисніть
Ctrl+Enter