Усі хворі: голова Хмельницької МСЕК оформила інвалідність для 50 прокурорів області

Приблизно понад 50 прокурорів Хмельниччини на чолі з обласним прокурором Олексієм Олійником оформили інвалідність, ймовірно, через корупційну схему Тетяни Крупи у МСЕК.

Про це повідомляє журналіст Юрій Бутусов після проведення розслідування.

Бутусов переконаний, що правоохоронні органи Хмельницької області знали про масштабну систему, адже “були співучасниками корупційних схем”. А виявити зв’язки Крупи дозволило вивчення декларацій хмельницьких правоохоронців.

“Давайте подивимось на орган, який відповідає за захист закону та представляє державні інтереси – обласну прокуратуру Хмельницької області. Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи – згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О.Крупи”, – заявив Бутусов.

Журналісти встановили список прокурорів з “інвалідністю” з Хмельницької прокуратури. Він, як зазначив Бутусов, не є остаточним.

З усього керівництва Хмельницької обласної прокуратури та її структурних підрозділів, згідно з декларацією, пенсію у Крупи не оформив тільки один прокурор – Олександр Гончар, керівник Кам’янець-Подільської окружної прокуратури, і його дружина.

Подружжя обласного прокурора Олійника отримало 2,5 млн грн з грошей пенсіонерів. Першим пенсію о 2017-му у віці 37 років оформив Олексій Олійник, тоді він отримав вперше 34 397 грн. А в 2023-му Олійник, прокурор області, отримав вже 251 260 гривень. Аналогічну з чоловіком підвищену пенсію оформила дружина – прокурор Ірина Олександрівна Олійник.

“Навіщо прокурорам інвалідність? Тут не в грошах справа – кожен прокурор області це дуже заможна людина. Але згідно з законодавством про працю інваліді мають перевагу при працевлаштуванні і при переміщенні з посади на посаду, їх значно складніше звільнити. Наявність дружини інваліди – додаткова підстава щоб не допустити переведення прокурора зі “своєї” області, де у нього усі знайомі, майно, потоки налагоджені, в якусь іншу, область, не таку зручну. Тобто свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру у найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю”, – пояснює Бутусов.

Також у розслідуванні зазначається, що масштаби видачі інвалідних свідоцтв та пенсій у прокуратурі важко підрахувати, оскільки близькі родичі прокурорів, які не служили в прокуратурі, також оформлені інвалідами.

“Згідно з рішенням МСЕК, в Хмельницькій області майже не залишилось здорових прокурорів. Якщо порахувати за деклараціями загальну суму пенсій, які отримали тільки встановлені нами 50 прокурорів-інвалідів від платників податків, це становить як мінімум 54,1 млн гривень – деякі оформлювали пенсії з 2016 року, деякі останнім часом”, – зауважує Бутусов.

Журналіст додав, що усі рішення МСЕК Хмельницької області відносно видачі свідоцтв про інвалідність усім працівникам правоохоронних органів Хмельницької області, а також членам їх родин, мають бути переглянуті.

Як стало відомо, генпрокурор Костін підписав наказ про проведення службового розслідування після поширення інформації про отримання груп інвалідності 50 прокурорами Хмельницької обласної прокуратури. Перевірка, за словами Костіна, охоплюватиме й інші органи прокуратури.

Як повідомлялося, керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи (МСЕК) Тетяну Крупу та її сина – начальника обласного Пенсійного фонду Олександра Крупу викрито на незаконному збагачені. Під час обшуків у них знайшли лише готівкою майже $6 млн.


1 143

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *