«Кращий догляд для кожної дитини»: ЮНІСЕФ спільно з Харківською ОВА реалізує в області новий проєкт

Про це йшлося в ході наради щодо вдосконалення системи догляду і захисту дітей в громадах Харківщини під головуванням заступниці начальника ХОВА Віти Ковальської.

До заходу також долучилася керівниця офісу ЮНІСЕФ у місті Харків Джінан Рамадан, представники громадської організації «Волонтери: дорослі – дітям», а також профільні департаменти і громади області. 

Мета проєкту «Посилення альтернативного догляду через підтримку реформи кращого догляду в Харківській області» — допомогти дітям знайти родини та розвивати систему кращого догляду та виховання для них. Проєкт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) реалізує благодійний фонд «Волонтери: дорослі – дітям» разом зі службою у справах дітей Харківської ОВА та Харківським обласним центром соціальних служб.

«Харківщина – перша з деокупованих областей, де впроваджують програму із забезпечення кращого догляду для дітей. За підтримки Офісу першої леді України, який опікується цим питанням, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) і Координаційного центру розвитку сімейного виховання та догляду дітей ми робимо все, щоб кожна дитина зростала не в закладі інституційного догляду, а саме в родині, де їй зможуть приділити достатньо уваги та любові. Цей напрямок роботи перебуває на постійному контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова. Проєкт допоможе родинам з дітьми та громадам оволодіти сучасними знаннями і вміннями аби забезпечити кожну дитину захистом, турботою і головне — сім’єю», – зазначила Віта Ковальська.

Проєкт буде працювати у 12 пілотних громадах області: Балаклійській, Богодухівській, Валківській, Зміївській, Ізюмській, Кегичівській, Краснокутській, Лозівській, Близнюківській, Пісочинський, Шевченківській та Чугуївській і триватиме до кінця 2025 року. 

В межах проєкту всі учасники отримають багаторівневу підтримку. ЮНІСЕФ забезпечить 12 пілотних громад «додатковими руками» –  спеціалістами, які допомагатимуть працівникам служб у справах дітей і спрямує до кожної по 2 кваліфікованих фахівця. Крім цього, для освітян, медиків, правоохоронців, соцпрацівники та інших спеціалістів, які працюють з дітьми, будуть проводитися навчання з підвищення професійної компетентності, надаватимуться консультації щодо покращення їх роботи. Сім’ям у громадах, які хочуть взяти дітей на виховання, надаватиметься соціальний, психологічний та юридичний супровід, комплексна інформаційна підтримка щодо різних форм сімейного виховання. Також передбачене сертифіковане навчання за програмою підготовки прийомних батьків, опікунів, батьків-вихователів, усиновлювачів, патронатних вихователів у громадах. Заплановано заходи щодо покращення побуту для родин, які взяли дітей на виховання.

«Для ЮНІСЕФ вкрай важливо надавати підтримку найбільш вразливим дітям в Україні, зокрема дітям, позбавлених батьківського піклування. У тісній співпраці з Харківською обласною державною адміністрацією ми підтримуємо реалізацію реформи «Кращий догляд для кожної дитини». Сьогодні ми запустили нову ініціативу з підтримки альтернативних форм сімейного виховання та служб у справах дітей у 12 пілотних громадах Харківської області через залучення додаткових фахівців, ресурсів та підвищення спроможності надавачів соціальних послуг» – сказала Джінан Рамадан.

Наприкінці наради представники 12 пілотних громад отримали від ЮНІСЕФ 12 багатофункціональних пристроїв та 24 ноутбуки. Техніка буде використовуватися в межах реалізації проєкту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *