Піротехніки Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України продовжують звільняти Харківщину від небезпечних залишків Другої світової війни

01 грудня 3 піротехнічні групи Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України працювали на території Харківщини. Вони проводили роботи щодо вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни, котрі напередодні виявили громадяни. Піротехніки виконали 5 заявок та знищили 39 застарілих боєприпасів. Найбільша їх кількість була знайдена у селі Кам’янка Ізюмського району. Там сапери вилучили 33 мінометних мін різного калібру і 1 набій калібру 14,5 мм.

В інших місцях знаходилось по одній одиниці: мінометна міна 50 мм, артснаряди 37 та 76 мм, ручна граната РГД-5 та пороховий заряд Ж-52.

На місці проведення піротехнічних робіт з місцевими мешканцями проводились роз’яснювальні бесіди щодо дій у разі виявленні підозрілих предметів.

Головне управління Державної служба України з надзвичайних ситуацій у Харківській області вкотре звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів ні в якому разі не торкатися до них і одразу ж телефонувати за номером 101 або 102.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету категорично забороняється пересувати його; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкоджувати знахідку; здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

 

ГУ ДСНС України у Харківській області

021221-3.jpeg021221-4.jpeg

021221-5.jpeg021221-6.jpeg