Панютяни просять залишити колонки, але в лозівських водяників протилежні плани +vd

У Панютиному не вщухає боротьба за водорозбірні колонки. Нагадаємо, з 2011 року лозівські водяники почали прибирати колонки з вулиць. Це частина їхньої програми з економії, бо контролювати використання води з таких джерел виявилося практично неможливо. Після численних протестів мешканців приватного сектору частину колонок пообіцяли залишити — там, де за них платять. Попри таке рішення, у Панютиному колонки продовжували зникати. Навіть там, де є абоненти.

На перетині вулиць Артема і Красноштана колонка зникла на початку року. Депутат Панютинської селищної ради Віктор Хмара перелічує людей, які залишились без води поблизу: інвалід І групи, 2 пенсіонери, ветеран Великої Вітчизняної і одна звичайна родина. Це 4 абоненти, що справно платили, говорить він. Депутат дивується: у листі, який “Лозоваводоканал” надіслав до селищної ради, колонки, за які надходить сплата, обіцяли не чіпати.

Зрештою, повідомляє Віктор Хмара,  ці люди написали листа до “Лозоваводоканалу” – попрохали повернути колонку.

Водяники інформацію депутата трохи уточнюють: скарга надійшла від 4 домогосподарств, лише 2  з них є абонентами “Лозоваводоканалу”, й то —  в одного є невелика заборгованість. За словами начальника виробничо-технічного відділу КП “Лозоваводоканал” Людмили Калмуратової, колонку на Артема прибрали у рамках боротьби із втратами води. І відновлювати її не будуть — мешканці можуть брати воду на сусідніх вулицях.

“Колонка є на вулиці Маяковского, і нормативних документів, які б визначали нормативну відстань від вуличної колонки до домогосподарства, немає. Навіть якщо у селищі залишиться одна колонка, і люди житимуть за кілометр і забажають користуватися цією колонкою — ми матимемо право проводити нарахування”, – пояснює Людмила Калмуратова.

Сусідня колонка знаходиться від мешканців Артема не за кілометр — за сотню метрів. Але для пенсіонерів це — далеко, наполягає депутат Хмара. Є ще один момент, який насторожує місцевих: колонку на Маяковського вже прибирали, потім відновили, але чи надовго — невідомо.

У “Лозоваводоканалі” повідомляють, що колонки потроху відключатимуть і надалі: їхнє обслуговування коштує у рази дорожче, ніж платять люди. Підприємство збиткове, зараз воно знову збанкрутіло.

Мешканцям приватного сектору водяники радять проводити воду у будинки. За розцінками 2012 року, в середньому це коштує 5-6 тисяч гривень.

Валерія Гецко

 

{youtube}X8A7Z_93ixk{/youtube}