Єдиний податок: лозівські податківці нагадують про ризики невчасної сплати +vd

Від вчасної сплати єдиного податку на Лозівщині й Близнюківщині залежить благополуччя і спокій як мінімум 10 тисячі осіб — це підприємці та члени їхніх родин. На спрощеній системі сидять 93% бізнесовців, наводить статистику Лозівська об’єднана державна податкова інспекція (ОДПІ).

Штраф — це найменше покарання за невчасний платіж

Станом на 1 вересня 450 єдинників мали борг по податку загальною сумою 261 тисячу гривень. Частина з цих підприємців може втратити право на спрощене оподаткування. Якщо протягом півроку не сплачувати єдиний податок, свідоцтво платника-єдинника аннулюється, нагадують податківці.
Цього року без свідоцтв вже залишились 23 бізнесовця, і ще 18 ризикують це зробити, повідомила Наталя Танько, начальник управління оподаткування фізосіб Лозівської податкової.

Утім, небезпечною є не лише несплата податку, а й затримка — навіть в один день. За це передбачений штраф. Для першої і другої категорії єдинників він становить 50% від суми боргу. Для третьої групи — 10% у перший місяць прострочки, далі — удвічі більше.

Фінансову санкцію підприємці часто отримують тому, що не враховують таке банківське поняття, як “операційний час”, наголошує Наталя Танько. Тобто, те, що банк ввечері ще відкритий, не означає, що він проводить платежі.

“Усі чекають останнього дня, а потім або він (підприємець — ред.) або він не може прийти своєчасно, або банк закритий, або неопераційний день чи час. В суботу працює банк, але це не операційний день, то цей платіж рознесеться тільки у понеділок, – говорить податківець Наталя Танько. – Сплачуйте своєчасно цей платіж, не ждіть 20 числа, прийдіть 15-го!”

Щоб зупинити нарощування боргу

Якщо бізнес не йде і податки платити нічим, податківці радять два способи зупинити нарощування податкового боргу.

Можна взагалі згорнути бізнес. Для цього потрібно звернутися до державного реєстратора із заявою про припинення діяльності і повідомити про це свою податкову інспекцію. Єдиний податок більше не нараховуватимуть, і ви зможете спокійно погашати борг.

Якщо ж ви плануєте зробити перерву, а потім продовжити, то можна перейти на загальну систему оподаткування і показувати нульові прибутки на час, поки бізнес “стоїть”.

Але є два нюанси. Про такий перехід потрібно повідомити за 10 календарних днів до початку кварталу. А дозволять вам змінити систему оподаткування, коли ви погасите весь борг по єдиному податку.

Звісно, як найкращий варіант податківці пропонують сплачувати єдиний податок вчасно. І вам турбот менше, і бюджету корисніше. Причому не якому-небудь, а місцевому. За інформацією Лозівської ОДПІ, цьогорічний внесок єдинників до бюджету міста Лозова склав понад 4 мільйони гривень.

Валерія Гецко

 ________________

Для тех, кто решил открыть свой магазин обязательной является покупка торгового оборудования. На сайте http://ustor.com.ua/ представлен широкий выбор стеллажей с длительным сроком эксплуатации. 

________________

На правах реклами

 

{youtube}HRFCn7kQzpg{/youtube}