У Лозовій відкрили Центр первинної медико-санітарної допомоги +vd

Таким чином лозівську сімейну медицину відділили у новий комунальний заклад охорони здоров’я. Він матиме окреме фінансування та підпорядковуватиметься безпосередньо міській раді.

До складу центру увійшли дві амбулаторії у міській поліклініці, по одній – у районній та у Панютиному і Домаський ФАП.

Ці адмінзміни на пацієнтах поки не відіб’ються, пояснює головний лікар міської лікарні Алла Шолом. Але у подальшому їм доведеться відвикати від самолікування: без огляду у дільничного лікаря лозівчани не зможуть потрапити до вузьких спеціалістів.

Така робота зараз ведеться по всій Україні. На Центри первинної допомоги, за прогнозами Міністерства охорони здоров’я, ляже 80% лікування хворих. Дільничні лікарі зобов’язані будуть запобігати хворобам або виявляти їх на ранній стадіях. У стаціонари люди потраплятимуть лише з важкими випадками.

Відтак навантаження на сімейних лікарів збільшиться. За це держава їм обіцяє підвищити зарплати та покращити матеріально-технічне забезпечення Центрів первинної допомоги. Утім визначені строки, коли це все буде, поки не називають, говорить головний лікар лозівського Центру Андрій Горобівський.

Анна Скрипник

 

{youtube}snQgDnjceb0{/youtube}