Інформація Лозівської ОДПІ від 04.09.2018

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України
Понад 23,3 мільярдів гривень податків і зборів від Харківщини до бюджетів
В ГУ ДФС у Харківській області інформують, що протягом восьми місяців 2018 року забезпечено збір платежів до бюджетів усіх рівнів в сумі 23 338,7 млн. гривень.
Зокрема, до Зведеного бюджету надійшло:
ПДФО – 7 281,0 млн.грн., або 123,4 відс. (плюс 1 378,7 млн.грн.) від минулорічного показника;
Податку на прибуток – 1 158,7 млн.грн., або 137,0 відс. (плюс 312,7 млн.грн.) від минулорічного показника;
Єдиного податку – 1 632,6 млн.грн., або 125,6 відс. (плюс 332,9 млн.грн.) від минулорічного показника;
ПДВ – 3 123,4 млн.грн., або 121,2 відс. (плюс 545,6 млн.грн.) від минулорічного показника;
Земельного податку та орендної плати – 1 048,9 млн.грн., на 104,3 відс. (плюс 43,1 млн.грн.) від минулорічного показника;
Акцизного податку – 202,3 млн.грн. або 114,6 відс. (плюс 25,8 млн.грн.) від індикативу;
Рентної плати – 7 750,6 млн.грн.
При цьому, Державний бюджет за січень – серпень поточного року отримав понад 14 млрд. грн., а місцевий бюджет – 9,3 млрд.грн.
В регіональному фіскальному відомстві відзначають позитивну динаміку надходжень до бюджетів. В свою чергу в ДФС вдосконалюють обслуговування та збільшують перелік електронних сервісів.

Ордени у літаку, тютюн в автомобілі
Напередодні на митному посту «Харків-аеропорт» харківські митники спільно з УСБУ в Харківській області завадили вивезенню колекції медалей та орденів часів Другої світової війни.
Під час митного контролю пасажирів рейсу «Харків-Тель-Авів», громадянин Ізраїлю обрав спрощену систему «зелений коридор», чим заявив про відсутність предметів заборонених або обмежених до переміщення через митний кордон України. Але ж в ході подальшого митного огляду багажу у валізі чоловіка були виявлені приховані 13 медалей та орденів.
Своїми діями пасажир порушив вимоги проходження митного контролю, якими обмежено переміщення культурних цінностей через митний кордон України.
Відносно правопорушника складений протокол про порушення митних правил за статтею 471 Митного кодексу України.
Крім того, вранці в пункті пропуску «Гоптівка» харківські митники в ході спільних заходів з ГУ ДФС у Харківській області, УСБУ в Харківській області та Управлінням захисту економіки Національної поліції України в області завадили переміщенню через кордон України 30 кг тютюнових виробів.
Під час митного контролю автомобіля, який рухався з Росії в Україну, громадяни України заявили про відсутність заборонених або обмежених до переміщення предметів. Однак при подальшому огляді автомобіля було виявлено 600 пачок тютюну для кальяну загальною вартістю 21 тисяча гривень, які були приховані і у салоні автомобіля, і серед особистих речей.
Відносно водія автомобіля складено протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України.

До уваги платників податків
Лозівська ОДПІ повідомляє, що починаючи з 11.09.2018 кошти, які сплачуватимуться платниками податків на рахунки зі старими реквізитами не будуть зараховуватись до бюджетів, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані платежі.
Детальніше – за тел.:5-12-07,7-04-05 (Лозівський та Близнюківський р-н ), 3-35-61(Первомайський р-н)

Шановні страхувальники!
Лозівська ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області нагадує про обов’язок сплати ЄСВ ФОП як за себе, так і за працівників, працю яких така особа використовує. Періоди, за які не сплачено ЄСВ, не буде враховано у страховий стаж, що в подальшому вплине на майбутню пенсію.
Своєчасна й повна сплата ЄСВ – це гарантія того, що ФОП, або її офіційно оформлений найманий працівник буде відчувати себе соціально захищеним, а також забезпечуватиметься своєчасне фінансування пенсійних виплат.
Звертаємо увагу, що за порушення строків сплати ЄВ передбачено як фінансову відповідальність (відповідно до ст.25 Закону № 2464), так і адміністративну, передбачену ст.165¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Для уточнення та проведення звірення стану розрахунків з ЄСВ запрошуємо Вас до районних ЦОП за місцем реєстрації або здійснити їх за допомогою інформаційного ресурсу «Електронний кабінет платника».

Модернізовано пошукову систему Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу
За повідомленням Інформаційно-довідкового департаменту ДФС, внесено зміни у пошукову систему Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (ЗІР), зокрема до розділів «Запитання-відповіді з Бази знань», «Нормативні та інформаційні документи» та підрозділу «Письмові звернення» розділу «Єдиний реєстр ІПК, Електронний кабінет, письмові звернення».
Відтепер, скориставшись новою функціональною кнопкою «Нове у розділі», користувачі ЗІР мають можливість в один клік здійснити вибірку та ознайомитись із запитаннями-відповідями, документами, відповідями на письмові звернення або всіма одночасно (в залежності від обраного джерела пошуку), внесеними в ЗІР протягом останніх семи календарних днів. Крім того, у разі необхідності ознайомлення з інформацією за відповідним тематичним напрямом, критерії можуть бути додатково деталізовані по обраному податку (збору, платежу, внеску), напряму пошуку, типу платника, ключовим словам тощо.

Послуги електронного цифрового підпису можна отримати за довіреністю
З метою протидії шахрайству та захисту законних інтересів юридичних та фізичних осіб, отримання послуг електронного цифрового підпису в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі – АЦСК ІДД) здійснюється за особистої присутності заявника (підписувача). Разом з цим, за бажанням заявника (підписувача) він може бути представлений довіреною особою. В такому випадку, довіреність для отримання послуг електронного цифрового підпису повинна бути посвідчена нотаріально. Зазначене обмеження не розповсюджується на органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності.
Детальну інформацію щодо процедури реєстрації, режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua).

Держпраці – про штрафи за порушення в частині оплати праці
У листі від 26.07.2018 р. №58920/4/4.3-ДП-18 Держпраці нагадала, який розмір штрафів передбачено за порушення строків виплати зарплати, в т.ч. за її виплату лише раз на місяць:
– 3 723 грн (1 мінімальна зарплата) – за порушення строків не більше як на один місяць або виплату зарплати один раз на місяць (без авансу);
– 11 169 грн (3 мінімальні зарплати) – за порушення строків виплати зарплати понад один місяць.
– за неоформлення та неоплату праці стажиста загрожує ще більший штраф – 111 690 грн.

ІІ. Інформація для бухгалтерів
До уваги платників єдиного внеску
Наказом Міністерства фінансів України від 15.05.2018р. №511 внесено зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Порядок), затверджений Наказом Мінфіну від 14.04.2015р. № 435.
Звітність за новими формами подаватиметься платниками єдиного внеску, починаючи з 01.09.2018р.
Цей Порядок визначає процедуру, форму, строки подання звіту щодо сум нарахованого ЄСВ (далі – Звіт) до ДФС України. Правила формування і подання Звіту не змінилися. Звіт подається страхувальником або відповідальною особою страхувальника за основним місцем взяття на облік як платника ЄВ.
Звіт страхувальником має подаватися в повному обсязі. Звіт, складений з порушенням вимог цього Порядку, у тому числі без обов’язкових реквізитів, та поданий без необхідних таблиць, не вважається Звітом і вважається таким, що не подавався.
Чинним вважається останній електронний або паперовий Звіт, поданий страхувальником до закінчення строків подання звітності, визначених цим Порядком, який пройшов всі контролі при завантаженні до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб.
Якщо юридичні особи або ФОП не використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, Звіт за найманих працівників до органів доходів і зборів ними не подається.
ФОП, у т.ч.ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства зобов’язані подавати самі за себе Звіт незалежно від того, чи ведуть вони підприємницьку діяльність, крім ФОП, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
У разі самостійного визначення бази нарахування ЄВ ФОП, у т.ч. ті, які обрали спрощену систему, члени фермерських господарств, які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт самі за себе один раз на рік у терміни, визначені цим Порядком.
Для членів фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звітними періодами є календарні місяці, які формуються та відображаються у річній звітності, що подається до 01 травня року за результатами фінансового року.
Відповідальним за правильність та достовірність заповнення Звіту є страхувальник.
У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності ФО – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.
У разі прийняття рішення про ліквідацію, особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня подання до органу доходів і зборів заяви про зняття з обліку платника єдиного внеску.
Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» формують та подають до органу доходів і зборів:
ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності;
особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерських господарств, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, – протягом 30 календарних днів з дня подання заяви до органу доходів і зборів про зняття з обліку платника єдиного внеску.

Зміни які необхідно врахувати при звітуванні з ЄСВ
Додаток 1 до Порядку «Довідник категорій страхувальників, які сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» доповнено новою категорією страхувальника – 245 «Члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах».
Додаток 2 до Порядку «Таблиця відповідності кодів категорій застрахованих осіб та кодів бази нарахування і розмірів єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» доповнено 17 новими кодами категорій застрахованих осіб.
В додаток 3 до Порядку «Довідник кодів підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства» внесено уточнення.
Таблицю 1 додатка 4 доповнено новими рядками, а саме:
рядком 3.2.1, де зазначається сума нарахованого єдиного внеску на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами, установами і організаціями працюючим особам з інвалідністю, в розмірі 22%;
рядком 3.3.1, де зазначається сума нарахованого єдиного внеску на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами і організаціями всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариствами УТОГ та УТОС, в розмірі 22%;
рядком 3.4.1, де зазначається сума нарахованого єдиного внеску на суми заробітної плати, нарахованої підприємствами та організаціями громадських організацій осіб з інвалідністю (за умов, визначених частиною 14 статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»), працюючим особам з інвалідністю, в розмірі 22%.
Ці рядки умовно відображають суму ЄСВ за звичайною ставкою на зарплату осіб з інвалідністю. Рядки 3.2.1, 3.3.1, 3.4.1 заповняються довідково і не впливають на загальні суми третього рядка таблиці 1.
Податковий номер або серію та номер паспорта замінено на Реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію (за наявності) та номер паспорта за формою БКNN[ХХХХХХ/ПХХХХХХХХХ застрахованої особи.
Суттєві зміни було внесено до таблиці 5 додатка 4 до Порядку. Ця таблиця призначена для реєстрації застрахованих осіб у реєстрі застрахованих осіб.
Таблиця 5 додатка 4 до цього Порядку подається страхувальником, якщо протягом звітного періоду:
було укладено або розірвано трудовий договір (цивільно-правовий договір, крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою – підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань) із застрахованою особою;
було укладено або розірвано трудовий договір із застрахованою особою, яка працевлаштована на нове робоче місце;
особу було переведено на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника;
особа вперше вступила на військову службу або закінчила проходження військової служби (із виключенням зі списків особового складу військової частини (військового навчального закладу, установи тощо)) у порядку, встановленому положеннями про проходження військової служби;
особі надано відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (у тому числі особам із числа військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу);
особі надано відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
особі надано відпустку по догляду за дитиною від трирічного віку до досягнення нею шестирічного віку.
Змінено назву реквізиту 11 «Період трудових або цивільно-правових відносин, проходження військової служби та відпусток», де зазначають початок і закінчення таких відносин. Для військової служби зазначають дату, коли особа вперше вступила на військову службу, або дату, коли вона закінчила проходження військової служби, у порядку, встановленому положенням про проходження військової служби.
Таблицю 5 доповнено новими реквізитами:
колонка 12 «Професійна назва роботи»;
колонка 13 «Код ЗКППТР»;
колонка 14 «Код класифікатора професій»;
колонка 15 «Посада»;
колонка 16 «Документ підстава про початок, кінець трудових або цивільно-правових відносин, переведення на іншу посаду, роботи та відпусток»;
колонка 19 «Військове звання».
Код класифікатора професій (код КП), код загальносоюзного класифікатора професій, посад та тарифних розрядів (код ЗКППТР), професійна назва роботи вибираються із довідника, що відповідає національному класифікатору України «Класифікатор професій ДК 003:2010».
Назва посади відповідає запису у трудовій книжці.
Запис про переведення працівника на іншу посаду або роботу у того самого страхувальника вноситься у таблицю 5 в такому самому порядку, як і про прийняття на роботу. Записи про причини звільнення в таблиці 5 мають вноситися у точній відповідності з формулюванням чинного законодавства із посиланням на відповідну статтю, пункт закону. Наприклад, п. 4 ст. 40 КЗпП України.
У разі якщо за даними страхувальника протягом звітного періоду не було зафіксовано фактів укладання та розірвання трудових угод (цивільно-правових договорів), зміни посади, термінів проходження військової служби або надання відповідної відпустки, таблиця 5 додатка 4 до цього Порядку не формується та не надається.
Таблицю 6 додатка 4 до Порядку доповнено новим кодом типу нарахування – 14 – сума різниці між розміром мінімальної заробітної плати та фактично нарахованої заробітної плати (доходу) за попередні періоди у зв’язку із здійсненням перерахунку при звільненні працівника за попередні періоди, пов’язані з уточненням днів використаної наперед відпустки (у зв’язку із сторнуванням).
Таблиці 7, 8, 9 додатка 4 до Порядку не змінено.
Повністю змінено додаток 5 до Порядку: замість трьох таблиць – одна.
ФО – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, члени фермерського господарства формують та подають самі за себе до органів доходів і зборів Звіт згідно з додатком 5 до цього Порядку.
Протягом року в разі призначення пенсії подається Звіт з позначкою «призначення пенсії» за період до дати формування заяви на призначення пенсії, при цьому тип форми «початкова» не зазначається.

Сплата єдиного внеску членами фермерських господарств
З 01.01.2018р. члени фермерського господарства виключені з переліку платників, які мають право на добровільну сплату ЄСВ. З початку року членів фермерського господарства визначено платниками ЄВ, вони зобов’язані стати на облік у контролюючих органах.
Базою нарахування ЄСВ для членів фермерського господарства є сума доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. При цьому, сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць (у 2018 році – 819,06 гривень).
Звертаємо увагу, що ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника, а за порушення законодавства про ЄВ, зокрема, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄВ передбачено фінансову відповідальність.
Ці та інші питання про порядок сплати єдиного внеску членами фермерського господарства викладені в листі ДФС від 26.06.2018 N19425/7/99-99-13-02-01-17 «Про надання інформації».

ДФС реалізовано автозаповнення додатка до податкової декларації з ПДВ
ДФС України реалізовано автозаповнення додатка 5 до податкової декларації з ПДВ «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» на підставі даних ЄРПН в Електронному кабінеті.
Як зазначає ДФС (http://sfs.gov.ua), для автозаповнення додатка 5 необхідно при створенні документа звітності в приватній частині Електронного кабінету у верхній панелі навігації обрати пункт «додатково/заповнити на основі даних ДФС». Після чого на підставі відомостей, внесених в ЄРПН, заповнити дані відповідних таблиць Розділів І та ІІ. Зазначений сервіс працює в тестовому режимі, проводяться роботи щодо створення сервісу автозаповнення додатків 1 (Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)) та 6 (Довідка (Д6) подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів) до податкової декларації з ПДВ.
Нагадуємо, що в ІТС «Електронний кабінет» платникам в режимі реального часу надано доступ до сервісів системи електронного адміністрування ПДВ.
Безкоштовно завантажити Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» можна на офіційному веб – порталі ДФСУ у розділі «Електронна звітність» (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/).

Підстави для складання розрахунку коригування до податкової накладної під час здійснення операцій з неплатником ПДВ
Згідно з п. 185.1 ст. 185 ПКУ об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників ПДВ, зокрема з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.
Зменшення суми податкових зобов’язань платника ПДВ – постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов’язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору (п. 192.2 ст. 192 ПКУ).
Згідно з п. 201.10 ст. 201 ПКУ ПН, які не надаються покупцю, а також ПН, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, підлягають реєстрації в ЄРПН.
Відповідно до п. 9 Порядку ведення ЄРПН, затвердженого постановою КМУ від 29 грудня 2010 року № 1246 зі змінами і доповненнями, розрахунки коригування (далі – РК) до ПН, складених, зокрема до ПН, які не видаються отримувачу (покупцю) – платнику ПДВ (за наявності законодавчих підстав для складення таких РК), підлягають реєстрації постачальником (продавцем).
У такому випадку постачальник – платник ПДВ має право скласти РК до ПН, складеної при здійсненні операцій з постачання такого товару, та зменшити нараховану суму податкових зобов’язань з ПДВ після реєстрації РК в ЄРПН.
Розстрочений борг своєчасно не сплачено: чи буде пеня та штраф?
За затримку сплати узгоджених сум податкових зобов’язань при укладанні договору про розстрочення податкового боргу платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу за порушення строку сплати узгоджених сум грошових зобов’язань, передбаченого ст. 126 ПКУ, залежно від кількості днів затримки сплати узгодженої суми грошових зобов’язань з дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, і до дня укладання договору про розстрочення податкового боргу.
Крім того, за несвоєчасну сплату податкового боргу розстроченого за договором, нараховується пеня відповідно до вимог п. 129.4 ст. 129 ПКУ.
Нарахування штрафів та пені здійснюється у день сплати розстроченої суми податкового боргу на суму фактичної сплати боргу.
При цьому, п. 62 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що тимчасово, до 1 липня 2018 року, не застосовуються штрафи, передбачені ст.ст. 120 прим. 1, 126 ПКУ (в частині ПДВ), та не нараховується пеня, встановлена п. п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ (в частині ПДВ).

Власні або орендовані приміщення в різних регіонах України, де працюють наймані працівники: куди сплачувати ПДФО?
Порядок сплати (перерахування) ПДФО до бюджету передбачено ст. 168 ПКУ, відповідно до якої ПДФО, утриманий з доходів резидентів, підлягає зарахуванню до бюджету згідно з нормами БКУ(ст.64).
ПДФО підлягає сплаті до відповідного місцевого бюджету за місцезнаходженням (розташуванням) власних або орендованих приміщень (будівель) в різних регіонах України, в яких працюють наймані працівники такого суб’єкта господарювання, незважаючи на відсутність у такого суб’єкта господарювання відокремлених структурних підрозділів.
Пильність у сплаті єдиного внеску не завадить ФОП, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачують ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄВ.
При несплаті (неперерахуванні) або несвоєчасній сплаті (несвоєчасному перерахуванні) ЄВ починаючи з 20-го числа місяця, наступного за кварталом, за який сплачується ЄВ, до ФОП, які застосовують спрощену систему оподаткування, та допустили зазначене порушення, починаючи з 01.01.2015 та надалі накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум. На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.
Також за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄВ ФОП несуть адміністративну відповідальність.

Чи буде відповідальність у разі сплати єдиного соцвнеску ФОП через касу банку (за наявності банківського рахунку)?
Як відомо, ФОП (у тому числі спрощенці), які не мають банківського рахунку, сплачують ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку. Проте якщо ФОП, маючи банківський рахунок, сплачує ЄСВ шляхом готівкових розрахунків через банки чи відділення зв’язку, відповідальності за це не буде.

Чи розповсюджуються готівкові обмеження на розрахунки за допомогою платіжної картки через платіжний термінал?
Як пояснює ДФС у м. Києві в ІПК від 21.08.2018 р. №3629/ІПК/26-15-14-09-15, норма щодо готівкових розрахунків поширюються на розрахунки фізичних осіб із СГ виключно у готівковій формі. А отже, при проведенні розрахунків фізичних осіб із СГ за допомогою платіжної картки через платіжний термінал готівкові обмеження не діють.

Як ДФС відбирає платників для планових перевірок?
Відбір до плану ризикових платників здійснюється автоматично засобами ІТС «Податковий блок». Ризикоорієнтована система постійно оновлюється і визначає ризики несплати податкових зобов’язань та використання в своїй діяльності операції з СГ, що мають ознаки «сумнівності» для мінімізації своїх податкових зобов’язань.

Як відзвітувати за витрачені кошти, отримані з корпоративної чи особистої картки?
ДФСУ в ІПК від 23.08.2018 р. №3719/6/99-99-14-03-03-15/ІПК звертає увагу, що за п. 6 розділу II Положення №148, суб’єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами між собою – у розмірі до 10 000 гривень включно.
Дане обмеження стосується також розрахунків під час оплати за товари, придбані на виробничі (господарські) потреби за рахунок готівки, одержаної за допомогою електронного платіжного засобу.
Пунктом 20 розділу II Положення №148 визначено, що довірені особи установ/підприємств, які одержали готівку з поточного рахунку із застосуванням корпоративного чи особистого електронного платіжного засобу, використовують її за призначенням без оприбуткування в касі.
Зазначені довірені особи подають до бухгалтерії установи/підприємства:
– авансовий звіт разом із підтвердними документами в установлені строки і порядку, визначені для підзвітних осіб законодавством України,
– документи про одержання готівки з поточного рахунку (чек банкомата, копія видаткового ордера, довідки за встановленими формами, сліп, квитанція торговельного термінала) разом з невитраченим залишком готівки.

Яка доля податкового кредиту, якщо постачальник не зазначив нулі на початку ІПН покупця у ПН?
Про це ДФС в ІПК від 21.08.2018 р. №3638/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.
При здійсненні операції з постачання товарів/послуг платник податку – постачальник повинен скласти та зареєструвати в ЄРПН відповідну ПН, яка для покупця є підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту. При цьому, якщо у ПН при заповненні поля «ІПН отримувача (покупця)» постачальником не зазначено нуль, який є першим символом (цифрою) у ІПН покупця, та така ПН зареєстрована у ЄРПН, то така помилка не заважає ідентифікувати здійснену операцію, зокрема, покупця товарів/послуг, та не може бути єдиною причиною для невизнання податкового кредиту за такою податковою накладною.

Щодо використання основних засобів подвійного призначення
Враховуючи дію прямої норми п. п. 177.4.5 п. 177.4 ст. 177 ПКУ, ФОП не має права зменшувати оподатковуваний дохід на суму амортизаційних відрахувань по визначених у п. п.177.4.6 п. 177.4 ст. 177 ПКУ основних засобах подвійного призначення, а також включати до складу витрат, пов’язаних з проведенням його господарської діяльності, витрати на їх утримання, технічне обслуговування і ремонт основних засобів.
Детально у листі ДФС України від 31.08.2018 №26967/7/99-99-13-04-03-03-17 «Щодо окремих питань застосування норм податкового законодавства».

Чи необхідно подавати уточнюючі податкові декларації платника ЄП 4-групи ЮО платникам ЄП четвертої групи, у зв’язку з об’єднанням протягом року сільських рад в об’єднану територіальну громаду, та до якого бюджету сплачується ЄП?
Об’єднання в поточному році сільських рад в об’єднану територіальну громаду не є підставою для уточнення сум податкових зобов’язань з єдиного податку, тому юридичні особи – платники єдиного податку четвертої групи не подають у такому випадку уточнюючі податкові декларації платника єдиного податку четвертої групи.
При цьому у разі об’єднання в поточному році сільських рад в об’єднану територіальну громаду єдиний податок юридичними особами – платниками єдиного податку 4 групи сплачується на відкриті Державною казначейською службою України рахунки по сільських радах, а з нового бюджетного року на відкриті рахунки для зарахування надходжень з єдиного податку до бюджету об’єднаної територіальної громади.

Чи необхідно на всіх господарських одиницях застосовувати РРО ФОП – платнику ЄП, яка здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лише в одній із господарських одиниць, а на інших супутні товари (послуги)?
Якщо фізична особа – підприємець – платник єдиного податку 2-4 груп здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, лише в одній із господарських одиниць, то така особа зобов’язана проводити розрахункові операції за однаковим порядком на усіх структурних підрозділах, зокрема застосовувати РРО або РК та книги обліку розрахункових операцій на всіх інших господарських одиницях незалежно від асортименту товарів, оскільки законодавством передбачені вимоги до платника податків – СГ, а не до його структурних підрозділів.

Чи мають право не застосовувати РРО ФОП – платники ЄП другої – четвертої груп, які до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищили обсяг доходу 1000000 грн., а потім повторно зареєструвались платниками ЄП?
З метою визначення необхідності застосування РРО ФОП – платники єдиного податку 2-4 груп, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (послуг), повинні самостійно встановити перевищення обсягу доходу понад 1000000 гривень.
При цьому, якщо зазначені особи, які до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищили встановлений обсяг доходу, а потім повторно зареєструвались платниками єдиного податку, то такі особи зобов’язані застосувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом
їх реєстрації незалежно від подальших змін обсягів доходу.

Контролюючі органи мають право одночасно здійснювати декілька видів перевірок СГ
ПКУ не передбачено обмежень, щодо одночасного проведення камеральних, документальних та фактичних перевірок СГ.Контролюючі органи мають право одночасно здійснювати декілька видів перевірок СГ, наприклад, планову виїзну та позапланову виїзну.

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян
Коли підприємець-загальносистемник проводить остаточний розрахунок єдиного внеску
Абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» визначено, що платники ЄСВ, зокрема, ФОП на загальній системі оподаткування зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.
Суми єдиного внеску, сплачені ФОП на загальній системі оподаткування протягом року (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня звітного року, та до 20 січня року, наступного за звітним роком), враховуються такими платниками при остаточному розрахунку за календарний рік згідно з даними, зазначеними у Податковій декларації про майновий стан і доходи та результатів перевірок діяльності таких осіб, що призвела до збільшення або зменшення розміру доходу, який підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому враховується кількість місяців, протягом яких така особа перебувала на обліку як платник ЄСВ.
Платники формують та подають Звіт ЄСВ один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом.
Термін сплати зобов’язань, визначених ФОП на загальній системі оподаткування, у Звіті настає в день подання такого Звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати його подання включно.

Фізична особа продає легковий автомобіль: що з оподаткуванням
Дохід платника податку від продажу об’єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%. Але, є виключення.
Так, дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Отже, дохід, отриманий фізичною особою – резидентом України від продажу протягом року одного легкового автомобіля не оподатковується податком на доходи фізичних осіб.
А ось дохід, отриманий від продажу протягом звітного (податкового) року двох та більше легкових автомобілів (мотоциклів, та/або мопедів), підлягає оподаткуванню за ставкою 5%. Крім того, такий дохід є об’єктом оподаткування військовим збором за ставкою 1,5%.
Дохід від продажу легкового автомобіля (мотоцикла, мопеда) визначається виходячи з ціни, зазначеної у договорі купівлі-продажу (міни), але не нижче середньоринкової вартості відповідного транспортного засобу або не нижче його оціночної вартості, визначеної згідно із законом (за вибором платника податку). Зазначена норма передбачена п. 173.1 ст. 173 ПКУ.

Про використовування РРО при проведенні розрахункових операцій ФОП
Законом № 265 встановлено обов’язок СГ, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу:
– проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265,
– із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку РК;
– видавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов’язковому порядку розрахунковий документ установленої форми на повну суму проведеної операції.
Водночас у разі здійснення розрахунків за реалізовані товари (надані послуги) між СГ винятково через банківські установи РРО не застосовується.
Відповідно до п. 296.10 ст. 296 ПКУ РРО не застосовуються, зокрема, платниками єдиного податку другої і третьої груп (ФОП) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн.
Зазначені норми не поширюються на платників єдиного податку, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.
Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, що настає за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації СГ як платника єдиного податку.

Маєте в оренді земельний пай? Не забудьте про оподаткування
Дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування) включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.
Податковим агентом платника податку-орендодавця щодо його доходу від надання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар. Об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.
Отже, юридична особа (орендар) при нарахуванні (виплаті) фізичній особі (орендодавцю) доходу у вигляді орендної плати повинна утримати податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Хто може перейти на «спрощене» оподаткування
Щоб стати „спрощенцем” з IV кварталу, необхідно не пізніше 14 вересня 2018 року подати заяву та з 1 жовтня здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування.
До платників єдиного податку, які відносяться до 1 групи, належать ФОП, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню і обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 3 тис. гривень.
До платників єдиного податку, які відносяться до 2 групи належать підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року платники не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб та обсяг доходу не перевищує 1,5 млн. гривень.
До платників єдиного податку, які відносяться до 3 групи, належать підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5 млн. гривень.
До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Розширено право на податкову знижку за освітні послуги
28 липня 2018 року набрали зміни до ПКУ. Новою редакцією п.п. 166.3.3 ст. 166 ПКУ визначено, що до витрат, дозволених до включення до податкової знижки, включається сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.
Отже з 28 липня поточного року громадяни, які сплачують кошти для здобуття освітніх послуг, що надаються вітчизняними дошкільними, шкільними та позашкільними закладами освіти, мають право на податкову знижку.
До змін, право на користування податковою знижкою надавалося лише за послуги, сплачені на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів для здобуття середньо-професійної та/або вищої освіти.
Як і раніше, право на отримання податкової знижки мають платник податку та/або члени його сім’ї першого ступеня спорідненості (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі усиновлені).
У разі якщо за навчання сплачували особи, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення (брат, сестра, дід, баба та інші особи), то право на податкову знижку щодо таких сум відсутнє.
Якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків (що підтверджується відповідними платіжними та розрахунковими документами), він може до 31 грудня наступного за звітним податкового року подати до фіскального органу декларацію, в якій зазначити суму отриманих доходів (заробітної плати) та суму коштів, які були сплачені на освітні послуги, для отримання податкової знижки.