Образотворче мистецтво

Мистецтво образотворчого характеру – це один із видів мистецької діяльності. Його мета полягає у тому, щоб наочно відтворити образи за допомогою технік графіки, живопису на площинах та скульптурних форм у просторовому відношенні.

Образотворче мистецтво займається відображенням об’єктивних властивостей світу, що нас оточує, передає кольорову гаму, форму, просторові уявлення тощо. Але в ньому є і вираження духовного характеру. Воно своєю суттю становить події, відношення до них, різноманітні психологічні спрямування та ідейні роздуми.

В залежності від того, яка тема образотворчого мистецтва, воно відображає різножанрову характеристику. До неї відносять портретні зображення, натюрморти, пейзажі, воєнні та історичні сутички, побутові приналежності, міфологічні істоти та люди, зображення тварин, морів, автопортретні зображення, архітектурні споруди, релігійні переконання тощо.

Графічне зображення – це один з видів образотворчого мистецтва. Його мета – відтворювати різноманітні форми предметів, використовуючи при цьому лінійні співвідношення. Графіка за своєю суттю передає взаємопов’язані відношення світла і тіні. Якщо раніше вони були чорно-білими, то зараз активно розвивається кольорова гама графіки за допомогою крейди, гуашевих фарб та інших засобів.

Художньо-виражальні засоби скульптури зображають світ у пластичних образах, при цьому використовуються каміння, дерево, мармур, пластик та інші матеріали. За допомогою цього виду образотворчого мистецтва нам відомі різноманітні культурні, пам’ятні надбання, монументальні споруди та меморіали, що відображають культурні переживання та ціннісну приналежність народу. Сюди відносять і просто декоративні елементи побутових речей, прикраси приміщень та дизайну.

Уроки образотворчого мистецтва в загальноосвітніх навчальних закладах за своєю метою мають особистісний та позитивний розвиток дітей, виховувати в них художні та естетичні навички, креативно ставитися до дійсності, пізнавати та образно оцінювати світ, відчувати естетичну насолоду від творів мистецтва. Діти реалізуються самостійно за допомогою творчості художнього спрямування, у них формуються культурна свідомість, моральні, вольові естетичні якості, смакові вподобання тощо.

Також одним із завдань образотворчого мистецтва вважають розвиток у школярів здатності реагувати на різні вияви мистецтва у оточуючому середовищі, розвивати уяву, образне мислення, пам’ять, навчити бути спостережливими тощо. Мистецтво дає можливість удосконалювати сенсорні здібності, відчувати ритм, бачити форму та фактуру тощо.

Якщо говорити про вміння та навички, то тут головним є те, що в залежності від вікових можливостей учнів, вони будуть навчатися процесам аналізу, інтерпретації творів вітчизняних та світових митців, будуть вміти висловити власне бачення творів за допомогою термінів спеціального спрямування, самостійно займатимуться творчістю художнього характеру і виражати власні емоції, роздуми, почуття, при цьому застосовуючи різноманітні техніки та прийоми художнього вираження.

Інформація он-лайн бібліотеки розділу образотворчого мистецтва допоможе вам ознайомитися, скористатися та завантажити різноманітні напрацювання, презентаційні матеріали, плани-конспекти уроків та інші методичні розробки на різні тематики про творчість.

Джерело https://vseosvita.ua

________________

На правах рекламы