новини Лозівської ОДПІ від 12.01.2017р

І. Інформація щодо діяльності Лозівської ОДПІ та органів ДФС України

З початку 2017 року на веб-порталі ДФС запрацювала альтернативна версія для людей

з вадами зору та слуху

 «Наразі сервіс працює в тестовому режимі. Важливим для нас є те, що користуватися альтернативною версією можна й з мобільних пристроїв, а це, по-перше, зручно для наших клієнтів, а по-друге – відповідає сучасним вимогам Інтернет-користувачів», – зазначив Голова ДФС Роман Насіров.

Для переходу до альтернативної версії для людей з особливими потребами на головній сторінці порталу розміщено відповідне гіпертекстове посилання ( http://blind.sfs.gov.ua/)

Складається сервіс з трьох підсистем. Перша – це версія для людей з вадами зору.

Користувач має можливість збільшувати розмір літер тексту та обирати кольорові пари для літер та фону (синій-білий, чорний-білий). При цьому розмір шрифту тексту, за винятком титрів, змінюється в межах до 200 відсотків, а візуальне представлення тексту має коефіцієнт контрастності не менше 5:1.

Друга підсистема розрахована для людей з вадами слуху. Так, в кожну сторінку сайту інтегровано звукові файли, які відтворюватимуть інформацію вказаних сторінок у вигляді синтезованого голосу для сприйняття користувачами Internet на слух.

Третя підсистема – це блок текстового відображення звукової інформації, який дозволятиме адміністраторам Сервісу, відповідно до прав доступу, публікувати стенограми матеріалів підрозділу веб-порталу ДФС «Медіа-центр-Відеогалерея». 

 

Місцеві бюджети отримали у грудні понад42 млн грн від сплати податків

Платниками податків, що обслуговуються Лозівською ОДПІ, до місцевих бюджетіву грудні перераховано  42,2 млн грн податкових платежів, це на 14,4 млн грн більше за грудень 2015 року.

Загалом за 2016 рік місцеві скарбниці отримали майже 426 млн.грн,  проти 278,9 млн грн. за 2015 рік. В тому числі 246,3 млн грн податку на доходи фізичних осіб,  58,9 млн грн єдиного податку. Майнові податки ( податок на нерухомість, плата за землю, транспортний податок) додали до місцевих бюджетів 88,6 млн грн. Надходження акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів у  2016 році склали 24,7 млн грн, що на 7,9 млн грн більше порівняно з 2015 роком.

 

Харківські митники виявили схованку у буханці хліба

Напередодні в пункті пропуску «Гоптівка» харківськими митниками спільно зі співробітниками УВБ ГУ ДФС у Харківській області було виявлено в досить незвичному місці 25 грамів «коноплі».

При проведенні усного декларування громадянин України, який прямував з Кривого Рігу до Саранська автобусом, заявив, що не переміщує будь-які заборонені предмети.

При подальшому огляді службовий собака митників Любомир неодноразово спрацьовував на сумку з особистими речами громадянина. Під час огляду сумки була виявлена буханка білого хліба з відрізаною підпеченою верхівкою, всередині якої серед їжі знаходився згорток білого кольору. Як пояснив громадянин, у виявленому згортку знаходиться «конопля», яку він приховав від митного контролю для особистого споживання.

Відносно громадянина складений протокол про порушення митних правил за частиною 1 статті 483 Митного кодексу України. Предмети правопорушення вилучені.

 

Кампанія декларування доходів стартує з 1 січня 2017 року

Нагадуємо, що з 1 січня 2017 року розпочинається кампанія декларування, за якою:

– окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи та визначити податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору;

– окремі категорії фізичних осіб мають право подати декларації для отримання податкової знижки.

Нова форма декларації про майновий стан та доходи затверджена наказом Мінфіну від 15.09.16р. №821 запроваджується з 1 січня 2017 року.

У зв’язку із впровадженням ставки податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18% та скасуванням пп. “є” п. 176.1 ст. 176 ПКУ, у платників податку, які отримували доходи від двох та більше податкових агентів у розмірі визначеному пп. “є” п. 176.1 ст. 176 Кодексу, обов’язок щодо подання декларації за результатами 2016 року не виникає.

 

Оновлено довідники податкових пільг

ДФС затвердила Довідник № 81/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету та Довідник № 81/2  інших податкових пільг станом на 30.12.2016 року.

або за посиланням http://sfs.gov.ua/dovidniki–reestri–perelik/dovidniki-/54005.html

 

Шановні керівники підприємств, установ та організацій,

фізичні особи – підприємці та громадяни

З 01 січня 2017 року мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становить 3200,0 гривень. Таким чином, мінімальний страховий внесок становить 3200,0 грн. х 22% = 704,0 гривні.

Мінімальний страховий внесок – сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Для платників, віднесених до 1 групи платників єдиного податку, ця сума не може бути меншою за 0,5 мінімального страхового внеску (352,0 грн.) із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, що обчислюється відповідно до ст. 24 Закону ,,Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, пропорційно до сплаченого єдиного внеску.

 

Щодо подання алкогольної звітності за грудень 2016 року

Починаючи з 1 січня 2017 року суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами не подають звітність за формами №№1-РА та 1-РТТепер звітність подаватимуть виробники і продавці в оптовій мережі.

  Законом №1791 внесено відповідні зміни до статей 16 та 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

   Штрафи за неподання чи несвоєчасне подання звіту або подання звіту з недостовірними відомостями про обсяги обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів, не застосовуються до суб’єктів господарювання, які отримали ліцензію на правороздрібної торгівлі алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, з дати виникнення зобов’язання щодо подання такого звіту.

    Останній звіт, звіт за грудень 2016 року по строку 10 січня 2017 рокуза формами №№1-РА та 1-РТ подати треба.   

 

ІІ. Інформація для бухгалтерів

Контролюючий орган самостійно переведе із спецрежиму на загальну систему оподаткування ПДВ

Починаючи з 1 січня 2017 року у зв’язку із скасуванням спеціального режиму оподаткування ПДВ усі сільгоспвиробники, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, будуть переведені на загальну систему оподаткування ПДВ.

При цьому для переходу на загальну систему оподаткування від сільгоспвиробника не вимагається подання заяви про зняття його з реєстрації як суб’єкта спеціального режиму оподаткування або про його реєстрацію як платника ПДВ на загальних підставах.

Таке виключення з реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування буде здійснено на підставі рішення контролюючого органу.

 

Із 2017 року підстави для проведення документальної позапланової перевірки збільшилися на одну

У разі якщо платником податків не надано для проведення зустрічної звірки інформацію, визначену в запиті контролюючого органу, протягом 10-ти робочих днів із дня, наступного за днем отримання запиту, контролюючий орган має право здійснити документальну позапланову перевірку.

Така перевірка проводиться винятково з питань, зазначених у запиті контролюючого органу(пп. 78.1.19. ПКУ).

Іншою підставою може бути отримання судового рішення (слідчого судді) про призначення перевірки, винесеного ними відповідно до закону.  Питання, які було розглянуто під час перевірки за судовим рішенням, зможуть бути предметом розгляду під час подальших перевірок (абз. 2 п. 78.2. ПКУ).

 

Щодо анулювання реєстрації суб’єктів спеціального режиму оподаткування ПДВ

Починаючи з 01.01.2017 у зв’язку із скасуванням спеціального режиму оподаткування ПДВ усі сільгоспвиробники, які зареєстровані як суб’єкти спеціального режиму оподаткування, будуть переведені на загальну систему оподаткування ПДВ.

При цьому для здійснення переходу на загальну систему оподаткування від сільгоспвиробника не вимагається подання заяви про зняття його з реєстрації як суб’єкта спеціального режиму оподаткування або про його реєстрацію як платника ПДВ на загальних підставах. Таке виключення із реєстру суб’єктів спеціального режиму оподаткування буде здійснено на підставі рішення контролюючого органу.

 

Щодо подання податкової звітності з ПДВ

Починаючи із податкової звітності за перший звітний період 2017 року сільгоспвиробники подають  податкову декларацію з позначкою “0110” у якій відображатимуться розрахунки з бюджетом за усіма операціями такого сільгоспвиробника.

У разі якщо в сільгоспвиробника за результатами здійснення сільськогосподарської діяльності за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі було задеклароване від’ємне значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом (значення рядка 21 декларації), то такі суми податку переносяться із податкової декларації з ПДВ із позначкою 0121 – 0123, 0130, поданої за останній звітний (податковий) період перебування на спеціальному режимі (грудень 2016 року/ IV квартал 2016 року), до податкової декларації з ПДВ із позначкою 0110 (рядок 16.1) за перший звітний період 2017 року (січень 2017 року/1 квартал 2017 року).

У разі виявлення починаючи з 01.01.2017 помилок, допущених у податковій декларації з ПДВ з позначками «0121» – «0123» за звітні (податкові) періоди до 01.01.2017, застосовуються норми ПКУ, чинні на дату виправлення таких помилок.

Зважаючи на те, що починаючи з 01.01.2017 скасовується дія спеціального режиму оподаткування сільгоспвиробників, уточнення показників податкових декларацій з ПДВ з позначками «0121» – «0123», здійснюється за формою уточнюючого розрахунку до декларації «0110».

При цьому якщо за результатами подання у 2017 році та надалі уточнюючого розрахунку до податкової декларації з ПДВ за звітні (податкові) періоди до 01.01.2017 збільшується позитивне значення різниці між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту, таке позитивне значення підлягає сплаті до бюджету у повному обсязі відповідно до норм Кодексу, чинних на дату подання уточнюючого розрахунку.

 

Щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування

Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування у Єдиному реєстрі податкових накладних, складених сільгоспвиробниками за операціями з постачання сільськогосподарських товарів/послуг, визначених відповідно до пункту 209.7 статті 209 Кодексу, має бути здійснена не пізніше 15 січня 2017 року.

Починаючи з 16 січня 2017 року реєстрація таких податкових накладних та розрахунків коригування здійснюватися не буде.

 

За яким Державним класифікатором будуть відображатися у податковій накладній послуги з 01.01.2017 року?

Графи 4 та 5 податкової накладної заповнюються відповідно до Класифікатора системи позначень одиниць вимірювання та обліку (КСПОВО), чинного на дату складання податкової накладної.

На сьогодні чинний Класифікатор системи позначень одиниць вимірювання та обліку зі змінами та заповненнями, затверджений і введений в дію наказом Держстандарту України від 9 січня 1997 №8.

 

Для новорічно-різдвяного подарунку вартістю понад 800 грн – 18% ПДФО

Відповідно до п.п. 165.1.39 п. 165.1 ст. 165 Податкового кодексу України до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань), якщо їх вартість не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (у 2015 році – 609,0 грн, у 2016 році – 689,0 грн, у 2017 році – 800,0 грн).

Вартість дарунків, яка не перевищує зазначену суму, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «160».

Якщо вартість дитячих новорічних подарунків та квитків, яка надається платнику податків, перевищує у 2015 році – 609,0 грн, у 2016 році – 689,0 грн, у 2017 році – 800,0 грн, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу «126» як додаткове благо.

 

Податкова декларація з податку на прибуток підприємств: якщо помилка у додатку ПН

Відповідно до п. 50.1 ст. 50 ПКУ якщо у майбутніх податкових періодах,з урахуванням строків давності, платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Суми податків, які утримуються при виплаті доходів  нерезидентам за звітний (податковий) період, відображаються платниками у таблиці 1 «Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України» додатка ПН до рядка 23 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств.

Якщо платником податку при перенесенні показників з додатка ПН у рядок 23 Декларації допущено помилку або додаток ПН був незаповнений, то в уточнюючій Декларації та додатку ПН до неї зазначаються правильні значення сум податків, які утримуються при виплаті доходів (прибутків) нерезидентам.

На підставі порівняння податкового зобов’язання такої Декларації та Декларації, яка уточнюється, визначаються суми збільшення (зменшення) податкового зобов’язання та штрафу у розмірі 3% від такої суми, які відображаються у частині «Виправлення помилок з податку на прибуток, який утримується при виплаті доходів (прибутків) нерезидентів» Декларації (рядки 32, 35).

Разом із Декларацією платник податку має право надати до контролюючого органу пояснення проведених виправлень.

 

НоваціїдлявласниківРРО

 З 17 грудня 2016 року суб’єкти господарювання, які здійснюють операції з купівлі – продажу готівкової іноземної валюти, зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

За незастосування РРО передбачено застосування фінансових санкцій та накладення адміністративного штрафу. Позицію Нацбанку України з даного приводу можна прочитати тут: https://bank.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=40920121&cat_id=55838

 

Звіт про суми податкових пільг, який довідник використовувати?

Суб’єкт господарювання, який подає Звіт про суми податкових пільг в якому зазначає код та найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг відповідно до Довідника податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, та Довідника інших податкових пільг, затверджених Державною фіскальною службою України.

При поданні Звіту:

за 12 календарних місяців минулого року використовуються Довідники пільг станом на 01 січня поточного року;

за 3 календарних місяці поточного року – Довідники пільг станом на 01 квітня поточного року;

за 6календарних місяців поточного року – Довідники пільг станом на 01 липня поточного року

за 9  календарних місяців поточного року – Довідники пільг станом на 01 жовтня поточного року

 

ІІІ. Лозівська ОДПІ: інформація для підприємців та громадян

Єдиний внесок: основні зміни 2017

Єдиний внесок для підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску за місяць не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (704 грн).

Водночас з 01.01.2017 року фізособи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, мають право сплачувати  ЄСВ у сумі не менше за 0,5 мінімального страхового внеску (352 грн) із зарахуванням відповідних періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу, тобто пропорційно сплаченому єдиному внеску.

Для підприємців, що перебувають на загальній системі оподаткування та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, базою нарахування ЄСВ є сума доходу, отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню ПДФО. При цьому,  сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального внеску – 704 грн.

З  2017 року – у разі, якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) у звітному році або окремому місяці звітного року, вони зобов’язані сплачувати єдиний внесок за місяць в розмірі не меншому за мінімальний страховий внесок (704 грн).

Терміни сплати єдиного внеску для підприємців залишились незмінними.

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, зобов’язані сплачувати ЄСВ, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок.

Підприємці на загальній системі оподаткування  зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 10 лютого року, наступного за звітним.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний рік, до 1 травня року, наступного за звітним.

                                                                                                                                 

Про звіт щодо сум ЄСВ єдинниками, що не мають найманих працівників

Підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, без використання праці найманих працівників, формують та подають звіт щодо сум нарахованого ЄСВ самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом. Звітним періодом є календарний рік.

Звіт подається за формою згідно таблиць 2, 4 додатка 5 «Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» із зазначенням типу форми «початкова».

 Звіт не подається платниками єдиного податку, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

Єдиний податок для 1-ї та 2-ї груп у 2017 році

З 01.01.2017 року ставки єдиного податку дорівнюватимуть:

для єдинників групи 1 – 10 відсотків до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого законом на 1 січня податкового (звітного) року (з 01 січня 2017 року – 1600 грн);

для єдинників групи 2 – 20 відсотків до розміру мінімальної заробітної плати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (з 01 січня 2017 року – 3200 грн).

 

Чи повинен сплачувати єдиний внесок підприємець, що призупинив діяльність, якщо цей підприємець-пенсіонер?

З 01 січня 2017 року відповідно до Закону України від 06 грудня 2016 року №1774-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» фізичні особи – підприємці (незалежно від обраної системи оподаткування) звільняються від сплати єдиного внеску за себе, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Кому слід подати декларацію про майновий стан і доходи

З 1 січня 2017 року розпочато кампанію декларування доходів громадян одержаних у 2016 році. Податкова декларація про майновий стан і доходи подається громадянами за місцем реєстрації до 1 травня 2017 року. Останній день подання декларації за 2016 рік – 03 травня 2017 року.

Обов’язково подати річну декларацію про майновий стан і доходи мають громадяни, які отримували:

  • доходи, з яких при їх нарахуванні чи виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався, але не є звільненими від оподаткування;
  • доходи від особи, яка не є податковим агентом, в тому числі:

– від здавання в оренду власного рухомого чи нерухомого майна;

– продажу (обміну) власного майна;

– продажу власної сільгосппродукції фізичним особам, тощо;

  • спадщину (дарунок) від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;
  • інвестиційні доходи, отримані від операцій з інвестиційними активами;
  • іноземні доходи.

Cума податкового зобов’язання, зазначена в поданій річній декларації, сплачується громадянами самостійно до 01 серпня 2017 року.

Нагадуємо, що платники податку на доходи фізичних осіб, які бажають реалізувати своє право на податкову знижку за наслідками 2016 року, можуть подати податкову декларацію упродовж всього року.

 

Про право на податкову соціальну пільгу при неповній зайнятості у 2017 році

Статтею 56 Кодексу законів про працю визначено випадки, за яких може встановлюватись неповний робочий день, зокрема за угодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом.

Оплата праці в цих випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників.

Відповідно норм ПКУ будь-який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги ( ПСП) у розмірі, що дорівнює 50%  розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць, встановленому законом на 1 січня, у 2017 році – 800 грн. (1600 х 50%).

Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100% суми пільги визначеної п.п.169.1.1 п.169.1 ст.169 ПКУ (у 2017 році – 800 грн.), – у розрахунку на кожну таку дитину.

ПСП застосовується до доходу, нарахованого як заробітна плата, якщо його розмір не перевищує у 2017 році 2240 грн.  Для працюючих батьків, одному з них, граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП визначається як добуток суми, встановленої суми на 2017 рік та відповідної кількості дітей до 18 років(2240 х кількість дітей).

Отже, якщо працівник працює на підприємстві на 0,5 ставки (неповний робочий день) за трудовим договором (контрактом) і отримує заробітну плату, яка не перевищує 2240 грн., то він має право на застосування ПСП.

 

Дохід фізособи від продажу незавершеного будівництва не звільняється від оподаткування

Дохід, отриманий громадянином від продажу (обміну) не частіше ніж раз протягом року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об’єкти, та господарські споруди), та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад 3 роки, не оподатковується.

Однак дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об’єктів нерухомості або від продажу об’єкта нерухомості, не зазначеного в п. 172.1 ПКУ, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

У такому самому порядку оподатковується дохід від продажу (обміну) об’єкта незавершеного будівництва, тобто за ставкою 5%.

Лист ДФС від 22.12.2016 р. № 13982/Ц/99-99-13-02-03-14.

 

Як розрахуватися за товар, що коштує понад 50 тис. грн?

Розрахунок між фізичною особою та підприємством (підприємцем) за товар (роботу, послугу), вартість якого перевищує 50 000 гривень, має здійснюватися в безготівковій формі.

Фізична особа може розрахуватися:

  1. за допомогою платіжної картки в розмірі 70 000 грн.;
  2. перерахувати кошти з свого поточного рахунку на рахунок отримувача в розмірі 70 000 грн.;
  3. внести до каси банку готівку у сумі 70 000 грн. для перерахування та зарахування на рахунок юридичної особи (фізичної особи-підприємця).

Якщо договір купівлі-продажу підлягає нотаріальному посвідченню та кошти можуть бути перераховані на окремий поточний рахунок нотаріуса. При такому здійсненні розрахунків кошти, які попередньо зараховані Покупцем на окремий поточний рахунок нотаріуса, належать Покупцю до завершення процедури нотаріального посвідчення договору. Після посвідчення договору купівлі-продажу, кошти перераховуються нотаріусом на відповідний рахунок Продавця. Кошти, зараховані на окремий поточний рахунок нотаріуса не можуть бути використані на інші цілі, ніж зазначені в договорі купівлі-продажу ні нотаріусом, ні Покупцем;

 

Чи поширюються обмеження готівкових розрахунків за договорами, що укладені до 4.01.2017?

Дотримання обмежень готівкових розрахунків з фізичними особами у сумі 50 000 гривень, встановлених Постановою № 210, з 04.01.2017 є обов’язковим при проведенні будь-яких розрахунків за участю фізичних осіб незалежно від дати укладення договору, за яким вони здійснюються.

 

Чи поширюються обмеження, встановлені постановою № 210, суму готівки яку можна отримати з власного рахунку в касі банку?

Обмеження, встановлені постановою № 210, стосуються розрахунків готівкою фізичних осіб між собою, а також розрахунків між фізичною особою та підприємством (підприємцем) і не поширюються на суму готівкових коштів, яку клієнт банку може зняти з власного рахунку.

 

Чи стосується гранична сума розрахунків готівкою (50 000 грн.) загальної суми розрахунків між фізичною особою та підприємствами (підприємцями) за день в цілому?

Згідно з пунктом 2.3. глави 2 Положення  про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку України від 15.12.2004 № 637 та пункту 1 Постанови № 210 у редакції, що діє з 04.01.2017, фізична особа має право здійснювати розрахунки готівкою з підприємством (підприємцем) в межах 50 000 грн. протягом  одного дня за одним або кількома платіжними документами.

При цьому кількість підприємств (підприємців) та фізичних осіб, з якими здійснюються розрахунки, протягом дня не обмежується.

 

Припиняєте підприємницьку діяльність – подайте податкову декларацію

Відповідно до норм Податкового кодексу фізособи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній звітний період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

При проведенні державної реєстрації припинення підприємницької діяльності  підприємця за його рішенням останнім звітним періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

 

Інформація для СПД, що реалізують побутову техніку

Підприємці – платників єдиного податку 1-3 груп, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій.

Законом України від 20.12.2016 №1791-VIII внесено відповідні зміни до п.296.10 ст. 296 ПКУ.

Термін «технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту» для цілей Закону України щодо застосування касових апаратів вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист прав споживачів».

Перелік груп технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту (обслуговуванню) або гарантійній заміні, в цілях застосування РРО встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Мінфін на офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/?fref=ts 29.12.2016, розміщено коментар щодо  застосування РРО даною категорією платників.

Зазначені норми не застосовуватимуться з 01 січня 2017 року, а лише після визначення переліку товарів. Перелік товарів, які підлягатимуть застосуванню РРО, має встановити Кабмін до 31.03.2017. Протягом цього періоду штрафні санкції застосовуватися не будуть.

 

Про відображення авансових платежів або передплати у декларації підприємця

Відповідно до п. 177.5 ст. 177 ПКУ) фізособи – підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені ПКУ для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

Авансові платежі, що сплачувались приватним підприємцем протягом звітного року, зазначаються в рядку 1.2 Розділу ІІ Додатка Ф2 декларації про майновий стан та доходи. В самій Декларації авансові платежі та переплата по ПДФО не вказується

Терміни подання Декларації про майновий стан та доходи не змінилися. Граничний термін подання Декларації про майновий стан і доходи для таких підприємців 9 лютого 2017 року, а термін сплати податку на доходи фізичних осіб 17 лютого 2017 року.

 

Про перенесення строку подання податкової декларації.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 ПКУ). 9 лютого 2017 року не є вихідним, тому останній термін подання Декларації про майновий стан та доходи переноситись не буде.

 

Як звітувати, якщо у 1 кварталі перебував на загальній системі, а з 2-го кварталу перейшов на спрощену систему?

У разі якщо фізична особа-підприємець у 1 кварталі перебував на загальній системі, а з 2-го кварталу перейшов на спрощену систему оподаткування, у рядку «Звітний податковий період» зазначається звітний (2016) рік. Позначка «квартал» залишається пустою. Крім того, подається податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи

 

Витрати, дозволені до включення до податкової знижки за 2016 рік

витрати

обмеження

Частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом

Житловий будинок (квартира, кімната), що будується чи придбавається, має бути визначений як основне місце проживання

Пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям

Розмір внесків не повинен перевищувати 4% від суми загального оподатковуваного доходу за звітний рік

Сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання

Понесені витрати у 2016 році на  здобуття середньої професійної або вищої освіти платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення не повинні перевищувати   1930 грн., у розрахунку за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року

Страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення

Понесені витрати у 2016 році не повинні перевищувати (у розрахунку за кожний з повних чи не повних місяців звітного податкового року, протягом яких діяв договір страхування):

при страхуванні платника податку – 1930 грн.;

при страхуванні члена сім’ї платника податку першого ступеня споріднення – 965грн.

Суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій

Включається сума витрат не більше ніж сума, що дорівнює третині доходу у вигляді заробітної плати за звітний податковий рік

Суми витрат на оплату державних послуг, пов’язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита

 Обмежень не встановлено

Суми коштів, сплачених у зв’язку з переобладнанням транспортного засобу

Витрати, пов’язані з переобладнанням транспортних засобів, що належить платнику податків, з використанням у вигляді палива моторного сумішевого, біоетанолу, біодизелю, стиснутого або скрапленого газу, інших видів біопалива. При цьому транспортний засіб, що переобладнаний, повинен бути перереєстрований у відповідних органах.